Открийте ни и в

Войната в Украйна

Великите руски оръжия: “Ненадминати”, но с крадени части от САЩ и Европа

В някои от тях били намерени компонените от микровълнови печки

публикувано

на

Великите руски оръжия: "Ненадминати", но с крадени части от САЩ и Европа
Сн.: БГНЕС

В руските оръжия, намерени в Украйна, са открити над 450 компонента, произведени в чужбина, което е доказателство, че Москва е придобила или дори откраднала важни технологии от компании в САЩ, Европа и Азия в годините преди инвазията, се посочва в нов доклад на отбранителния мозъчен тръст Royal United Services Institute (RUSI).

 

От началото на войната преди пет месеца украинските военни са заловили или възстановили от бойното поле непокътнати или частично повредени руски оръжия.

При разглобяването на 27 от тези оръжия и военни системи, вариращи от крилати ракети до системи за противовъздушна отбрана, е установено, че разчитат предимно на западни компоненти, съобщи Ройтерс.

Това е най-подробната публикувана до момента оценка на ролята на западните компоненти във войната на Русия срещу Украйна.

Около две трети от компонентите са произведени от американски компании, установи RUSI въз основа на възстановените от Украйна оръжия. Продуктите, произведени от базираните в САЩ компании Analog Devices и Texas Instruments, съставляват почти една четвърт от всички западни компоненти в оръжията.

Най-богатият българин в САЩ: Никой не е умрял от работа (ВИДЕО)

Другите компоненти са произведени от компании в страни като Япония, Южна Корея, Великобритания, Германия, Швейцария и Нидерландия.

“Руските оръжия, които са критично зависими от западната електроника, са довели до смъртта на хиляди украинци”, казва пред Ройтерс Джак Уотлинг, специалист по сухопътни войни в RUSI.

Въпреки че

много от чуждестранните компоненти се намират в ежедневни стоки за бита като микровълнови печки

които не подлежат на експортен контрол, от RUSI заявиха, че засилването на експортните ограничения и тяхното прилагане може да затрудни Русия да попълни арсенала си от оръжия като крилати ракети.

 

В един от случаите руска крилата ракета 9М727, едно от най-модерните оръжия на страната, което може да маневрира на малка височина, за да избегне радарите, и да поразява цели на стотици километри, е съдържала 31 чуждестранни компонента. Частите са били произведени от компании, сред които американските Texas Instruments Inc и Advanced Micro Devices Inc(AMD.O) , както и Cypress Semiconductor, която понастоящем е собственост на германската компания Infineon AG(IFXGn.DE) , установи разследването на RUSI.

Заради оргия: Стотици британски парашутисти няма да стъпят на Балканите

В друг случай руската крилата ракета Kh-101, която е била използвана за удари по украински градове, включително столицата Киев, също е имала 31 чуждестранни компонента с части, произведени от компании

сред които базираната в САЩ Intel Corporation и притежаваната от AMD Xilinx.

От Analog Devices заявиха, че компанията е закрила дейността си в Русия и е инструктирала дистрибуторите си да спрат доставките за страната.

Texas Instruments заяви, че спазва всички закони в страните, в които работи, и че частите, открити в руските оръжия, са били предназначени за търговски продукти. Intel заяви, че “не подкрепя и не толерира използването на нашите за нарушаване на човешките права”.

„Тракийска пепелянка“ вдига във въздуха български, американски и канадски изтребители

Infineon заяви, че е “дълбоко загрижена”, ако нейните продукти се използват за цели, за които не са предназначени. AMD заяви, че стриктно спазва всички глобални закони за контрол на износа.

Много от чуждестранните компоненти струват само няколко долара

и руските компании биха могли да ги закупят преди началото на инвазията в Украйна онлайн чрез местни или международни дистрибутори, защото биха могли да се използват в невоенни приложения.

Повече от 80 микрочипа, произведени на Запад, обаче са били обект на експортен контрол от страна на САЩ поне от 2014 г. насам, което означава, че за доставката им в Русия щеше да е необходим лиценз, заяви RUSI. Според RUSI дружествата, изнасящи частите, са имали задължението да извършат надлежна проверка, за да се уверят, че те не се изпращат на руските военни или за военна крайна употреба.

Констатациите от разследването показват как руската армия продължава да зависи от чуждестранни микрочипове за всичко – от тактически радиостанции до безпилотни самолети и прецизни боеприпаси с голям обсег на действие, и че западните правителства са се забавили да ограничат достъпа на Русия до тези технологии, особено след нахлуването на президента Владимир Путин в Крим през 2014 г.

Войната на Русия с Украйна, която започна на 24 февруари, уби хиляди хора, разсели милиони други и опустоши няколко града. Превъзходството на огневата мощ на Русия, включително използването на крилати и балистични ракети, помогна на нейните сили да се промъкнат през Източна Украйна и

да окупират около една пета от територията на страната.

Руските ракети са използвани за поразяване на цели, включително железопътни линии за прекъсване на западните линии за доставки, военна инфраструктура и граждански цели като търговски центрове и болници. Русия заяви, че е стреляла само по военни цели.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

След нахлуването в Украйна Съединените щати обявиха мащабни санкции, за да се опитат да отслабят икономиката и армията на Русия. Те включваха забрана за продажбата на много чувствителни микрочипове в Русия. Подобни ограничения обявиха и държави от Европа, както и Япония, Тайван и Южна Корея – всички ключови държави, произвеждащи чипове. Русия характеризира конфликта като специална военна операция, целяща да разоръжи Украйна. Москва определи санкциите като враждебен акт и отрече да са насочени срещу цивилни граждани.

По данни на RUSI в момента

Русия работи по намирането на нови пътища за осигуряване на достъп до западните микрочипове

Много от компонентите се продават чрез дистрибутори, работещи в Азия, като Хонконг, който играе ролята на входна врата за електрониката, достигаща до руската армия или до компании, действащи от нейно име, установи RUSI.

Доларът пада, инвеститорите изчакват действията на Fed

През март правителството на САЩ заяви, че руските фирми са подставени лица, които изкупуват електроника за руската армия. Руските митнически регистри показват, че през март миналата година една компания е внесла електроника, произведена от Texas Instruments, на стойност 600 000 долара чрез дистрибутор от Хонконг, заяви RUSI. Седем месеца по-късно същата компания е внесла микроелектроника, произведена от Xilinx, на стойност 1,1 млн. долара, съобщи RUSI.

Руската армия може да бъде трайно отслабена, ако западните правителства засилят експортния контрол, успеят да затворят тайните мрежи за снабдяване на страната и предотвратят производството на чувствителни компоненти в държави, които подкрепят Русия, заяви RUSI.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено