Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: 3 начина да платим по-малко данъци на нашите инвестиции

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Бих искал да те попитам как да намаля данъчната облагаемост на моите инвестиционни акаунти, които не са под формата на Traditional/Roth IRA. Тоест за парите, които съм инвестирал извън пенсионните ми акаунти, аз всяка година плащам данъци на печалбите, които съм реализирал при продаване на акции и на дивидентите от фондовете ми. Има ли алтернативни инвестиционни стратегии, които могат да ми помогнат да избегна поне част от тези данъци, наложени върху останалия ми заработен доход?

 Здравейте и от мен, благодаря ви за интересния въпрос. Това е по-нетипичен въпрос, който навлиза леко и в данъчната сфера, но определено е такъв, с който съм помагал на много хора във вашата ситуация и съм компетентен да ви отговоря.

Първото нещо, което трябва да се стремите да направите, е да се опитате (ако е възможно) да задържите инвестициите си за повече от година и да не правите продажби в по-кратък от това срок. Нека да уточним, че всеки път, когато продавате инвестиция на по-висока цена от тази, на която сте я закупили, вие дължите данъци на печалбата. Данъчният процент, който плащате обаче на дадената инвестиция след продажба над 1 година и 1 ден, е по-малък от този, който плащате, ако сте я купили и продали за по-кратък срок от 1 година.

На това се казва данък на капиталната печалба и както казах

процентът на данъка е по-нисък

ако сте продали актива след най-малко година и един ден от датата на закупуването му. Ако трябва да сложим проценти на уравнението – при краткосрочна капитална печалба (short-term capital gains) тази печалба се таксува на същия процент като вашия заработен доход, и по-точно – налага се върху него, тоест може дори да бъде още по-висок процент от това, което ще платите до момента на останалите ви доходи.

При дългосрочна капитална печалба (long-term capital gains), всичко купено и продадено в срок над една година и един ден, най-високият данъчен процент би бил 20%, но повечето хора плащат между 0-15%. Разликата между двете ситуации може да се окаже голяма според останалите ви доходи, а печалбата от спестените данъци остава за вас. Това е важно правило, което трябва да се помни и спазва от всеки инвеститор.

Вторият похват, който може драстично да намали данъците ви при инвестиране извън пенсионните фондове, са инвестициите в общинските фондове, така наречените municipal bond funds. Дивидентите или по-лесно разбираемо за повечето хора – лихвата на такъв вид фондове, са често спасени от федерални и щатски данъци.

Това си е чиста печалба

независимо дали са реализирани (продадени) в срок по-малък от година. При растежа на цените на акциите на такъв вид фондове ще трябва да платим данъци на печалбата, но лихвата под формата на дивиденти идва като печалба, без да се облага с данъци, и може да бъде събирана всеки месец като доход. Това е един от похватите, които често използвам с клиенти, които са на висок данъчен процент с останалите им доходи и това ни дава предимство от гледна точка на данъчни облекчения.

Третият начин, по който можем да намалим данъците си чрез инвестиционни стратегии, е продажбата на губещи инвестиции, за да намалим данъчната си облагаемост за годината. Например, ако имаме реализирана загуба от $2,000 на дадена инвестиция и печалба от $2,000 на друг актив или заработен доход, загубата на инвестицията (която вече сме продали, това означава да я реализираме) ще ни помогне да не платим данък на $2,000 печалба, дошла от друго място. Лимитът, който можем да изпишем като загуба, за да заличим печалба, е до $3,000 на година, а

ако тази загуба е по-голяма

от дадената цифра, разликата, която остава неизползвана, може да се приложи за следващата данъчна година.

Знам, че за повечето от нас продажбата на даден актив на загуба би била лоша идея, но в някои ситуации може да се окаже печеливш ход, когато ни спестява определена сума от данъци на други активи или доходи. Тази стратегия трябва да се използва много внимателно и винаги под наблюдението на квалифициран и опитен данъчен експерт. Във всяка една от ситуациите, които споменавам, мнението на вашия личен данъчен експерт би било много важно за правилната екзекуция на стратегия.

Както много пъти съм казвал и преди, ние, българите, сме щастливци да имаме достъп до много добри счетоводители и данъчни експерти, моят съвет е да използваме знанията и експертизата им във всички ситуации, които засягат тънкостите в данъчното законодателство.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да зададете въпросите си или да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само при предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Днес е крайният срок за плащане на данъците в САЩ

IRS е готова да даде възможност за плащане на няколко вноски

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Данъчната служба в САЩ (IRS) напомня, че днес данъкоплатците трябва да платят дължимите си данъци за 2019 г. Заради пандемията крайният срок за плащането беше изместен от 15 април на 15 юли.

Хората, които имат нужда от още време, за да платят, трябва да поискат допълнителна отсрочка до 15 октомври. Това става с подаване на формуляр 4868. Но искането на отсрочка не дава разрешение за по-късно плащане. Така че тези, които планират да подадат по-късно данъчната си декларация, трябва да преценят какво дължат и да направят това плащане до 15 юли.

Ако данъкоплатец трябва да получи пари обратно, данъчните пращат чек или депозит по банков път най-много в рамките на 21 дни след подаване на декларацията. Те ще получат и лихва, считано от 15 април, ако подадат декларацията си навреме. Лихвеният процент е 5% годишно до 30 юни. От 1 юли намалява до 3% годишно.

IRS е готова да даде възможност за плащане на няколко вноски или да направи други договорености с данъкоплатците, които не могат да платят данъците си изцяло. Много от молбите за плащане на вноски могат да бъдат подадени онлайн директно на сайта на агенцията.

Много важно е, че получените 1 200 долара от спасителния план заради коронавируса няма да се включват в данъчната тежест за миналата и за тази година.

IRS очаква около 150 милиона възвръщаемост от физически лица и по последни сметки е получила почти 142 милиона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестирането днес: На кого да се доверим?

Как да се ориентираме сред многото мнения за инвестирането по време на пандемия?

публикувано

на

Виж цялата статия

Продължение от миналия брой

Разнопосочните прогнози за пазара по време на пандемия от страна на различни специалисти карат много хора да се чувстват объркани на чий анализ да се доверят. След дълго анализиране на сегашната ситуация, всекидневно в последните 2-3 месеца, аз лично достигнах до заключението, че принципите на инвестиране, които работиха преди пандемията, работят с пълна сила в момента и ще работят по същия начин най-вероятно и след още 100 години. В миналия брой разгледахме първия от тях – разпределяне на риска. Да погледнем и другите два.

Дисциплина

Вторият принцип, който е изключително важен за успешно инвестиране, е дисциплината да инвестираме в добри и лоши времена. Дори бих казал, че ако можем да инвестираме повече пари през лошите периоди на пазара, ние ще можем да реализираме още по-големи печалби, когато добрите времена се завърнат и пазарите отчетат скок на цените на акциите на компаниите и индексите.

Много от хората обаче се поддават на емоциите си и вместо да инвестират повече през трудните периоди (ако имат тази възможност, разбира се), те спират инвестирането си или продават инвестициите си, обезкуражени от лошите резултати в даден период, а тези периоди са основно кратки и доста по-малко на брой в сравнение с периодите на покачване и растеж.

Като пример бих искал да посоча една таблица, която често използвам в разговорите и анализите си с клиенти.

Ако погледнем по статистика, стоковият пазар е имал средна възвръщаемост от 10.2% годишно от началото на 1937-ма до края на 2018-та. В този период от завършени 82 години е имало 62 позитивни години със среден ръст от 19.4% на година и 20 негативни години със среден спад от 12.2% на година. По тези данни ние виждаме, че пазарите играят в едно типично „инвестиционно танго“ – една стъпка назад и три стъпки напред.

Знаейки това, ние трябва да можем да анализираме правилно ситуации като тази, която се създава в световен мащаб, и да гледаме на тях като шансове да инвестираме пари, които в следващите периоди на възход и падение да могат да работят за нас дори с по-голяма сила, защото можем да ги купим на по-ниски нива днес.

Аз съм човек на фактите, уповавам се на тях и се опитвам да търся последователност, когато анализирам такива данни. Тази последователност ми помага да намеря адекватните нива на калкулирания риск, който мога да поема при всяка една инвестиция.

 Частично инвестиране на капитала

Никой няма кристално кълбо, което да предсказва бъдещето с точност, особено в света на парите. Това е и най-големият проблем на повечето инвеститори, особено на тези, които се опитват да спекулират с пазарите на краткосрочно спекулиране.

Но моят съвет за повечето хора е дългосрочната стратегия – поне 5 години с цел навигиране на капитала, който искаме да инвестираме на части, за да избегнем, купувайки твърде скъпо и нежелани драстични спадове.

Преди няколко статии говорихме за тази стратегия в детайли с пример за двама инвеститори, които са инвестирали частично в периоди на спадове и периоди на покачвания.

Когато инвестираме частична част от целия ни капитал, ние купуваме на различни цени и гледаме средната цена, която сме платили за една инвестиция, и се опитваме да победим нея при едно бъдещо продаване. При момент, в който инвестираме целия ни капитал в една-единствена точка, ние вече поемаме много по-голям риск, защото не знаем какво следва оттук нататък – продължителен

възход или рязко падение

което може да ни накара да чакаме дълго преди да можем да продадем инвестицията ни на печалба.

Като обобщение на въпроса, който ми зададохте – използвайки тези три принципа на инвестирането под наблюдението на опитен и доверен финансов съветник – правилното разпределение на инвестиционния портфейл, дисциплината и частичното инвестиране на капитала в стриктно определени интервали е един много по-доказан и добър компас за едно успешно инвестиране в годините напред, отколкото субективното мнение на всеки един експерт, или дори група експерти, в даден момент на икономическа криза или възход. Забравете съветите на експертите, уповавайте се на математически доказаните принципи на успешното инвестирането и все пак, имайте ясна идея какъв е хоризонтът на вашата инвестиция и целта, която искате да постигнете чрез нея!

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образувателните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

US банките намаляват кредитните лимити без предупреждение

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

публикувано

на

Виж цялата статия
pixabay

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

Финансовите експерти казват, че много компании намаляват лимитите на кредитните карти на клиентите и това може да повлияе на кредитния им рейтинг. Причината – глобалната пандемия.

Някои хора може дори да не осъзнаят, че кредитният им лимит е намален. Някои банки или компании за кредидитни карти дават предупрежения, но докато не.

Кредитният лимит е сумата, която вашата банка или компания за кредитни карти ще ви позволи да харчите всеки месец.

Много хора са във финансови проблеми тъй като са без работа или с намалени доходи. Някои от тях не могат да плащат сметките си, така че намаляването на лимита на потребителския кредит помага на кредиторите да намалят риска, който поемат, но това не е в полза на кредитополучателя.

„Това, което се опитват да направят банките е да ограничат риска, който поемат при отдаване на кредити“, казва Брайън Гилдър, сертифициран финансов съветник. „Да речем, че имате кредитен лимит от 10 000 долара и от банката ви виждат, че харчите 8 000 – 9 000 долара на месец и сте наистина близо до кредитния си лимит. От там искат да са сигурни, че имате възможност да изплащате тези пари на всеки месец. Така че, ако имате кредитен лимит от 10 000 долара, вашият лимит може да бъде намален до 5000 долара. “

Някои хора може да кажат, че така или иначе не харчат толкова много за кредитните си карти и намаляването на лимита не им пречи. Но експертите казват, че това неминуемо ще повлияе негативно на кредитния рейтинг.

Ако компания за кредитна карта понижи кредитния ви лимит до 5000 долара и харчите около 2500 долара, сега имате процент от използването на кредит от 50%, което може да създаде проблем и да доведе до спад на кредитния ви рейтинг, който зависи от процентът усвоен дълг. Експертите казват, че трябва да ползвате само до 30% от дадената ви сума по кредитна карта.

Винаги можете да се обадите на компанията си за кредитни карти и да ги помолите да повишат вашия лимит. Можете да ги уведомите, че сте бил добър клиент, плащате навреме.

Но това, че кредитна повишават лимита на кредитната ви карта, не означава, че трябва да отидете и да похарчите всичко.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено