Открийте ни и в

BG Училища САЩ

Вдигнахме българското знаме при рекорден студ в Чикаго (ВИДЕО+СНИМКИ)

Галина Петрова

публикувано

на

При рекордни за месец март минусови температури българите във Ветровития град преодоляха студа и отново се събраха на 3 март, за да отблежат 141-вата годишнина от Освобождението на България.
Рекордно ниските за месец март температури и пронизващият вятър в неделя не успяха да сломят духа на българите в Чикаго, които по традиция издигнаха родния трибагреник на Дейли Плаза. Тази година датата, на която вдигнахме флага съвпадна с истинския ни национален празник 3 март, което допринесе за празничното настроение.
Под звуците на българския химн, трикольорът се изправи гордо редом до американския флаг, за да напомни на всички преминаващи, че това е града с най-голямата българска общност в Америка.

Минувачите се загледаха и по кукерите, които озвучиха Дейли Плаза с чановете си, закачени за колани и вратове. За първа година на празненството по отбелязване на националния ни празник в Чикаго група мъже се облякоха с автентични кукерски костюми, донесени от България. „Събрахме се хора, които искаме да поддържаме българските традиции”, казва един от кукерите Емил, който носи и най-тежката маска, направено от дърво. Идеята да се донесат кукерски костюми идва след побратимяването на Елк Гроув Вилидж в Илинойс с град Перник в България. „Тази година си бях в България за фестивала в Перник и имаше 450 групи и това, което е уникалното там е, че на всяка група маските са различни”, казва Емил, който е пренесъл маските тук от Родината. „Ние се гордеем с фестивала в Перник, който е много голям”, казва Емил „Пернишки майстори са ги изработили”. Всичките 10 костюма са дарение за българите в Чикаго, а сред тях има и костюм от Ямбол. Другият месец е планирана и изложба на кукерски маски в Елк Гроув Вилидж.

А около кукерите в неделя по традиция се завихри дълго българско право хоро. „Това е всеобщо българско хоро. Няма българин, който да не знае как се танцува и то носи много радост, носи нещо ново със звученето си”, казва Ирина Гочева от Ансамбъл „Хоро” в Чикаго. Нейните възпитаници танцуваха близо половин час на сцената, с усмивки на лицата въпреки силния, студен вятър.
Преди момичетата от танцов ансамбъл „Хоро” да излязат на сцената, малкият Майки изрицитира „Аз съм българче” и накара българите да се усмихнат и в минусовите температури.

„Минус 15 градуса е и въпреки това има стотици българи тук с нас”, каза Ген. Консул на Р България в Чикаго Иван Анчев пред BG VOICE. Той добави и че независимо от студа да бъдеш на площада в такъв ден не се усеща като негово задължение като дипломат , а като удоволствие да е сред сънародниците си в този празничен ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ

Малко Българско Училище в Чикаго стартира с целодневна програма в условията на пандемия

Сутринта децата ще участват в онлайн класовете на американските си училища под наздора на преподавателите от МБУ, а . следобед ще учат български език, литература и история

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Малко Българско Училище е първото в чужбина със собствена сграда

Малко Българско Училище в Чикаго направи още една крачка към голямата си цел – двуезично, целодневно българо-американско училище.

От понеделник, 17 август, стартира целодневна програма. Сутринта децата ще участват в онлайн класовете на американските училища, които посещават, под наздора на преподавателите от МБУ. Следобед пък са предвидени занимания по български език и литература, история, обичаи и други извънкласни форми.

„За учениците и родителите онлайн обучението е огромен стрес. За децата от 5 до 8 години е почти невъзможно да се справят сами, трябва им помош от родител или учител. Ето защо, като първа фаза, запълваме тази ниша в условията на пандемия – децата ще могат да правят онлайн уроците в американските училища с помощта на нашите педагози, а следобед да си взимат класовете от българското училище“, обясни директорът на МБУ Живка Петрова.

След сградата – МБУ прави първото българско двуезично училище в САЩ (ВИДЕО)

Класовете ще са с до 12 деца, за да се спазят пандемичните изисквания на щата, който разрешава паралелки с до 15 души. МБУ разполага с 13 големи класни стаи в сградата си и това няма да е проблем, обяснява Петрова.

Цената е 46 долара на ден, като скоро от училището се надяват да са готови със седмични и месечни планове за родителите, които искат да си оставят децата в ръцете на педагози докато са на работа в условията на пандемия.

Още през юни м.г. Петрова обяви първо в предаване на BG VOICE, че имат намерение да стартират и двуезично училище, след като се сдобиха със собствена сграда в чикагското предградие Дес Плейнс. „Амбицията ни е да положим основите на българо-английско двуезично училище – нещо подобно на езиковите гимназии. Децата ще могат да учат предметите и на български, и на английски”, каза тогава Петрова.

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Училището вече има нужните лицензи от щата Илинойс за това, обяви директорът. Заради пандемията от коронавируса обаче все още не са готови учебните планове. „Ако имаме готовност, ще стартираме още тази година с подготвителните класове – децата на 5-годишна възраст“, каза Петрова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ

Българските училища в САЩ спират уроците заради коронавируса

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Календар на буквите, академия на познанието "Родна стряха" в Торонто; рисунка на Йоана Захариева - 10 г.

Българските училища в Америка вече са засегнати от мерките за социално дистанциране, които властите препоръчат и налагат с директна отмяна на занятията в американските учебни заведения. Мерките целят ограничение разпространението на коронавируса.

В Чикаго няколко училища потвърдиха пред BG VOICE, че няма да имат занятия в следващите седмици. В „Малко българско училище“ (МБУ), където има най-много българчета, ръководството уведоми родителите, че се налага временно да прекъснат занятията в основния им филиал в предградиято Елк Гроув Вилидж.

Училището е принудено да прекрати дейност в този филиал, защото това се изисква от американския училищен район 214. Българското школо се помещава в сградата на гимназия „Елк Гроув“. “ От D-214 ни уверяват, че това е превантивна мярка“, се казва в съобщението на ръководството на българската организация до родителите.

Това обаче няма да попречи на занятията във другия филиал на „Малко българско училище“ „Алеко Константинов“, който се намира в новата сграда на училището в предградието Дес Плейнс. За да наваксат пропуснатото учебно време, от чуилището гарантират, че ще се върнат към присъствено обучение след  края на ограниченията, като  на незадължителните предмети ще бъдат намалени за сметка на задължителните и ще има леко увеличение на учебния ден.

Освен това „Малко българско  училище“ има готовност да предложи вечерни занимания от понеделник до петък; събота следобед или неделя сутрин в новата сграда в Дес Плейнс.

МБУ разполага и с техническата възможност за дистанционно обучение.  С този вид обучение ще може да се предлагат часове през седмицата, както и в събота и неделя.

Двата кампуса на училище „Джон Атанасов“  ще бъдат затворени поне 25 април, каза за BG VOICE  Виолета Петрова. Училището ползва сградите на „Октън колидж“ в Дес Плейнс, както и на гимназия „Гуерин“ в Чикаго. От училището ще въведат онлайн обучение – те използват такава система за филиала си в Уисконсин делс. „Проблемън ще е за по-малките деца – до трети клас. При тях вниманието не е устойчиво“, каза още  Виолета Петрова.

Училище „Иван Рилски“, също в Чикаго, прекратява занятия до второ нареждане. „За съжаление се налага да го направим поради така създалите се обстоятелства“, каза директорката Мима Янкова. „Следим постоянно ситуацията и ще уведомим родителите своевременно“, допълни тя.

Училище „Знание“ в Арлингтън Хайтс и филиалът му в Чикаго „Родолюбие“ ще имат занятия тази събота и неделя, но от другата седмица са също в принудително спиране на уроците. „Базите на нашите училища са отворени за уикенда, но от понеделник ще са затворени и никой няма да бъде допускан там. Съобразяваме се с указанията на администрацията“, каза директорът Лили Паслиева. И тук имат готовност за онлайн обучение, за което ще предоставят повече информация в скоро време.

Друго училище в Чикаго с два филиала „Нов живот“ и „Нови хоризонти“ също е засегнато. Филиалът „Нов живот“ в предградието Парк Ридж вече е затворен. „Нови хоризонти се намира в предградието Розел и там все още училищата са отворени, така че този уикенд ще имаме часове, но предполагам, че от другата седмица и там децата няма да ходят на училище“, обясни директорът Хриска Перфанова.

В Ню Йорк, където е едно от големите огнища на заразата, се свързахме с училище „Млади български гласове“. „По план тази неделя нямаме занятия, заради отдавна планиран ремонт. Тази седмица ще решим на събрание на борда как да продължим“, каза ръководителят на школото Яна Калинкова.

От издателство „Просвета“ са съобщили на българските училища в чужбина, че дават безплатен достъп до техните електронни учебници и помагала.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ

Българските училища в Чикаго се хванаха за гушите

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Новата сграда на МБУ в Дес Плейнс е в сърцето на скандала

От няколко месеца напрежението между някои от българските училища в Чикаго ескалира в тотална война. От едната страна е едно от първите лицензирани училища в САЩ “Джон Атанасов” на Боянка Иванова, а от другата “Малко Българско училище” (МБУ). А след размяната на мейли, скандали по училищни организации, спорът се премести в социалните мрежи и там придоби леко махленски привкус със заплахи за съд и други комични изказвания от хора, които са далеч от проблемите на училищата. Какво всъщност се случва?

Ръкавиците бяха свалени през лятото, когато на заседание на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина (АБУЧ) в Чикаго беше отказан прием на МБУ в организацията. Това става след оплакване от Боянка Иванова и директорите на други две училища. Според тях МБУ участва в нелоялна практика на “роене” на неделни училища – приемали за филиал отцепили се учители от други училища. Проблем е и новата сграда, която МБУ си купи през май.

Снежина Мечева (вляво) от АБУЧ и Боянка Иванова от „Джон Атанасов” смятат, че МБУ играе нечестно

“Ние се борим от години, че не трябва на всяка пряка да има българско училище, за да няма нелоялна конкуренция. МБУ купува сградата между две други български училища и започва да монополизира дейността и да поглъща тези две училища”, казва в интервю за BG VOICE говорителят на АБУЧ Снежина Мечева.

Лична вражда или спор за принципи?

“Те не искат МБУ в АБУЧ заради лична вражда”, категоричен е  Георги Петров, президент на борда на директорите на МБУ – Това е организирана атака срещу нас от хората, които се оплакват от нас през последните 3 години, защото сме работещо училище. Един от тях е Боянка Иванова.”

Директорът на МБУ Живка Бубалова обаче казва, че през годините е работила добре с Боянка Иванова. След отказа да бъдат приети в АБУЧ Снежина Мечева й заявила, че причина за това бил фактът, че МБУ приели преди години училище “Алеко Константинов” като филиал, след като се отделят от “Джон Атанасов”.  Тогава те имат около 20 ученика.

Директорът на МБУ смята,че конкуренцията е добра за всички

“Живка от години има политика да приобщава и прибира други училища, които са се роили нечестно, недостойно, и тя ги приобщава, за да прави бройка”, твърди Мечева.

От МБУ обаче казват, че това не е така.  “През 2013 г. това училище се отдели от “Джон Атанасов”, не сме интересували как и защо. През 2015 г. те имаха нужда от помощ, децата им бяха много малко. Думите на г-жа Елена Липкова  (директор на “Алеко Константинов”, бел.ред.) бяха, че иска да дойде при нас като учител, за да работи в спокойна среда в последните си 3 години като учител”, обяснява Бубалова (Липкова е вече пенсионер и живее в България). Така “Алеко Константинов” става филиал на МБУ. “Това стана две години след като тя се беше отделила от “Джон Атанасов” и работеше. Искахме да запазим името “Алеко Константинов”, все пак сме в Чикаго”. Именно това училище към днешна дата има близо 200 деца, които се учат в новата собствена сграда, която МБУ купи в чикагското предградие Дес Плейнс.

“Ние не участваме в този процес на роене, категорична е Живка Бубалова. – Ние сме помогнали на над 20 училища по целия свят с идеи и съвети, когато са ни потърсили, дори и в Южна Франция. Ние мислим, че конкуренцияте е добра за всички.”

Децата не са стока,

която да натовариш в багажника на автомобила и да ги преместиш някъде другаде”, казва Георги Петров. – Тези деца се водят на училище от родители. И тук мога да цитирам директорката на едно училище в Париж – «Родителите гласуват с краката си.”

В действителност в близост до новата сграда на МБУ се намират две други български училища – “Джон Атанасов” и “Света София”. “Това, че МБУ купува сграда между други две, ги убива. Това са училищата с най-много заслуги”, казва Снежина Мечева от АБУЧ.

“Това е смешно. Ако някой си мисли, че има десетки сгради в предградията, подходящи за училище, от които да избираш, греши. Това е смехотворно. Такова нещо се появява на пазара един път на 10 години или повече. Това не е апартамент”, контрира Георги Петров.

“Ако имаше стриктни изисквания за отстояние на едно училище от друго, за каквито АБУЧ настояваше от години, тя (Живка Бубалова, бел.ред.) трябваше да се съобрази и нямаше да купи тази сграда. Обаче нея не я интересува. Нея я интересува това, което тя си е поставила като цел да го осъществи за сметка на другите училища и ще ги унищожи. И тя вече го прави”, казва Мечева.

Според Живка Бубалова разликата в разстоянието между сегашната сграда и предишната на “Алеко Константинов” с “Джон Атанасов” е само 160 метра.

В “Джон Атанасов” наистина тази учебна година има лек спад, казаха източници от там. Но основателят му Боянка Иванова се скри от въпросите на BG VOICE и не върна обажданията ни, въпреки че е звъняла в Чикаго да разпитва други хора дали сме се свързали с тях за тази публикация.

От около година Иванова живее в България, но продължава да дърпа конците в “Джон Атанасов”, въпреки че там има изпълняващ длъжността директор. Не е ясно дали Иванова получава заплащане от бюджета на училището през това време.

Според Живка Бубалова МБУ е изпреварило “Джон Атанасов” заради по-добрите и съвременни модели на обучение, извънкласни форми  и мениджмънт.

Учители от “Джон Атанасов” разказаха пред BG VOICE, че там цари авторитарен модел на управление и ги е страх да не си загубят работата, ако се противопоставят на Боянка Иванова или говорят публично за проблемите. Затова и поискаха да не ги цитираме за тази статия.

“Боянка каква ли не я изкараха. Тя направи най-много на света за тези училища”, защитава я Мечева. – Училището й има само постижения и награди.”

За пари ли спорят училищата?

От няколко години българското правителство подпомага всяко българско училище в чужбина. Те получават твърда сума на година за разходи като наеми, ток и други от 25 хиляди лева и субсидия за всяко дете, което учи при тях. За САЩ тя е около 320 лв. на ученик. Отделно училищата прибират месечни такси, които в Чикаго варират между 60 и 80 долара на месец (има отстъпки за плащане на цял срок или година). За извънкласните форми се плаща допълнително.

Другата голяма битка на много от директорите, които идват с опит и манталитет, придобит преди промените от 1989 г., е кой да бъде най-близко до властта в лицето на министъра на образованието и премиера. Според хората от МБУ именно това целят и в управата на АБУЧ.

“АБУЧ се опитва да подмени представителността на българските училища в Министерството на образованието. С други думи, те се опитват да приватизират връзката с МОН, като казват, че представляват всички български училища в чужбина, а това не е вярно”, казва Георги Петров.

Дали спорът между училищата издава страх от размаха, с който МБУ се разширяват, и дали новата им сграда означава край на другите училища в Дес Плейнс, предстои да разберем. Но засега крайният резултат изглежда е в полза на деца и родители – все повече българчета се записват на училище, а имат и повече избор къде да го направят.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Нови температурни рекорди за студ в Централна Америка тази седмица

И в първите дни на месец март прогнозата за времето в северните централни и източни щати остава повече от зимна....

Затвори