Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица. Църквата го прославя като “най-благословения седми ден”.

След Разпети петък, когато разпънали Божия син на кръста, на Велика Събота юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото Му тяло, обвили го в пелени и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, недалеч от Голгота. Положен вече в гроба, Духът на Исус изгаря портите на ада и слиза в тъмницата, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола!

Това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Днес църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

Спасителят освобождава душите на грешниците от ада, както и всички старозаветни пророци, заедно с Адам и Ева.

Велика събота се свързва и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро.

На Велика Събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено е боядисването на яйца.

Тогава се принася в символична жертва и пасхалното агне. По правило първото боядисано яйце е червено и се оставя за Богородица.

Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила.

В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.