Великобритания разследва близо 4000 мигранти за измама с лични данни

Лицата са поискали убежище и са излъгали, че са непълнолетни

От: bgvoice 09:40 | 23 ноември 2020 г.

Британските имиграционни служители са разследвали за лъжливи лични данни близо 3929 чужденци през последните пет години. Лицата са поискали убежище и са заявили, че са непълнолетни. Властите обаче са установили, че в повече от половината от случаите, 2135 непълнолетни лица, сочат данните от Министерството на вътрешните работи. Статистики показват, че сред търсещите убежище от Афганистан, Еритрея, Иран и Ирак, Виетнам и Иран са сред най-честите подобни случаи. Тези, които са над 18 години, имат право на държавна помощ, ако молбата им за убежище е успешна. Но мнозинството нямат право да работят в Обединеното кралство, което означава, че им се разрешава парична издръжка от едва 37,75 паунда на човек на седмица - 5,39 паунда ден.

Ситуацията около фалшивите маолетни е ескалирала  след 2016 г., когато лагерът "Джунглата" във френския град Кале е бил съборен и много мигранти са влезли във Великобритания.

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател заяви, че планира да ревизира сериозно имиграционната политика на Обединеното кралство като направи най-сериозната реформа от десетилетия.