Открийте ни и в

България

Вдигат заплатата на 1,5 млн. българи

публикувано

на

Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната, каквато е идеята на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, пише „24 часа“.

1 668 923 са били данъкоплатците с доходи, близки и под минималната заплата през 2018 г., сочат данни на финансовото министерство. Така ако предложението бъде одобрено, сметката показва, че минималната заплата в България ще скочи до 750 лв. (при средна заплата от 1249 лв. по данни на НСИ за третото тримесечие ан 2019 г.). Сега тя е 610 лв.

ЕС обсъжда въвеждането на минимална заплата

Една от очакваните законодателни инициативи на новата ЕК е свързана с осигуряването на справедлива и адекватна минимална заплата, каза социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол в петък.

Засега се обсъжда вариант тя да е определена със закон или да е на основата на колективно трудово договаряне. На 14 януари ЕК започна първа фаза на консултациите и след като бъде представено предложението – или за директива, или за препоръка, ще можем и ние да започнем консултации, каза Деница Сачева от трибуната.

305 лева към заплатата, ако се върнеш от чужбина и работиш на село

“Инициативата е за рамков документ, в който да се отчитат националните особености и традициите на държавите членки, като за справедливо предложение се обсъжда 60% от медианната заплата на съответната държава”, каза министърката. Според нея обаче сегашната минимална заплата е по-висока от 60% от средната, а не по-ниска.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Двама българи с положителни проби след почивка на Тасос

Те са предпочели да се върнат в родината, вместо да карат 14-дневната карантина в Гърция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Има двама български туристи, отседнали на остров Тасос, чиито резултати от PCR тестовете са положителни за COVID-19, предава БНТ.

Те са предпочели да се върнат в родината, вместо да карат 14-дневната карантина в Гърция.

Задължителен PCR тест за всички преминаващи през "Кулата"

Има и 4 заразени сръбски граждани, които са настанени в хотел за карантина. Според изискванията на гръцкото правителство е задължително туристите с положителен тест да бъдат настанени в карантинен хотел, като разходите се поемат от гръцката държава.

Гърците са изключително стриктни и затова са и тези изисквания и мерките, които се налагат. Вчера от 33 заразени, 24 са регистрирани на входовете на страната, т.е. пристигащи туристи от чужбина. Това е и причината държавата да налага тези допълнителни изисквания със строг контрол по границите, затова се наложи и тази мярка за PCR тестове на ГКПП „Кулата – Промахон“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

BG евродепутати ще атакуват пакет „Мобилност“ в съда

Те смятат, че пакет „Мобилност“ може да бъде отменен от съда, защото освен че е неприложим в този вид, той е и дискриминационен, което противоречи на европейските принципи в основата на ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия

3 години вече продължава разделението на Европа на Източна и Западна, заради горещата тема за превозвачите. Очакванията най-вероятно ще се сбъднат и днес ще бъде потвърдено, че пакетът „Мобилност“ е приет, съобщо bTV. Страните от Западна Европа, които успяха да прокарат пакета, ще го представят като победа за новите правила срещу социалния дъмпинг.

9 страни, обаче, сред които и България, смятат, че пакетът „Мобилност“ налага ограничителни и дискриминационни мерки, а не подобрява условията на труд за шофьорите, каквато беше първоначалната идея още през 2017 г.

За източноевропейците най-неприемливи са текстовете за задължителното връщане на камиони и шофьори. За септември е предвиден независим доклад за бъдещите екологични последствия от връщането на празни камиони. Възможни са и действия пред съда на ЕС. На ход са правителствата на страните – противници на пакета, сред тях и България. Литва и Полша вече заявиха, че са готови да действат.

„Това е пето или шесто гласуване на пакет „Мобилност“, така че не очаквам чудеса. Честно казано, подготвяме се за следващите крачки извън Европейския парламент – дали в съда, дали Комисията, Където моите надежди са насочени, защото самата ЕК се отказа от пакет „Мобилност“, защото въпреки че го предложи преди 3 години, заяви, че не това е имала предвид в началото. Тя не е искала да връща камиони, тя не е искала да връща водачи“, заяви евродепутатът Андрей Новаков в „Тази сутрин“.

Според Новаков каузата за отхвърляне на пакет „Мобилност“ е обединил нашите депутати като национална кауза и това е един от неговите добри странични ефекти.

Евродепутатът Петър Витанов обаче смята, че не сме били достатъчно гъвкави, за да успеем да се договорим за нашите интереси. Новаков отбеляза, че първоначално от бранша на българските превозвачи са искали цялостно отхвърляне на пакет „Мобилност“, но след като са разбрали, че това не може да стане, са се концентрирали само върху правилата за връщане на камионите и водачите, което е дало възможност на нашите представители да лавират и да преговарят.

Двамата евродепутати са категорични, че в този вид пакет „Мобилност“ е трудно приложим и според Новаков „живота ще направи така, че да отпаднат тези мерки“.

Петър Витанов също смята, че пакет „Мобилност“ може да бъде отменен от съда, защото освен че е неприложим в този вид, той е и дискриминационен, което противоречи на европейските принципи в основата на ЕС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Задължителен PCR тест за всички преминаващи през „Кулата“

Решението е взето, след като броят на установените туристи с COVID-19 през последните дни започна да нараства

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: bnt.bg

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата-Промахон. Ще се изследват всички преминаващи.

Решението е взето, след като броят на установените туристи с COVID-19 през последните дни започна да нараства.

Граничните власти проверяват паспортите, QR кодът, който трябва да е генериран, и отбиват встрани за тестване. Ако тестът се окаже положителен, гръцките власти се свързват с туристите чрез подадените от тях адрес и телефон. Самите туристи решават дали да останат в Гърция за карантина или да се приберат в родината си.

В момента има заразени туристи на остров Тасос. Те са 6 на брой, като четирима от тях са сръбски граждани. Тестовете им са взети при преминаване на граничния пункт Кулата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено