Открийте ни и в

Новини

Вижте новите пътни знаци, които въвеждат в България (СНИМКИ)

публикувано

на

Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация. Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса.

Новите указателни табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба № 18 от 2001 г.), публикуван за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Промените са изготвени след анализ на подзаконовите нормативни актове от Закона за движението по пътищата във връзка с изменението на текстове от Закона за пътищата, съобщиха от МРРБ.

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те са от група „А“ и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Знак А41 – „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак А42 – „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак А 43 – „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението. Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението.

С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса. Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.

Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане – Д26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

Пътните знаци в повечето държави от Европейския съюз са унифицирани съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея. Включените в проекта на наредба нови пътни знаци са свързани с необходимостта от осигуряване на високо ниво на пътна безопасност поради нарастването на трафика, въвеждането в експлоатация на нови пътища и пътни отсечки, внедряването на тол система и на интелигентните транспортни системи.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Новини

1,8 млн. американци си намериха работа през юли

Икономисти се опасяват, че временната загуба на работни места, ще станае постоянна

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1,8 млн. американци са си намирили работа през юли. Само за сравнение, месец по-рано те са били 4,8 млн., показва месечния доклад за заетостта, публикуван в петък.

Така коефициентът на безработица спада от 11,1 на 10,2 процента.

Въпреки че броят им е по-голям от очакваното, мрачните данни потвърждават опасенията на икономистите, че възстановяването на трудовия пазар ще се забави заради пандемията и ще покоси още повече отрасли в страната.

„Възстановяването на икономиката се забавя“, каза Даниел Джао, старши икономист в Glassdoor.

Тъй като милиони американци все още са без работа, нараства опасението, че временните загуби на работни места стават постоянни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Марешки: МВР се вслуша в призива да въдвори ред

„Редно е да благодарим на съвестните полицаи“, каза още депутатът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Редно е да благодарим на съвестните полицаи, които професионално и без напрежение върнаха реда в градовете. Това искаха и милиони българи – никой да не нарушава конституционното им право на свободно движение. МВР се вслуша и в призива на „Воля“ отпреди седмица да въдвори ред, и в гласа на българите“.

Това заявява лидерът на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки, цитиран от пресцентъра на партията.

„Подкрепям и другото право на хората – да протестират и да изразяват също толкова свободно гражданската си позиция. Но тези протести бяха опорочени. Лично присъствах на сценка как двама протестиращи си правеха селфи на фона на стотиците задръстени коли в София и коментираха с цинични думи, че са „прецакали“ софиянци – не президента, не премиера, нито Народното събрание, срещу които уж протестират, а сънародниците си“, посочва Веселин Марешки и пита това ли е смисълът на един политически протест.

„Всеки може да протестира, но това не може да става за сметка на нарушените права на хиляди други българи“, коментира лидерът на „Воля“.

По думите му, не е време за разединение, а точно обратното – пълна мобилизация за спасяване на народа и България от кризата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Затвориха магистрала „Марица“ заради пожар

Огънят е обхванал територия от над 5 000 декара

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Магистрала „Марица“ е затворена заради пожар в борова гора, който вилнее между харманлийските села Рогозиново и Българин. Това съобщи областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

„Задимяването е силно, не се вижда нищо и се наложи да затворим магистралата“, обясни тя.

Огънят е обхванал територия от над 5 000 декара, от които 1 000 декара са иглолистна гора. Задари задимяване движението по магистрала „Марица“ в района е спряно.

Заради пожара бяха затворени и пътищата между Харманли и село Българин, както и между Харманли и Рогозиново. Единият от тях е и пътят, който води към Тополовград.

Засега огънят не е стигнал до населените места, но се намира само на няколко стотин метра от село Рогозиново.

„Надявам се, че пожарникарите ще се справят. Голяма част от населението също помага в гасенето на огъня”, каза кметът на Харманли Мария Киркова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА