Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Угодно ли е да спестявам в банката днес?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! В момента виждам, че банките предлагат спестовни акаунти, където човек може да реши да си държи парите за спешни случаи със средна лихва между 1 и 1.5%, което звучи добре в сравнение с обикновените банкови акаунти, където лихвата е по-малка или няма такава, но при първите има по-големи ограничения като задължителна сума, внесена в акаунта, и минимален баланс в акаунта, за да получиш този лихвен процент.

В същото време знам, че фондовете в моя 401К план дават дори по-голяма лихва през годините, в които съм имала този акаунт.

Какво е твоето отношение по този въпрос, къде е по-добре да се спестява днес – в банката или във фондове?

 

Здравейте и от мен. Хубав въпрос.

По принцип банката е място, където да се държат пари от първа необходимост и ликвидни суми за спешни ситуации, примерно от 3 до 6 месеца от месечния доход.

В тази си роля и първите, и вторите банкови акаунти вършат добра работа. Виждам, че се чете ентусиазъм в думите ви за тези с по-високия лихвен процент и това е нормално, но като цяло, погледнато математически, разликата е почти никаква.

При една средностатистическа инфлация от 3% годишно лихва от 1-1.5% пак се оказва губеща в голямата схема на нещата. И фактът, че този 1-1.5% ще бъде обложен с данъци в края на годината, прави играта още по-безсмислена като цяло.

Сега дали е по-добре

да държим пари при 1%

отколкото при 0%? На пръв поглед отговорът е категорично – да. Но при задълбочено прочитане на условията, които се изискват, за да получим тази лихва (начална сума внесена, минимална сума в постоянно присъствие, брой на трансакции през месеца/годината и т.н.), можем да изходим с други наблюдения и заключения.

От тези заключения и дадената ситуация на всеки един потребител и гражданин ще може да се каже с точност дали това ще върши работа за тях, или по-скоро би било пречка за по-свободна употреба на парите в наличност без ограничения.

Като цяло според мен банката е прекрасно място, в което да държим налични пари, които са постоянно в обращение, и пари, които биха ни потрябвали евентуално при спешна нужда. Всичко над това трябва да бъде инвестирано в места, които могат да доведат до потенциално по-големи печалби и доходност, която банката за съжаление няма интерес да даде на никой от нас, защото това бърка директно в нейния джоб.

Относно фондовете, които визирате от вашия 401К план – след като не съм запознат какви видове фондове имате в наличност там, не мога да коментирам конкретно. Но като алтернатива на банката определено бих препоръчал

общинските фондове

защото лихвата (комбинацията от месечен дивидент и растеж на цената на акцията) би била около 3% годишно, но най-вече поради факта, че тези пари не се облагат с данъци на федерално ниво. По тази формула лихвата, придобита от тях, клони повече към средно 4-4.5%, като имаме предвид, че няма да се удържат федерални данъци, които биха намалили печалбата при всеки един друг фонд или спестовен акаунт.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

4,8 млн. души са започнали работа в САЩ през юни

Икономистите се притесняват, че съкращенията на работни места може да се ускори сега, когато Калифорния и Тексас отново започват да затварят някои бизнеси

публикувано

на

от

Виж цялата статия

(още…)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Сбогом, $600 за безработни и други помощи!

Вижте кои програми за подпомагане заради пандемията изтичат скоро.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изключително сигурната система, която трябваше да подкрепя финансово затруднените жители на Америка по време на пандемията от коронавирус, е напът да рухне.

В следващите седмици безработните вероятно няма вече да получават допълнителните 600 долара към техните помощи за безработица. Много от наемателите, които не си плащат наема, могат да бъдат изгонени. И много малки бизнеси ще останат без федерална помощ, с която да поемат удара от оскъдните си продажби, пише USA Today.

Програмите на правителството и на частния сектор, които имаха за цел да помогнат на милиони хора да оцелеят в

една от най-тежките рецесии

в американската история, започнала в средата на март, са планирани да спрат дори и при почти рекордна безработица и тежки финансови затруднения.

Goldman Sachs обяви в едно от последните си проучвания, че очаква някои от програмите да бъдат удължени под някаква форма, но при всички положения едва ли ще останат така щедри. Банките и комуналните услуги обясниха, че ще продължат да помагат на клиентите си, които имат затруднения при плащането на сметките. Но желанието за безвъзмездна помощ, което надделя по време на най-тежката от кризите, се изпарява.

Това се случва вероятно и защото различните щати позволяват на бизнесите, затворени по време на карантината, постепенно да се отворят отново. Икономиката неочаквано разкри 2,5 милиона работни места през май, но в същото време 22 милиона работни места бяха съкратени в предишните два месеца и процентът на безработицата през май достигна 13,3 на сто, близо до

най-високото си ниво след Голямата депресия

И докато се очаква по-стабилно възстановяване през втората половина на 2020 година, безработицата вероятно ще се задържи на 10 процента до края на годината, което е над 50-годишно дъно. Много фирми затвориха за постоянно и много съкратени работници няма да имат възможност да се върнат на предишната си работа, обяви наскоро председателят на Държавния резерв Джером Пауъл пред Конгреса.

„Ние оказваме голяма подкрепа за възстановяване на икономиката в краткосрочен план“, обяви и Джей Шамбот, старши сътрудник в изследователската група Брукингс. „Това попречи на непосредствените негативни икономически последствия да бъдат много по-лоши. Но въздействието на пандемията върху икономиката ще продължи най-малко 6 месеца. Затова е наистина важно да се обвържат фискалните помощи с икономическите условия“.

Ето и някои от програмите за помощ и кога трябва да приключат:

$600 допълнителна помощ за безработни

Допълнителните $600 федерална помощ за безработни, включени в спасителния план CARES Act, трябва да спрат да се получават на 31 юли. Това означава, че безработните ще останат да разчитат на редовните помощи от $370 на седмица според оценките на Goldman Sachs.

„Огромен брой безработни ще бъдат заставени да преживяват с много по-малко от това, което са имали преди“, предупреди Хейди Шиерхолц, икономист в левия Институт за икономическа политика. Goldman Sachs вярва, че Конгресът ще удължи допълнителните помощи, но в размер на 300 долара седмично.

Удължаване на срока за данък върху доходите

Министерството на финансите удължи срока за дължимите федерални данъци за 2019-та от 15 април до 15 юли, което е само след няколко седмици.

Мораториум върху изгонване от жилището

Наемателите на жилищни сгради, финансирани от ипотечните компании, контролирани от държавата, като Фани Мей и Фреди Мак, получиха 120 дни, през които да не могат да бъдат изгонени при неплащане на наем – гратисен период, който приключва на 21 юли, според спасителния план CARES Act. След този срок наемодателите могат да издадат предизвестие за изгонване, което е за още 30 дни. Гратисният период за наематели на еднофамилни къщи приключва на 31 август.

Неплащане на ипотеки

Собствениците на жилища могат да спрат временно изплащането на ипотеките си в продължение на година за компаниите с държавно участие според спасителния план. На другите собственици се отпускат 90-дневни отсрочки за ипотеки от големи банки като Wells Fargo, Bank of America и Chase.

Битови сметки

Много телефонни, интернет и комунални компании спряха изключването на услугите и се отказаха от такси за закъснение за клиенти в затруднено положение. Гратисният период изтече на 30 юни за доставчици като Verizon, AT&T, Comcast and Atlantic Broadband.

Някои компании за електрически услуги като Con Edison, National Grid, PSE&G и NV Energy нямат намерение да прекъсват захранването в близко време.

Dominion Energy във Вирджиния планира да удължи гратисния период до 14 октомври.

Заеми за малкия бизнес

Програмата за защита на заплатата бе предвидила опрощаеми кредити в размер на над 10 милиона долара за около 4,5 милиона бизнеси, в които работят по-малко от 500 работника, подпомагайки така ресторанти, магазини, салони за красота и други малки фирми.

Заемът, предназначен да покрие разходите за 8 седмици за заплати, наем и комунални услуги, става безвъзмезден, ако бизнесите задържат работниците си и ако 60 процента от средствата им отиват за заплати, сума, която Конгресът наскоро намали от 75 процента.

За бизнесите, получили своя кредит между средата на април и средата на май, осемте седмици изтичат отсега до средата на юли.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Невиждан спад: Наемите в Силициевата долина рухнаха

Наемите на някои жилища в Mountain View са се свили с над 50%.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Flickr

Невиждан спад на наемите в Силициевата долина се регистрират в последно време. Според базирания в Сан Франциско портал за жилища под наем Zumper спадът е безпрецедентен в седемгодишното съществуване на локацията. Това пише френският вестник Le Figaro, като припомня, че Силициевата долина е известна с традиционно силния ръст на цените на недвижимите имоти.

Наемите на едностаен апартамент са се свили с 9,2% през май спрямо същия месец на миналата година. В съседните области в сърцето на Силициевата долина цифрите са още по-впечатляващи – наемите за подобен тип жилища в Mountain View, където се намира централата на Google, са се свили с 51,9%, а в Менло Парк, където се намира Facebook, спадът е достигнал 14,1%. Същата е тенденцията и в Купертино и Пало Алто, където се намират Apple и Tesla, там наемите са поевтинели със съответно 14,3% и 10,8%.

Според главния изпълнителен директор на Zumper реалният спад на наемите е още по-голям, защото свиването е придружено от предлагани промоции от собствениците. За да привлекат нови наематели, все повече от тях предлагат шест, дори осем безплатни седмици за добре дошли.

Как и защо се случва това?

Първият фактор е свързан с големия брой хора, които загубиха работата си в САЩ. Тенденцията не подмина и технологичните гиганти. Освен това масовата работа от вкъщи несъмнено е накарала много служители да потърсят подслон по-далече и на по-евтино място. Facebook и Google, например, предложиха на служителите си да продължат да работят от дома си до края на годината, а Twitter и Square дори уведомиха служителите си, че могат да възприемат този начин на работа за постоянно.

Освен това според някои анализатори фактор за спада на цените на наемите е и навлизането на пазара на жилища, предлагани преди това в Airbnb, въпреки че данните на Zumper опровергават тези анализи, като показват ръст на предлагането и на броя на собствениците на имоти на платформата за краткосрочни наеми спрямо 1 януари.

Въпреки спада на цените обаче пазарът на недвижими имоти в Сан Франциско остава най-скъпият в САЩ. Средният наем на едностайно жилище в града е намалял до… 3360 долара на месец спрямо 3700 долара година по-рано.


Инвеститорите продължават да строят

Сн. Bloomberg

Въпреки опразнените офиси и липсата на перспектива някои инвеститори в имоти продължават да строят. Двама от тях залагат на проект, който да превърне едно от скучните предградия на Сан Франциско, Сан Хосе, което се намира в сърцето на Силициевата долина, в по-гъстонаселено и градско място. Може да звучи невероятно насред пандемия, но те смятат, че компаниите от залива на Сан Франциско, които позволяват на служителите си да работят от вкъщи, в крайна сметка ще върнат хората си в офисите в част от областта, която все още не е пренаселена с големи технологични компании.

„Смятам, че ще имаме наематели, които ще се наредят на опашка“, казва Гари Дилабоу, който с партньора си Джеф Арилага е инвестирал над 300 млрд. долара в придобиването на имоти в града през последните три години – от паркоместа до театър, в който се играят представленията на комедиен клуб. Коронавирусът просто „ускори и засили много от убежденията, които имаме“, допълва той.

Дилабоу и Арилага бяха сред инвеститорите, които залагаха особено на инвестициите в Сан Хосе преди пандемията. Благодарение на новите линии за масов транзит, които ще свързват града с други регионални хъбове, и плановете на Google да построи голям кампус предприемачите се надпреварват

да извлекат печалба

от очаквания ръст на търсенето на имоти.

Бизнес сгради с обща площ от около 1,1 млн. кв. м, равняващи се на над четири сгради Емпайър Стейт Билдинг, са планирани в центъра на града през идните десет години след повече от десетилетие без нови офиси. Други близо 790 хил. кв. м се подготвят в западната част на центъра на града, където Google строи сграда за около 25 хил. служители.

Изглежда, че моментът на Сан Хосе настъпи. Градът е третият по големина в Калифорния и там живеят над един милион души, но по-спокойният му начин на живот го лиши от градския престиж на Сан Франциско, а много семейства, работещи в технологичния сектор, се установяват в предградия като Менло Парк и Пало Алто. Градът не е толкова скъп като съседите му, но в никакъв случай не е и евтин. Средната цена на жилищата е около един милион долара, а градът се бореше с бездомничеството и жилищната криза още преди Дилабоу, Google и други да помислят за превръщането на централната част в хъб за високоплатени служители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено