Открийте ни и в

Здраве

Вино и храна – кои са най-добрите комбинации

bgvoice

публикувано

на

Темата за комбинациите между вино и храна е почти толкова стара, колкото и темата за вкусовете сами по себе си. За възможно най-голямо удоволствие от консумацията е необходимо всеки да познава собствената си сетивност, както и характеристиките на вината и на храните, които консумира и комбинира.

Основните принципи в комбинирането са два – допълващ и контрастиращ.

Първият означава леки вина с леки храни и плътни вина с тежки и комплексни храни. Други примери за допълване са, когато ароматите на виното са сходни с тези, намиращи се в храната: вина със землисти нотки подхождат на гъби, вина с аромати на подправки и билки се допълват идеално със совиньон блан от Лоара например. Същото важи и за структурата: отлежавало в бъчва кремообразно шардоне е идеалният партньор за скариди в маслен сос.

Контрастният принцип потвърждава обратното: при него се търсят аромати във виното, които не са налични в храната, така че те да компенсират, допълнят и подсилят крайния вкус на храната. Така например висококиселинни бели вина контрастират идеално с храни със землисти нотки на трюфел например. Същият принцип е валиден и когато избираме семпла храна и я комбинираме с много комплексни, отлежали вина.

И виното, и храната печелят много

от успешното им съчетаване – отделни вкусови аспекти на храната могат да изпъкнат чрез подходящото вино и обратното, виното може да се покаже в нова светлина чрез правилното ястие. В днешния глобален свят съчетаването на вино с храна е по-скоро удоволствие, отколкото задача. Кулинарният авантюризъм и сетивното удоволствие са много по-важни от спазването на правилата. И освен споменатите основни принципи има и няколко важни насоки за сполучливо партньорство между вино и храна: добре е да се комбинират вина и храни с еднаква консистенция/плътност. Няма смисъл да се консумира деликатно бяло вино към тежка яхния, тъй като виното ще се загуби безследно сред ароматите на яхнията. Обратно, плътен австралийски шираз, комбиниран с морски дарове, ще претопи деликатните рибни вкусове.

Пример за добра двойка са омарът и шардонето: и двете имат средни до тежки тела и висока плътност и се допълват много добре.

Домати, цитруси и зелени ябълки например са висококиселинни храни, а совиньон блан и ризлинг – висококиселинни сортове. Ако в храната има оцет или лимонов сок, ще трябва да се съчетае с висококиселинно вино, което да й партнира. Изненадващо, ако храната е по-мазна или тлъста, добър избор са отново висококиселинни вина (киселината във виното прорязва мазнината на храната и почиства и подготвя небцето за следващата хапка).

Трябва да се внимава със солта като партньор на виното. Солените храни маскират танините и виното се усеща като по-обло, по-меко, по-сладко и по-плодово. От своя страна солта в храните се подчертава от загатване за сладост: шунка и пъпеш е класически пример за това.

Сладостта във виното трябва да е еднаква

или по-висока от тази в ястията. Ако храната е по-сладка от виното, то ще ни се стори прекалено киселинно.

Танините във виното са отговорни за горчивината, която се усеща при консумацията на повечето червени вина. Те вследствие на химически процес в устната кухина, подсилен от слюнката, се свързват с протеините в храната и почистват и подготвят устата ни за следващата хапка. Тоест идеалният партньор на мазни храни са вина с много танини, като мавруд например.

Най-парадоксалният, но субективно доказан принцип е, че храни и вина с еднакъв географски произход са идеалната комбинация. Така например в Долината на Лоара във Франция ще ви поднесат телешко с местните си сухи бели вина. Елзаското кисело зеле с наденички и осолени меса е идеален към местния ризлинг, а тосканска паста с доматен сос се допълва идеално с едно добре отлежало кианти. За България важи: шопска салата с димят или мавруд с капама.

И все пак правилата са измислени, за да улесняват избори, но и за да бъдат оспорвани. Удоволствието трябва да е водещо. А то винаги е субективно и е следствие от любопитство, търсене, авантюризъм.

 

 

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Здраве

Как да си изберем личен треньор – 2 част

Мария Танева

публикувано

на

В следваканционното време, когато отново си поставяме различни цели за сваляне на килограми, на дневен ред излиза и въпросът как да си изберем личен треньор. В миналия брой стана дума за различните типове тела – ектоморфно, мезоморфно и ендоморфно, и за избора въз основа на външния вид.

Друг аспект от избора на личен треньор е неговите акредитиви, т.е. образование и това, което му е разрешено да предлага като част от пакета услуги. Например в Канада и в повечето американски щати (казвам повечето, тъй като не съм проверявала за всички щати) треньорът единствено има право да ви предложи програма за тренировки, когато тренирате сами. Независимо от тяхното образование (ако не са регистрирани диетолози) всички предложени от треньора диети са

само предложения за хранителен план

Те не са предписание за лечително хранене, както биха се считали от диетолог. Диетологът може да диагностицира и да предписва хранителен план, а треньорът може само да предписва упражнения, но не и диета.

Колкото по-богати и разнородни са образователната история и опитът на треньора, толкова по-успешен за вас ще бъде тренировъчният му подход. Това означава, че той/тя ще има знания и опит, с който да погледне на вашия проблем от различни ъгли и гледни точки. Много често този тип треньори работят с други специалисти като натуропати, остеопати, физиотерапевти и т.н., който екип определено може да спомогне за по-бързото постигане на целите ви.

Защо вярвам в екипите от специалисти ли?

Един добър физиотерапевт или остеопат незабавно може да открие началната причина за неправилното функциониране на тялото. Чрез магията на уникалните си знания и способности той

може да коригира проблема

Тъй като тези корекции изискват постоянство, то ето тук се прокрадва изключително нужната роля на треньора, който с работата си в правилната посока и препоръки може да спомогне за успеха на всяко начинание на клиента. Натуропатът пък може да помогне с изкуствено повишение на енергийните ви нива за кратък период от време, докато вие изградите собствените си ресурси, които ще ви помогнат да изпълнявате предписаните програми и занимания. Така с общи усилия вие ще покорите желаните върхове.

И не на последно място – вие ще си направите огромна услуга, ако се информирате за броя и вида на травмите, които са се случили по време на тренировки с определен треньор/ка. Искам да подчертая, че някои травми остават за много дълъг период от време в живота ни и никакви оправдания от страна на треньора не могат да бъдат легитимни.

Тренирането трябва да е удоволствие

 комбинирано с реален прогрес и постижения. Дори в големия спорт в днешно време се гледа на травмите не като необходимо зло, а като незнание, неинформираност и немарливост от страна на персонала, който обслужва спортиста.

 

Продължете по-нататък

Здраве

Откриха метод за защита на косата при химиотерапия

Боян Димитров

публикувано

на

piixabay

Учени от университета в Манчестър, Англия, откриха метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предотвратява косопадът по време на лечението, съобщава сайтът MedicalXpress.

Специалистите са използвали инхибиторите CDK4/6, които блокират клетъчното делене, като не оказват токсично въздействие върху фоликулите. При това космите стават по-малко уязвими към таксаните – противоракови препарати, които се приемат в борбата с рака на млечната жлеза.

Било установено, че таксаните въздействат върху стволови клетки в корените на космите. От тези стволови клетки се образуват специални делящи се клетки.

Учените обаче не са наясно какъв е свързаният с увреждането на фоликулите механизъм.

Не е ясно също защо у едни хора косопадът е по-силен, а други – по-слаб, при положение че приемат еднакви дози от препарата.

В момента хиляди пациентки в САЩ се готвят да съдят фармацевтичната компания “Санофи” заради липсата на предупреждение за риска от постоянен косопад при лечение с препарата й “Taxotere”

Продължете по-нататък

Здраве

6 съвета: Как да бъдем по-позитивни

bgvoice

публикувано

на

от

Колко често ви се е случвало да се събуждате сутрин и веднага да започвате да мислите за нещата, които имате да вършите днес. Така в съзнанието ви се събуждат и нещата, които могат да се объркат в деня. Започвате да се притеснявате и преди да се усетите, влизате в порочния кръг на негативното мислене и стреса.

Как да се справите с това? С помощта на позитивно мислене!

Позитивното мислене може да направи живота ви прекрасен. То ще подобри настроението ви, ще ви направи по-уверени и ще ви помогне да избегнете състояния на депресия и стрес. Искате ли да се научите да мислите позитивно? Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да бъдете по-позитивни.

Започвайте деня си с нещо хубаво

Започнете да си казвате по нещо хубаво всяка сутрин след ставане. Нека това стане вашият нов навик. Не можете да си представите колко много могат да ви помогнат само няколко думи рано сутрин. Когато започнете деня си с негативни емоции, вие ги пренасяте върху абсолютно всичко останало, което правите през деня. Така целият ви ден отива по дяволите. Ако се научите да се събуждате с усмивка, веднага ще усетите промяната.

Търсете положителното

Намирайте нещо положително във всяка една ситуация. Не бъдете прекалено черногледи. Научете се да намирате нещо хубаво дори в най-неприятната ситуация. Не приемайте нещата, които ви се случват, прекалено на сериозно. Помнете, че винаги има изход и всичко ще се оправи изключително бързо, ако не драматизирате. И не приемайте нищо прекалено лично. Колкото по-бързо се научите да го правите, толкова по-добре.

Заменете всички токсични хора с позитивни

Обградете се с приятни и позитивни хора. Сигурни сме, че те ще успеят да ви заредят с позитивизъм дори в най-неприятния момент. Ако сте обградени от песимисти, които постоянно се оплакват, е напълно нормално и вие да правите това. Започнете да се срещате с хора, които ви карат да се усмихвате и правят деня ви по-приятен и слънчев.

Приемайте всеки провал като урок

Всеки човек се проваля, просто трябва да се научите да тълкувате провала правилно. Той е урок, а не загуба. Приемайте всяка една грешка като урок, вземайте си поука и давайте всичко от себе си това да не се случи следващия път. Провалът не бива да ви плаши и притеснява, а да ви мотивира. Не задълбавайте в него, а добре помислете какво да направите следващия път, за да не се случи пак. Неизбежно е да грешите, все пак никой не е перфектен.

Радвайте се на малките неща

Те често остават незабелязани, а всъщност могат да донесат толкова много щастие. Радвайте се на всичко онова, което ви заобикаля. Научете се да оценявате всеки един миг, прекаран с любимите хора, сред природата или просто вкъщи пред телевизора. Усмихвайте се без причина, просто така.

Живейте в настоящия момент

Спрете да мислите за миналото и бъдещето. Живейте тук и сега. Често случки от миналото е възможно да ви карат да се чувствате зле. Същото е и с представите ви за бъдещето, които предполагаме не са розови и ви карат да се депресирате. Живейте в настоящия момент и му се насладете максимално.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada