Открийте ни и в

България

Ветото ни за Северна Македония остава

Планираната за вторник остра позиция на София, която трябваше да бъде представена на Съвета, не е била изказана заради трагедията на автомагистрала “Струма”

публикувано

на

Позицията на страната ни за започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ проведено във вторник остава непроменена.

Българското вето остава, макар че планираната остра позиция на България, която трябваше да бъде представена на Съвета, не е била изказана заради трагедията на автомагистрала „Струма“, предаде БНР позовавайки се на свои източници.

Като първо е поднесъл дълбоките съболезнования за инцидента, постоянният ни представител в ЕС Румен Александров е подчертал, че Северна Македония все още не покрива критериите за провеждането на първата междуправителствена конференция.

Той е допълнил, че страната ни е предложила през последните месеци редица варианти за преодоляване на отворените въпроси като гаранции за правата на хората с българско самосъзнание, както и че Северна Македония трябва да поеме конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка.

„Докато това не се случи, не може да се очаква напредък“, е казал още Александров.

Иначе държавният секретар в министерството на външните работи на Словения Гашпер Довжан изрази за пореден път надеждата на председателството въпросът да бъде решен до приключването му в края на тази година.

„Този процес трябва да се развие в положителна спирала“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено