Открийте ни и в

СВЯТ

Великобритания обмисля присъединяване към новия европейски политически проект

Т. нар. Европейска политическа общност може да даде нови перспективи за по-тясно сътрудничество на Лондон с редица европейските държави, след излизането му от ЕС

публикувано

на

Великобритания обмисля участието си в нов европейски политически „Клуб на нациите“, съобщи ВВС. Първата среща на „Европейската политическа общност“ трябва да се състои в Прага в началото на идния месец.

Според ВВС Лондон иска да види повече подробности за срещата на върха в чешката столица преди премиерът Лиз Тръс да се ангажира дали да присъства на нея. Идеята за Европейска политическа общност е на френския президент Еманюил Макрон, който я лансира през май т. г. като „ново пространство“ за сътрудничество.

Според виждането на Макрон групата би могла да обсъжда сигурността, енергетиката, транспорта, както и движението на хора, особено на младежите.

Русия изстрелва ракети от ядрени подводници край Аляска

ВВС припомня, че подобни на тази идея се предлагат от десетилетия, но това е първият голям импулс за подобен форум откакто Великобритания си тръгна от ЕС.

За участието си в този формат официалните лица на Обединеното кралство търсят гаранции, че клубът няма да бъде твърде доминиран от отделни страни или институции на ЕС. Великобритания би се радвала да види и други „големи играчи“ извън ЕС като участници.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

Очаква се да бъдат поканени всичките 27 страни членки на ЕС, както и Обединеното кралство, Украйна, Норвегия, Швейцария и Турция. Вероятно покани ще получат и шест държави от Западните Балкани заедно с Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан.Учредителната среща на “Европейската политическа общност” трябва да се проведе на 6 октомври в Прага, столицата на Чешката република, която в момента е ротационен председател на Европейския съвет.

Предварителният дневен ред предполага, че дискусиите ще бъдат съсредоточени върху руската агресия срещу Украйна, икономиката и енергийната криза в Европа. Засега липсват достатъчно подробности как би изглеждала такава политическа общност в по-дългосрочен план. Критиците в средите на ЕС имат резерви главно с това, че виждат в идеята неясен проект, ръководен от Франция.

Взеха на мушка сателитите на Мъск. Руснаците с предупреждение

Другото притеснение на привържениците на европейската интеграция в по-широки граници е, че Франция, която е скептик по отношение на разширяването на ЕС, се стреми да създаде „паркинг“ за страните, които биха искали да се присъединят към Европейския съюз, вместо да бъдат приети като равноправни членове. Най-новият официален кандидат за членство в ЕС през юни т. г. стана Украйна, но в същото време много страни от Западните Балкани правят опити да се присъединят към блока от години, припомня ВВС.

Довеждането на Великобритания на масата, на която се обсъждат основните проблеми, пред които е изправен континентът е ключова цел, смятат някои дипломати от ЕС. От една страна ВВС допуска, че мрачната икономическа перспектива и енергийната криза може да доведат Лиз Тръс на масата в Прага. Съществуват обаче и опасения, че новият министър-председател на Обединеното кралство в крайна сметка може да отхвърли предложението, отчасти за да избегне противопоставянето с някои консервативни евроскептици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено