Председателят на специалната комисия към Камарата на представителите на САЩ, разследваща причините за събитията от 6 януари, съобщи, че бившият началник на кабинета на Тръмп, Марк Медоус е започнал да сътрудничи на разследването.

„Той е предоставил данни на комисията и скоро ще се яви за първоначални свидетелски показания“ - съобщи в изявление Бени Томпсън, демократ от Мисисипи.

Панелът обмисляше процедура за предявяване на обвинение в неуважение срещу Медоус, който по-рано този месец не се яви да даде показания под клетва. Тогава адвокатът му каза, че клиентът му бил „инструктиран от бившия президент Тръмп да съблюдава отдавнашните принципи на изпълнителните привилегии“.

Той добави, че сега нещата ще бъдат решени в съда.

Още няма яснота какви данни е предал Медоус на комисията. По-рано този месец Томпсън заяви, че „има широк диапазон от теми, които комисията иска да обсъди“ с него.

В своето изявление от вторник председателят Томпсън подчерта, че комисията „очаква от всички свидетели, включително г-н Медоус, да осигурят цялата поискана информация, която комисията е оправомощена да получи“.

http://gty.im/1347578124

Новият развой се случва, след като бившият съветник на Тръмп Стив Банън получи две обвинения заради неуважение към Конгреса, след като също не се яви на разпит, въпреки че получи призовка.

В сряда комисията ще заседава, за да реши дали да приложи същата мярка към бившия служител на министерството на правосъдието Джефри Кларк, чийто адвокат в писмо до комисията също се позова на привилегия на изпълнителната власт, която е причина клиентът му да са въздържи от свидетелстване.

Той посочи, че Кларк иска да изчака изхода на съдебната битка на Тръмп, който оспорва правото на комисията на достъп до определени документи на Белия дом.