Открийте ни и в

България

Витанов: Вторичният пик на заразени с COVID-19 се заформя 

Областите с дифузно разпространение на заразата според официалните данни паднаха от 21 на 12, но преди седмица – бяха 9 и реално имаме влошаване на обстановката, написа Витанов

публикувано

на

Отдавна предсказаният вторичен пик на четвъртата вълна се заформя, съобщи математикът проф. Николай Витанов във Facebook. 

Той даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 4 октомври 2021 г. Витанов подчерта, че развитието е според очакванията. 

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Очаква се появата на области на ниво 4. 

Първата беше Габрово, след това Перник, а в края на миналата седмица – Видин и Монтана. Картата е прогнозна за сряда. 

Видин и Монтана се връщат на ниво 3, но това е формално, защото тези карти се правят по регистрираните случаи, а в събота и неделя, тези случаи са по-малко. Реално погледнато, Видин и Монтана са си на ниво 4. Кърджали е на ниво 1, т.е. позеленя, каза още Витанов. 

“Областите с дифузно разпространение на заразата според официалните данни паднаха от 21 на 12. Ако трябва да се сравнява с нещо, то е с броя области с дифузно разпространение преди седмица – тогава бяха 9. Реално имаме влошаване на обстановката. И тази седмица няма да е лека. Писах вече, че тя ще бъде решаваща за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист”, написа той. 

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост няма особени промени. Кърджали си е в оранжево. В София-град и в Пловдив обстановката бавно се влошава, а в Кърджали – бавно се подобрява.

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи обстановката засега, но едва ли ще я крепи още дълго, написа Витанов.

Според математика базовото репродуктивно число в понеделник е 1.053, стойността не е висока – обхватът на заразата се очаква да продължи да се разширява, но бавно. 

Здравната система се натоварва постепенно и засега се справя, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА