Открийте ни и в

България

Вицепрезидентът: 3 март роди Българското съединение и Българската независимост

Престъпление ще е, ако днес превърнем Вазовата „Епопея на забравените“ в нашата „епопея на отречените“, заяви Илияна Йотова в Казанлък

публикувано

на

Трети март роди Българското съединение и Българската независимост! Днес някои „родолюбци“, наши и чужди, се опитват да редактират историята и да пренапишат нашата памет, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си в Казанлък на тържеството отбелязване на 144-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Припомняме, че през последните дни редица политолози, историци и експерти призоваха датата на националния ни празник да бъде сменена, като изтъкнаха, че инвазията на Русия в Украйна е идеалният повод за това. Сред застъпилите се за смяна на датата бяха проф. Ивайло Дичев, политическият PR Арман Бабикян, писателят Захари Карабашлиев.

„3 март роди надеждата, че е възможно национално единение, роди мечтата всички българи да живеят в една държава достойно и справедливо“, смята обаче вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Оцелелите бунтовници и опълченци имат историческото право да отсъдят какво е Освобождението и да определят деня на неговото общонародно празнуване. А 3 март се отбелязва от първия ден на свободата“, каза Йотова, като изтъкна, че би било престъпление, ако „превърнем Вазовата „Епопея на забравените“ в нашата „епопея на отречените“. „Няма да допуснем поругаване на собствената ни история“, категорична е вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова подчерта, че свободата не е подарена, за нея е заплатена най-висока цена с живота на най-свидни чеда. „Събуждането започна преди 260 години с малката книжка на Паисий. Пътят към свободата тръгна от духовното възраждане на българския народ, от силата на православната вяра. От хайдушките пътеки премина като огън през революционните комитети на Левски, узря в пламъците и саможертвата на Априлското въстание, изкачи стръмните сипеи на Ботевия връх, за да стигне до Освободителната война, в която смесиха завинаги кръвта си руси, българи, украинци, румънци, финландци, литовци и други“, посочи вицепрезидентът.

Йотова определи Шипка като върха, с който измерваме свободата. „Вярвам, че сме изкачили нашия връх, дълбоко в душите си, като народ! Днес като свободни хора в умовете и сърцата си се противопоставяме на войната и в един глас трябва да кажем – прекратете безумието, спрете разрушенията и безразсъдството. Не са достатъчни декларациите на институциите, трябва общият глас като народ. Няма по-голяма присъда от тази на хората, но и няма по-голяма сила от силата на народа да променя. Няма аргумент, няма оправдание за унищожените домове, прокудените хора, изпепелените училища и смъртта на невинните“, подчерта вицепрезидентът. „Нашето послание в навечерието на нашия Национален празник е, че всеки народ има правото на свобода, самоопределение и суверенитет“, заяви Йотова.

„Наш дълг е да оставим мир на децата си така, както нашите родители оставиха на нас. Това е и клетвата ни пред паметта на героите за свободата на България“, призова вицепрезидентът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено