Открийте ни и в

САЩ

Висш офицер от полицията в Ювалди защити действията й при стрелбата в училището

Според сведенията за случая униформените са се забавили да се противопоставят на стрелеца, въпреки че са знаели, че в класната стая с него има пострадали деца

публикувано

на

Полицията е силно критикувана за поведението си при трелбата в училище в Тексас

Въпреки надигналата се вълна от критики за бавни реакции, шефът на полицията на района на училището в Ювалди, Тексас, защити действията на колегите се по време на трагедията, в която тийнейджър застреля 19 деца и две преподавателки в местното училище “Роб”.

Според сведенията за случая униформените са се забавили да се противопоставят на стрелеца, въпреки че са знаели, че в класната стая с него има пострадали деца.

Шефът на полицията на учебния район Пийт Аредондо обаче настоява, че полицаите са рискували живота си без колебание. В своето интервю за Texas Tribune той поясни, че не е бил наясно, че е ръководител на полицейската реакция на ставащото и е смятал,  че някой друг изпълнява тази функция.

По-рано бе съобщено, че той е казал на униформените да не опитват да влязат в стаята. Аредондо отрича това, но каза, че смятал ситуацията за променена – от “действащ стрелец” в барикадирал се въоръжен човек.

“Нито един полицай не се поколеба нито за момент, да се постави в риск, за да спаси децата. Ние действахме според информацията, която имахме и се приспособявахме към това, което срещаме” – каза той.

Той добави, че е оставил своето полицейска радиостанция и радиостанцията за кампуса, когато дошъл, защото смятал, че ще го забавят, а той бил първият полицай, отзовал се на сигнала за стрелба. Адвокатът на Аредондо заяви, че клиентът му е бил пръв на мястото и дошъл решен да спре стрелеца дори с риск за живота си.

Експерти обаче смятат, че именно липсата на радиокомуникация с Аредондо е допринесла за неорганизираната полицейска реакция при стрелбата. Като нямал радиостанция, той не можел да научи за сигналите, подавани от децата в стаята на 911.

В петък в медиите излязоха данни и видео, според които полицаите са чакали да дойде защитна екипировка, за да влязат, макар че на някои от старшите офицери на място е било казано, че някои от попадналите в смъртоносния капан деца са се обадили за помощ. “Ню Йорк таймс” писа, че според транскрипции от полицейските лични камери човек, който вероятно е Аредондо, казва, че “хората ще ни питат защо се бавим толкова”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено