Открийте ни и в

Здраве

Вирусът Epstein-Barr вероятно е причината за множествена склероза

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият множествена склероза, според проучването

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Резултатите от 20-годишно проучване, водено от Училището по обществено здраве към Харвард, разкриват доказателства, че множествената склероза може да бъде причинена от инфекция от вируса Epstein-Barr.

Множествената склероза (МС) е заболяване, което засяга мозъка и гръбначния мозък. То може да увреди централната нервна система и да доведе до непредвидими симптоми като изтръпване, промени в настроението, проблеми с паметта, болка, умора, слепота и/или парализа.

Вирусът на Epstein-Barr (EBV) е вид херпесен вирус, обясняват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Повечето хора се заразяват с EBV в някакъв момент от живота си, често в детството. Въпреки това, повечето от тези, които са заразени, не изпитват симптоми от вируса.

„След като се заразите с EBV, вирусът става латентен в тялото ви. В някои случаи вирусът може да се активира отново. Това не винаги причинява симптоми, но хората с отслабена имунна система са по-склонни да развият симптоми, ако EBV се активира отново”, обясни д-р Алберто Ашерио, професор по епидемиология и хранене в Harvard Chan School и старши автор на изследването.

По думите му над 10 милиона активни военнослужещи на САЩ са били наблюдавани в продължение на две десетилетия. Военните редовно прилагали кръвни тестове на своите членове и изследователите проверявали проби, съхранявани от 1993 до 2013 г., изследвайки антитела, сигнализиращи за вирусна инфекция.

„Множествената склероза досега се смяташе за автоимунно заболяване с неизвестна етиология, което означава, че не знаем каква е причината. Затова ние се заехме да направим това проучване, защото подозирахме, че вирусната инфекция с вируса на Epstein-Barr е била всъщност причината за отключване на болестта”, каза Ашерио пред FOX TV Stations. “EBV предшества появата на МС в почти всички случаи, с изключение на един единствен случай. Мисля, че това откритие до голяма степен установява, че МС е усложнение на инфекцията с вируса на Epstein-Barr”, добави Ашерио.

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият МС, според проучването.

От 10 милиона души, 955 са развили МС. „В тази група рискът от МС се е увеличил 32 пъти след инфекция с EBV, но е непроменен след инфекция с други вируси“, според съобщение за пресата, базирано на проучването. „Досега говорихме за връзка между вируса и множествената склероза, но тъй като почти всеки е заразен, беше трудно да се докаже, че лица, които не са заразени с EBV не получават МС”, каза Ашерио. “Така че, за да демонстрираме тази времева последователност, която е предпоставка за причинно-следствената връзка, причината трябва да предшества болестта, трябваше да имаме надлъжно проследяване на много, много голяма популация.”

Ашерио каза, че следващите стъпки, които трябва да се предприемат след проучването, са да се съсредоточим върху превенцията и лечението. „Има две важни области, които трябва да разгледаме. Едната е превенцията на МС и днес нямаме ваксина, но тя е в процес на подготовка. Всъщност Moderna има ваксина в процес на подготовка, която току-що започна да експериментира. И така, възможно е ако имаме ваксина, която би могла да предотврати инфекцията с EBV, тогава това би предотвратило МС. Което е важно, тъй като случаите на МС се увеличават през последните 20 години, особено при жените, така че това е заболяване, което засяга младите хора, потенциално инвалидизиращи с увеличаващи се инциденти”, продължи Ашерио.

„Другата голяма област е лечението. Начинът, по който лекуваме МС сега, е като изненадваме имунната система. Така че, ако можехме да насочим вируса по-директно с антивирусно лекарство, вероятно ще получим по-ефективно и по-радикално лечение на МС от това, което имаме днес.”

Други неща, които трябва да се вземат предвид, що се отнася до намирането на лечение за МС от EBV, са няколко фактора, които могат да увеличат шансовете за МС. Те включват генетично предразположение, дефицит на витамини, тютюнопушене и детско затлъстяване, обясни Ашерио.

Докато EBV инфекцията е доста често срещана, Ашерио каза, че хората не трябва да се паникьосват, че в крайна сметка ще развият МС. Проучването е добра стъпка за създаване на превантивни мерки срещу болестта.

„Повечето хора няма да получат МС. Не искам да плаша никого“, добави Ашерио. „Мисля, че проучването е доста обещаващо, тъй като в бъдеще ще можем да предотвратим МС, дори при хора, които може да са генетично предразположени или поради семейната им анамнеза. И че може дори да сме в състояние да лекуваме МС”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА