Открийте ни и в

България

Витанов: Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври

Той добави, че България загуби 20 000 души, все едно сме изгубили война, а броят на жертвите ще продължава да расте

публикувано

на

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване.

Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов. 

“Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте”, добави той. 

Над 20 000 са жертвите на COVID-19 в България 

Според него максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2-2,20. 

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24 септември, където единствените области, които не са в “червената зона”, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали. 

Сн.: bTV

Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността. 

“Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната”, смята Витанов.

Сн.: bTV

Той обясни, че като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите. 

Сн.: bTV

Математикът подчерта, че получава заплахи за убийство, но заяви, че не е подавал сигнали в полицията. 

“Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите “хейтъри” – те са много компетентни, да заповядат”, добави той.

“През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане”, допълни той. 

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА