Открийте ни и в

СВЯТ

Вижте кой е най-добрият град за живеене в света

публикувано

на

Най-добрият град за живеене в света се оказа… Лондон. Столицата на Великобритания зае първо място в класацията „Най-добри градове в света 2020“, съставена от експерти от Resonance Consultancy. Списъкът е публикуван на уебсайта на консултантската компания.

В рамките на проучването, анализаторите оценяват градове с население над милион души според редица параметри, включително климат, ниво на безопасност, наличие на инфраструктура за отдих и атракции, наличие на образователни институции, летища, ресторанти и магазини, дял на образовани жители, доходи на граждани и популярност в социалните мрежи.

Според резултатите от изследването, класацията за най-добрите мегалополиси за живот в света е оглавена от Лондон, следван от Ню Йорк, Париж и Токио.

Москва заема петата позиция в списъка, като се издига с едно място.

В топ 10 са включени и Дубай, Сингапур, Барселона, Лос Анджелис и Рим.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

Игнат Канев – „малкия българин“ с голямо сърце

„Не мога да опиша достатъчно добре чувството на топлота в сърцето ми, когато знам, че съм помогнал на някого да подобри живота си“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Не мога да опиша достатъчно добре чувството на топлота в сърцето ми, когато знам, че съм помогнал на някого да подобри живота си“. Това споделя приживе канадският милиардер и строителен предприемач от български произход Игнат Канев пред журналиста Стивън Ниджик. Преди близо пет години Ниджик му помага да разкаже и издаде биографията си „Живот във възход“.

Канев беше известен в България с благотворителната си дейност както в родното му село Горно Абланово (Русенско), така и в самото Русе, откъдето е съпругата му. Известен беше като филантроп и в Канада, където живееше повече от 68 години.

И въпреки това магнатът с български корени споделяше, че никога не се е смятал за филантроп.

„Филантропията е просто най-значимият страничен ефект от моята основна работа. Аз съм бизнесмен и строител. Помагам на другите, защото така са ме възпитали родителите ми и считам помощта за свой дълг като отговорен гражданин. Да давам на другите е чест и най-голяма радост“, казва Канев в биографичната си книга.

Игнат Канев напуска родното си село Горно Абланово още 14-годишен, през 1941 г. Заминава при приятел на баща си в австрийския град Грац, за да му помага в земеделския бизнес. Човекът има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки.

„Тръгнахме с още 2-3 момчета от нашето село за Австрия. Там първо бяхме общи работници, но мен бързо ме пратиха на пазара да се мешам с хората, да понауча езика“, разказва г-н Канев пред „24 часа“. На следващата година вече сам ходел да продава стоката. Пръв научил немския. Изкарал три години и се върнал в отпуск в Горно Абланово.

„Заради туй, че не съм бил войник, взеха да ми правят въртели. Не ме пуснаха да тръгна пак за Австрия. Добре че баща ми намери един офицер от Свищов, та ме пуснаха.“ Иначе не е мислил да се отклонява от казармата. Даже през 1945 г. 3 пъти стягал багажа за България, за да си изпълни задължението към държавата. Но приятели го отказали, тъй като в България властта вече започнала да минава в ръцете на комунистите и положението било размирно.

„Отказах се и мисля, че съм взел правилно решение. След 5 години чиракуване вече имах собствена търговия и малко производство на зеленчуци, плодове. Единствен от българите градинари в Австрия тогава имах камион, другите караха още каруците.“

През 1950 г. един по един емигрантите започнали да напускат Австрия и да заминават за Америка.

„Аз също реших да бягам тъй като се заговори, че руски агенти събирали емигранти и ги пращали в Сибир. През 51-ва година за 11 дни напуснах Австрия. Продадох си бизнеса на задграничното правителство на БЗНС, по-скоро им го оставих, тъй като Г. М. Димитров, който го оглавяваше, обеща да ми плати, като пристигна, направо в канадски долари. Баща ми Христо Кънев беше земеделец, самият Г. М. Димитров беше нощувал 3 пъти в нашата къща в Горно Абланово. Оттам ме знаеше. Само че като пристигнах в Канада, Гемето ми каза: „Пари няма“, обобщава положението от онези времена именитият българин, който почина в неделя сутринта канадско време.

На 24 години се наложило да започва от нулата с 5 долара в джоба. Помогнали му двама славяни – хърватин и поляк. Те били майстори, работели в строителството и го взели при тях. „Работех от сутрин до вечер, строяхме къщи, но понеже бях буден младеж, очите ми все в по-старшите. Гледам, собственикът продава къщите като боза, както се казва. Майсторите мерят покриви, стени и аз се уча от тях. В това време Г. М. Димитров накарал българските емигранти да събират по долар на месец и така ми пратиха 300 долара. С тези пари си купих място за строеж и за 11 месеца си вдигнах къща.“

През 1952 г. вече живеел в свое си жилище. Веднага го заложил за 4,000 долара заем с 4% лихва. С парите си купил още две места, построил къщи в тях, продал ги, след това още 4 места с 4 къщи и т.н. „Все в извънработно време. Така беше тогава. За да успееш, трябва да работиш много.“ В следвоенна Канада пристигнали 300,000 имигранти и бройката продължавала да се увеличава, така че се появил голям глад за жилища.

„През 1955 г. идва при мен един агент, който ми продаваше къщите, и вика: „Ще строим болница и събираме дарения, ти ще се включиш ли? Щом е за болница, това е голямо, полезно нещо, трябва да дам, но колко. Питам го колко се дава, а той – кой колкото обича. Мислих, мислих и обещах да дам 2,000 долара – за 3 г. да ги внеса, понеже ги нямах накуп. От следващата година започнаха да идват много клиенти за къщите. Изпращал ги някой си мистър Дейвис – главен прокурор на района. Той отговарял за събирането на парите за болницата и като видял в списъка 2,000 долара, попитал кой е дал толкова пари. Оказа се,че другите давали кой по 5, кой по 50, само двама дали по 100 долара. Такава била практиката. Така станах изведнъж някой си, т.е. популярен, известен. Взеха да ме канят по разни събрания, чествания. Този мистър Дейвис имаше адвокатска кантора и когато клиентите се допитвали от кого да купят жилища, адвокатите им казвали: от малкия българин вървете си купете.“

Канев приживе е собственик е на 8 голф игрища и строителна фирма в Канада, където е и почетен консул на България. През 2002 г. бе награден с орден „Стара планина“ първа степен.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Почина българският милиардер Игнат Канев

Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщи семейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му.

Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Игнат Канев финансира и ремонта на отделението по диализа в Русе

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес.

Игнат Канев: Дарих 2,000 долара за болница и изведнъж станах „някой”

Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.

Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

Канадски магнат от България – топ дарител в Родината

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

СЗО отчете нов рекорд – 230 000 заразени с коронавирус за ден

Най-голямото повишение е регистрирано в САЩ, Бразилия, Индия и Република Южна Африка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация (СЗО) отчете днес рекордно увеличаване на новозаразените с коронавирус от 230 370 души за последните 24 часа, предаде Ройтерс.

Най-голямото повишение е регистрирано в САЩ, Бразилия, Индия и Република Южна Африка.

Предишният дневен рекорд, оповестен от СЗО, беше 228 102 души на 10 юли. Смъртните случаи за деня остават около 5000.

Заразените с коронавируса в света днес наближават прага от 13 милиона, сочат изчисления на Ройтерс. През последните седем месеца патогенът е причинил смъртта на над 565 000 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено