Открийте ни и в

СВЯТ

Велун – градът, където започна Втората световна война

публикувано

на

Велун, първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да се превърне в символ на помирението и да напомня за страданията на мирните граждани по време на войната. Президентите на Полша и Германия ще го посетят днес, за да отбележат заедно 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война.

Това ще е първото в историята възпоменателно събитие за Втората световна война, за което в града ще бъдат и двамата лидери. „Наистина се радвам, че президентите решиха да дойдат във Велун да изразят почитта си към цивилните жертви във Втората световна война“, казва пред ДПА кметът Павел Окраса.

 СН: AP/БТА

Полските възпоменателни прояви за Втората световна война обикновено се състоят във Вестерплате, където полски гарнизон е атакуван от германските войски рано на 1 септември 1939 г. Години наред полуостров Вестерплате беше смятан за мястото, където започва войната, но в последните години историците изтъкват, че нападението над Велун е било извършено няколко минути по-рано.

„Няма значение къде е бил даден първият изстрел. Има два различни символа на Втората световна война. Вестерплате е символ на невероятната храброст на полския войник, а Велун – символ на цивилните жертви“, казва Окраса.

„Цивилните са тези, които страдат най-много през Втората световна война – не само поляци, но и евреи и много други народи. Искаме да покажем това измерение на войната: каква разруха е причинила тя на семействата, градовете, архитектурата“, допълва той.

При нападението преди 80 години градът не е имал укрепления, военна промишленост или противовъздушна отбрана. Около 75 процента от градския център е бил разрушен. Първите бомби били хвърлени над градската болница, чийто покрив бил обозначен с огромен червен кръст.

Смята се, че при бомбардировката са загинали около 1200 души. „Днес бихме нарекли това терористичен акт“, казва Окраса.

Една от преживелите бомбардировката е Зофя Бурхачинска, която днес е на 91 години. Тя избягала от града боса и по нощница, след като бомба поразила сградата, в която живеела. Бурхачинска се върнала в града през 1945 г., но за нея той вече бил неузнаваем. „Баща ми трябваше да ми покаже пътя до училището – това беше съвсем друг град. Там, където преди имаше къщи, сега имаше само отломки“, разказва тя.

През следващите десетилетия Велун успява да възкръсне от пепелта и се надява да се превърне в символ на помирението и напомняне какъв ужас за цивилното население са войните. „Искаме да представим тези идеи на света“, казва Окраса.

Кметът се надява също Велун да стане и друг символ – на полско-германското съгласие, заедно с други три следвоенни жеста: писмо от 1965 г. от полски до германски епископи, в което те „прощават и искат прошка“; почитта към жертвите при въстанието във Варшавското гето, засвидетелствана през 1970 г. от канцлера Вили Бранд, и жеста на помирение между канцлера Хелмут Кол и премиера Тадеуш Мазовецки през 1989 г.

Градът дава своя принос в поддържането на добри отношения с германските си съседи. Кметът описва отношенията на Велун с партньорските градове Остербург в провинция Саксония-Анхалт и Аделебсен в Долна Саксония като „прекрасни“.

„Мога съвсем честно и убедено да кажа, че можем да служим за пример за добри полско-германски отношения на местно равнище“, казва Окраса. Кметът се гордее с постигнатото от града след смяната на режима през 1989 г. „Тук имаме силен икономически център, много активни предприемачи, които по свой начин връщат дължимото на предишните поколения“, отбелязва той.

Колкото до военните репарации, кметът оставя този въпрос на полската дипломация. „Ние градим добри отношения с партньорските си градове в Германия и искаме те да останат такива. Не бихме желали репарациите да станат причина за влошаването им“, подчертава Павел Окраса.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Европейската прокуратура започва работа

Европейският съд съобщи, че главният прокурор на ЕС и европейските прокурори в понеделник тържествено са поели новите си задължения

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Уикипедия

Европейският съд съобщи, че главният прокурор на ЕС и европейските прокурори в понеделник тържествено са поели новите си задължения.

С общо съгласие на 16 октомври миналата година Европейският парламент и Съветът на ЕС назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на ЕС назначи първите европейски прокурори, отбелязва съдът.

За да се отбележи тържествено официалното начало на дейността на Европейската прокуратура, в Съда на ЕС днес се е състояло заседание по встъпване в длъжност. Прокурорите полагат клетва да изпълняват функциите си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага прокуратурата.

Теодора Георгиева ще е българският представител в екипа на Кьовеши

Европейската прокуратура е независима служба на ЕС, на която е възложено извършването на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Европейската прокуратура води разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.

До днес 22 държави от ЕС участват в общата прокуратура – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия, се посочва в съобщението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Болница отказа да вземе отрязаните крайници на пациент, връчи ги на жена му

Случаят предизвика скандал в Украйна на фона на хроничния недостиг на пари в здравната система.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Жената, която е трябвало да вземе отрязаните крайници намъжа си; сн.: worldmatter.org

Лекар казал на съпругата на мъж с ампутирани  крака да отнесе човешките части далеч от болницата в чувал, тъй като лекарите не разполагат с помещения за изхвърляне на „медицински отпадъци“.

 

Жената, която е трябвало да вземе отрязаните крайници намъжа си; Сн.: worldmatter.org

Случаят предизвика скандал в Украйна на фона на хроничния недостиг на пари в здравната система.

Оксана Киричишина, приятелка на неназованата жена, каза: „Краката на съпруга й бяха ампутирани.

„В болницата й беше казано да дойде сутринта, да седне там до операцията, да свърши и да вземе краката. Тя сложи този чувал с крайниците на раменете си. Напусна болницата и припадна, защото … усети топлината на тези крайници върху рамото си“, обяснява Оксана.

Кошмарът се разиграл в Централната районна болница „Новобужская“ в Нови Бух, в района на Николаев в Украйна. Главният лекар на болницата Владимир Лушченко заяви, че очаква роднини в такава ситуация да погребват ампутирани човешки части в гробищен парцел – в гроб, където по-късно пациентът може да бъде погребан“.

Главният лекар на болницата,където е станала случката; сн.: worldmatter.org

„Нашата болница имаше център за рециклиране [за обработка на части от тялото], но той беше ограбен от местните жители и демонтиран за скрап“, казва главният лекар. „Не е евтино да го обновите отново – на цени от преди две или три години самата инсталация струва 300 000 гривни (8 200 британски лири). Ще трябва инсталация и да получите лиценз. Изхвърлянето на биоотпадъци е изключително скъпо удоволствие“.

Здравната администрация в региона е създала специална комисия за разследване. Не се съобщава защо мъжът е трябвало да се подложи на ампутация на краката си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

В Италия отново затягат мерките срещу коронавируса

На места от утре всички лица на възраст над 6 години ще трябва да носят маска на обществени места, включително на открито

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Властите в някои региони в Италия обявиха по-строги ограничения в обществения живот с цел борба с разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Пристигащите от чужбина на остров Сицилия ще трябва да се подлагат на тест при влизане на острова и да се регистрират в специален уебсайт или при лекар. От утре всички лица на възраст над 6 години ще трябва да носят маска на обществени места, включително на открито.

„Със започването на сезона на гриповете навлизаме в деликатна фаза на епидемията“, каза вчера ръководителят на сицилианската администрация Нело Музумечи при обявяването на новите мерки. Те ще бъдат в сила най-малко до края на октомври.

Преди седмица в областта Кампания с главен град Неапол бе въведено задължително носене на маски и на открито и това ще важи най-малко до 4 октомври. С североизточния крайбрежен град Генуа също има изискване за носене на маски навън.

В цяла Италия маските са задължителни в магазини, влакове и в други затворени пространства, както и в периода от 18 ч. до 6 ч. на места с много хора. Вчера в страната бяха регистриран 1766 новозаразени, с които броят им стана около 310 хиляди. Починалите са 35 800.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в бомбардиран, Велун, Втора световна война, Полша
Тръмп няма да ходи в Полша заради урагана Дориан

Президентът Доналд Тръмп съобщи днес, че отменя планираното си пътуване в Полша заради урагана Дориан, който приближава бреговете на щата...

Затвори