Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Търпението е злато: Историята за 5-имата братя и Златният фонд

Инвестирането в световните стокови пазари - индикатор за прогреса на човешкия род

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Преди всичко останало, надявам се, че намирам всички вас в едно прекрасно здраве и в добър дух, имайки предвид напрегнатите времена, в които се озовахме. Днес съм решил да си позволя да повторя себе си и да ви напомня за една притча, която съм ви разказвал неведнъж преди.

Причината за това мое решение е моментният спад на световните стокови пазари поради страховете от така вече известния коронавирус. Паниката около всичко, което се случва днес, не е нещо ново за пазарите и днес ще ви припомня една история, която съм ви разказвал и преди.

За тези от вас, които са скептично настроени към инвестирането на пазара, бих препоръчал да преосмислят тази настройка и да започнат да събират повече информация, а и смело мога да кажа да заповядат директно в моя офис за една образователна лекция на това как работи инвестиционната система в Америка. Това е от изключителна важност, ако планирате да живеете в Америка в дългосрочен план, и смея да твърдя, че колкото по-бързо започнете да инвестирате и да се учите на тайните на парите в Америка, толкова повече потенциални финансови възможности ще се отворят пред вас в близко и далечно бъдеще.

Инвестирането в световните стокови пазари, в частност по-специфично американския пазар, е един индикатор за прогреса на човешкия род и също така на нашия технологически прогрес в последните над 100 години. Вярата, че този индустриален прогрес ще продължи въпреки препятствията по пътя ни, помага на всеки един от нас да успява да заделя от залъка си всеки месец и да инвестира в този прогрес чрез фондовете, създадени от акции на различни компании, с надеждата да можем и ние да извлечем дивиденти и печалби от тази система и от развитието на пазарите по света.

Ето я и историята, която използвам много често в процеса на моята работа с клиенти или колеги.

„Петимата братя и Златният фонд“

Имало едно време петима братя, които били много трудолюбиви и работели от сутрин до вечер, 6 дни в седмицата. На седмия ден те отделяли внимание на жените и децата си, но често се събирали на софрата, за да отпразнуват почивния ден, който Бог им е дал, в благополучно здраве и с хляб на масата. На тези семейни сбирки те често дискутирали интересни теми като политика, спорт и… пари!

В един слънчев ден през август 1987 година те задружно решили да инвестират част от заделените си пари на стоковата борса, защото възможността да спечелят добра сума и да направят живота си по-лесен им се видяла благоприятна в този момент. Тогава пазарите били на най-високите си нива някога и изглеждали като чудесна възможност за инвестиране. Речено-сторено. Всеки един от тях вложил по $10,000 на 31-ви август 1987 г. За тяхно нещастие обаче стоковата борса се сринала драстично през месец октомври на същата година, само два месеца по-късно, и всеки един от тях останал със $7,674 в своята сметка.

Как обаче реагира всеки от тях на случващото се?

Да проследим как е реагирал и къде се е озовал всеки един от тях като следствие на действията си в края на 2013 година. Имайки предвид, че пазарът продължи да върви нагоре, днес тези стойности биха били още по-високи.

Първият брат се изплашил много и продал всичките си акции, които държал на пазара, мигновено. Веднага след това той взел парите в брой и ги сложил под матрака на леглото, на което той и съпругата му спели. Когато се събудил в една слънчева, но снежна декемврийска утрин в края на 2013-та и искал да използва парите си, той ги преброил и установил, че абсолютно нищо не се е променило и той все още имал $7,674. Натъжил го обаче фактът, че тези пари реално имали много по-малка стойност и далеч не били достатъчни за неговото благополучие и пенсиониране.

Вторият брат също продал тази първоначална инвестиция и акциите, които закупил чрез нея, но не изкарал парите от пазара, а ги вложил в един много консервативен фонд, който му давал по-малко от 2% възвращаемост на година, но му гарантирал да не загуби нито цент от неговите пари. Когато се събудил в тази същата снежна декемврийска утрин през 2013-та и решил да провери стойността на състоянието си, се оказало, че то се равнява на $18,984.

Третият брат бил по-оптимистично настроен човек и не се поддал на първичните емоции на своите братя и решил да остави парите точно както са били, без да прави някакви промени. Но колкото и оптимистично да гледал на живота, той се почувствал подмамен и не искал да влага повече пари в тази инвестиция. Просто си казал –

Здраве да е!“

и продължил напред. За негово голямо учудване обаче, в същата тази красива и снежна декемврийска утрин на 2013-та той получил писмо от инвестиционната компания, в която вложил парите си. Когато погледнал сумата, която се е натрупала през годините – той бил много приятно изненадан. Там вече имало $101,684. Засмял се той и благодарил на Господ, че не е изкарал парите си както неговите други двама братя са сторили.

Четвъртият брат обичал да играе „на сигурно“. След като първоначалната му сума от $10,000 паднала до $7,674 след само два месеца – той решил да премести парите в същия сигурен фонд, в който вторият брат поставил своите пари, но пък започнал да добавя $458 всеки месец към тези пари, за да може да се подготви за едно достойно пенсиониране. Събудил се той в същата тази красива зимна декемврийска утрин в края на 2013-та и отворил пощата си, където намерил писмо от инвестиционната компания. Там пишело, че стойността на стестяванията му в момента е $220,893. Зарадвал се той много от далновидността на решението си да продължи да инвестира на пазара и побързал да се похвали на останалите си братя.

Петият брат обаче бил най-странен от всички други. Когато през 1987-ма той инвестирал първоначалните $10,000, го направил не сам, а чрез човек, който работил с парите на много други хора и неговата работа била да му дава съвети за това как да действа в различни ситуации през годините. Това, разбира се, му струвало известна сума пари, която неговите братя не искали да плащат, но той незнайно защо се съгласил да плати само и само да знае как да направи най-добрата възможна инвестиция с капитала, с който разполагал и бил заделил.

След падането на пазара през октомври 1987-ма личният му финансист го посъветвал

да остави парите си точно там

където са в момента, и да не ги вади, а отгоре на това да започне да слага по $458 всеки месец точно в този същия фонд, който тъкмо се бе сринал. Петият брат бил изключително скептичен в началото и се отнасял с голяма доза недоверие към казаното от съветника, но колкото повече се срещал с него и колкото повече научавал от тези срещи, толкова по-логично му се сторило казаното. Така и направил.

Но ето, че дошла тази зимна декемврийска утрин в края на 2013 г. и петият брат получил лично писмо от своя съветник и инвестиционната компания. След като закусил сладко със съпругата и децата си, той отворил писмото, за да види какво се е случило през годините с неговите пари, и за момент се стъписал. Сумата била пораснала до $653,302! Засмял се той и с радост се запътил към традиционната седмична сбирка със своите братя, за да им покаже какво богатство е получил по пощата и как изведнъж му олекнало, че няма да се наложи да работи до края на живота си.“

Разбира се, това, което се е случило в миналото, не е гаранция за бъдещето, но как можем да сме сигурни, че човешкото развитие и прогрес няма да надминат всичко постигнато до този момент и да задминат най-смелите ни представи, които някога сме имали. Според мен това е много вероятно и поради тази причина ще продължавам да съветвам хората – в добри и лоши времена – да продължават да инвестират с ясна стратегия и вяра в бъдещето, защото е много вероятно то да бъде много по-светло от миналото!

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Вашите пари

Какво предстои за офис сградите?

Няколко отговора за това накъде върви пазарът на офиси след удара на пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Импайър стейт билдинг е израз на икономическата мощ на САЩ вече почти 90 години, но от няколко месеца също така символизира и борбата срещу коронавируса.

Някога претъпканите 102 етажа на 443-метровия арт деко небостъргач в Манхатън са предимно празни, след като в Ню Йорк се разрази най-голямото огнище на COVID-19 в страната.

Седмици след смекчаването на мерките в Ню Йорк десетки компании с офис пространство в една от най-известните сгради в света се опитват да разберат кога, как и дали въобще да се върнат.

Същата история се разиграва в целите САЩ и по света. Нещо толкова нормално като работата в голям офис изведнъж стана почти немислимо за мнозина.

Отварянето на 22 юни позволи на управата на сградата да покани наемателите обратно, стига максималната заетост да остане под 50%. Но повечето компании, базирани в Емпайър стейт билдинг – от технологични фирми като LinkedIn Corp и луксозната марка часовници Bulova до организации с нестопанска цел като Световния фонд за паметниците – са избрали

да продължат да работят от дома

След проучване управата на сградата очакваше едва 15 до 20% от обичайните 15 000 души да се върнат на работа. Но дори и тези компании, които ще поддържат офисите си, не очакват ситуацията някога да бъда същата.

Global Brands Group има 15-годишен договор за наем на шест етажа офис площи от 2011 г., но вече е казала на служителите си, базирани в Ню Йорк, че никога няма да се изисква да се върнат в офиса.

Примамливостта да се работи в „невероятна корпоративна централа“ е притъпена от пандемията, каза Рик Дарлинг, главен изпълнителен директор на фирмата за облекла и маркетинг, пред Ройтерс. „Централите стават по-маловажни“, каза той. „Ако вашите хора са разпръснати, работата на вашата компания се превръща в истинската престижна точка.“

Компанията все още не е взела решение какво ще прави с офис площите, но ще има нужда от някои от залите за показването на модни колекции, каза Дарлинг.

Всичко ще бъде както преди

Подобна промяна на нагласите би могла да създаде неприятности за Empire State Realty Trust Inc, която е собственик и управлява сградата, както и за други големи търговски компании за недвижими имоти в града и извън него.

Стойностите на офис имотите в Ню Йорк вероятно са паднали с 10% по време на пандемията, заяви Даниел Исмаил, водещ анализатор в изследователската фирма за недвижими имоти Green Street Advisors.

Акциите на Empire State Realty са спадали с близо 53% от края на 2019 г. на фона на общия 25% спад тази година в индекса на FTSE Nareit Equity Office, който проследява инвестициите в недвижими имоти.

Заради епидемията беше затворена и наблюдателната платформа на Емпайър стейт билдинг – истински магнит за туристите, който миналата година генерира над една пета от приходите за групата, която има и други офис и търговски площи в града.

Въпреки това изпълнителният директор Антъни Малкин остава оптимист. Семейството му е свързано с Емпайър стейт билдинг от 60-те години на миналия век и той е убеден, че сградата ще надживее временното, макар и болезнено въздействие на коронавируса.

Няма компании, които да са прекратили договорите си за наем, каза Малкин пред Ройтерс. „В момента, когато имаме лечение или ваксина, всичко ще се върне по начина, по който беше.“

Компанията все още получава голяма част от дължимите наеми – през април събираемостта спадна до 73%, но се възстанови до 83% до 1 юни. Компанията предложи отлагане на плащанията на малка част от наемателите, което помогна за поддържане на стабилна обща заетост от около 96%.

Престиж сред партньорите

Shutterstock Inc, която подписа 11-годишен договор за лизинг през 2013 г., ще следва стриктно заповедите от властите за това кога и как да се върне, заяви Хайди Гарфийлд, главен юрисконсулт на компанията и временно шеф на човешките ресурси. Платформата има близо 8000 кв. м с отворен план, който включва голямо кафене, библиотека, тераса, студио за упражнения и зони за отдих.

Представители на по-малки наематели като Human Rights Foundation и Human Rights Watch заявиха, че емблематичната сграда вдъхва доверие на донори и потенциални партньори, независимо от това къде работят служителите.

„Да бъдем в Емпайър стейт билдинг е солиден компонент от нашата репутация“, заяви президентът на Human Rights Foundation Тор Халворсен. „Хората веднага приемат, че си платежоспособен, че вършите истинска работа.“

Но други наематели са по-малко уверени. Несигурни как може да изглежда бъдещето на работата, те се съмняват дали има смисъл да харчат солидни суми за офис пространство.

Според данни на компанията един квадратен метър в тяхна сграда в Манхатън струва 6.5 долара, в сравнение със средно 8 долара за кв. м в други подобни офис сгради в района. Цените не са се променили много по време на пандемията, заяви директорът на фирмата за недвижими имоти CBRE Group Inc Никол ЛаРусо, като добави, че процесът на повторно отваряне на Ню Йорк може да доведе до „по-голямо преразглеждане на цените“.

Новата нормалност

Посетителите на Емпайър стейт билдинг веднага се сблъскват с новата реалност. Всеки, който влиза в сградата, трябва да носи маска и дезинфектант за ръце, каза Малкин.

Ръководството затвори някои входове, а част от търговските площи на първия етаж се използват за станции за проверка на температурата и други санитарни нужди. Във фоайето за асансьорите има стикери на пода, на които хората трябва да стоят.

Подобни стикери има и на тротоарите пред главния вход в подготовка за отварянето на наблюдателната платформа следващия месец. Атракцията донесе над 125 млн. долара приходи за компанията миналата година.

Някои компании преоценяват лизинговите си договори.

Компанията за козметични продукти Coty Inc прехвърли над 4600 квадратни метра от своите офиси на „ЛинкдИн“ на „Майкрософт“. Туристическият сайт Expedia Group Inc, който има офиси на 72-ия етаж, заяви, че е отложил „няколко проекта за недвижими имоти“, за да запази ликвидността си.

Дори веднъж пандемията да е отминала, пазарът на офиси вероятно ще остане безвъзвратно променен според анализатора Исмаил от Green Street Advisors.

„Големите компании откриха повишено ниво на комфорт сред хората, работещи от дома, което според мен вероятно ще се ускори в бъдеще.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Безработните в Илинойс ще получават помощи за 20 допълнителни седмици

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Агенцията по заетостта в Илинойс обяви, че е удължила времето за получаване на обезщетения за безработица с още 20 седмици, тъй като броят на безработните в щата продължава да нараства заради пандемията с коронавируса.

От агенцията заявиха, че удължаването както важи за хора, които са получили обезщетения за 26 седмици – нормалните седмици за безработица така и за тези, които са получавали обезщетения заради пандемията -13 седмици. Илинойс е сред 19-те щата, предоставящи допълнителни обезщетения за още 20 седмици.

Според най-новите данни на щата, 25 000 души са подали заявления за обезщетения за безработица през седмицата, приключваща на 1 август. По-малко от над 33 000 душипък са подали молби вседмицата преди това.

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица. Законодателите на Капитолийския хълм преговарят да изработят споразумение, което да възстанови някои федерални помощи за безработица. Дори да постигнат сделка, сумата вероятно ще бъде по-малка от 600 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Koe e най-доброто време за продажба на жилище?

Вижте какво показват последните данни на брокерите

публикувано

на

Виж цялата статия

В последното проучване, направено сред продавачите на жилища от Qualtrics, 87% от анкетираните са заявили, че са загрижени, че домът им няма да може да се продаде поради пандемията и произтичащата от това икономическа криза. От анкетираните 51% са отговорили, че са „сериозно притеснени.“ Това безпокойство изглежда разумно, като се има предвид настоящото състояние на икономиката. Данните обаче показват, че купувачите на жилища все още са много активни въпреки неудобствата и проблемите, които американските семейства преживяха тази година.

Последният доклад за продажбите на имоти, публикуван от Националната асоциация на брокерите в САЩ (NAR), разкри, че

340 000 еднофамилни жилища са продадени

в страната само миналия месец. Последният отчет на NAR за имотите, които са „под договор“, тоест, такива, които са вече в процес на същинската продажба, надмина броя от миналия месец с над 44%, което далеч надхвърли прогнозите на анализаторите от 15%.

ShowTime съобщи, че молбите за огледи на домове (практически и виртуално) са се увеличили във всеки регион на страната и са нараснали с 21.4% в цялата страна за същото време на миналата година.

Докато активността на купувачите нараства, броят на обявите за продажба е паднал до все по-ниско ниво. Zelman Associates в последния си доклад за жилищни имоти разкри, че инвентаризацията на жилищата като процент от домакинствата е спаднала до 1,2%, което е половината от средното за дългосрочно ниво и е по-ниско от всеки друг период от нашата история.

Войните за наддаване при офертите

се задават отново.

С нарастващото търсене на купувачите и с намаляване на предлаганите жилища, купувачите отново се оказват в ситуация на наддаване с други купувачи. В скорошна публикация в блога NAR разкри:

„Средно имаше около три оферти за дом, за който са направили сделка през май 2020 г. Около две са били офертите за един дом през април 2020 г., а за сравнение, през май 2019 г. те са били 2.3 оферти за един дом.“

Наддаването на купувачите гарантира, че къщите се продават бързо на цена близо или дори малко над цената на обявата.

В заключение, ако мислите да продавате, не се притеснявайте да пуснете къщата си на пазара в момента. Няма по-добро време за продажба от това, в което търсенето за имота е голямо, а предлагането (и потенциалната ви конкуренция) е малко. Точно в този момент ще договорите най-добрата си възможна сделка.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.


Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА