Открийте ни и в

Политика в САЩ

Вето очаква законопроект, спиращ президентските правомощия върху петролния резерв на САЩ

Според Белия дом такъв закон ще подпомогне военните цели на Путин, като попречи на способността на САЩ да освобождават петрол

публикувано

на

Байдън заплаши с вето законопроект, спиращ правомощията му върху петролния резерв на САЩ

Президентът Джо Байдън ще наложи вето на закон, който би ограничил възможността му да черпи от стратегическия петролен резерв на САЩ, ако той достигне до бюрото му, съобщиха от Белия дом.

Законопроектът беше внесен в контролираната от републиканците Камара на представителите и предаден на Комисията по енергетика и търговия на 9 януари. Ако бъде приет, той ще забрани на президента да използва резервите, освен ако не бъдат одобрени допълнителни договори за сондиране на нефт и газ.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че законопроектът е част от по-широкообхватните републикански “крайни политики”, които ще “подложат работещите семейства на огромна финансова болка и ще надуят дефицита ни – всичко това само за да облагодетелстват най-богатите данъкоплатци и големите корпорации”.

Жертвите на стрелбата в танцовото студио в Калифорния са вече 11

Той допълнително ще застраши енергийната сигурност на САЩ, което ще доведе до недостиг на енергия и ще “подпомогне военните цели на Путин, като попречи на способността ни да освобождаваме петрол”, добави тя.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм повтори предупреждението, като заяви, че законът ще възпрепятства правомощията, необходими на президента да реагира на тежки извънредни ситуации.

Четирима членове на групировката Oath Keepers признати за виновни в конспирация заради 6 януари

“Не ме интересува дали президентът е демократ или републиканец, защо ще възпрепятствате способността на страната да реагира на извънредни ситуации и да възпрепятствате способността ни да намалим разходите в резултат на тези извънредни ситуации?”, попита тя, “Мисля, че Сенатът разбира важността на това и се надявам, че ще действа по съответния начин.”

Ако законът бъде приет от Камарата на представителите, преди да стигне до Байдън той ще трябва да бъде одобрен от контролирания от демократите Сенат, което е малко вероятно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено