Открийте ни и в

България

Високата цена на тока: Метрото може да спре, а квартал на София с режим на уличните лампи

COVID кризата пък е довела трайно намаление на пътниците в столичния градски транспорт с 30%

публикувано

на

Сн.: БТА

Сметките за ток за метрото и електротранспорта в София са непосилни за декември 2021 г., като те са двойно и тройно по-високи в сравнение с декември 2020 г., което може да доведе до спиране на този вид транспорт в столицата.

Заместник-кметът на София по направление “Финанси и здравеопазване” заяви пред БНТ, че причина за проблема са три кризи, насложили се през последните месеци – цените на енергоносителите, здравната криза, както и неприемането на държавния бюджет. 

Според него тези кризи са довели до натрупването на дългове в размер на десетки милиони левове.

Софийското метро и елетротранспортът не могат да си платят сметката за ток

За ток и природен газ увеличените разходи са за над 40 млн. лева през изминалата година, което остава непокрито от помощта на държавата.

COVID кризата е довела трайно намаление на пътниците в столичния градски транспорт с 30%. В дългосрочен план, ако хората се върнат към личните превозни средства, това ще окаже негативно влияние на екологичните показатели.

Столичната община е увеличила средствата за сектор “Транспорт” до 176 млн. лв. годишно.

В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет. Тя предупреди, че София разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември, но плащането е ограничено от закона за използване на 1/12 от бюджета.

Кметът пък на район “Изгрев” Делян Георгиев заяви пред NOVA, че ситуацията започва да става доста притеснителна, тъй като с 50% е по-висока сметката за ток за декември спрямо същия период на миналата година. Тъй като цената става непосилна за местната администрация, в “Изгрев” обмислят поетапно спиране на уличното осветление.

“София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район “Изгрев” плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” ще останат в един момент с тъмни подлези”, подчерта Георгиев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено