Открийте ни и в

КРИМИ

ВКС потвърди присъдата на кмета на Септември

публикувано

на

сн. Нова телевизия

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативен съд – Пловдив, с което кметът на община Септември Марин Рачев е осъден за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Решението е окончателно.

Марин Рачев е признат за виновен за това, че от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. в гр. Пазарджик, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължавано престъпление, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 118 923,68 лв.. Той е осъден на 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Изтърпяването на наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда подсъдимият е осъден да заплати на държавата сумата от 115 106, 01 лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди.

Срещу Рачев бе повдигнато и обвинение през септември от Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост в размер на над 226 хиляди лева, колкото са причинените щети на община Септември.

Тричленният състав на ВКС намира касационната жалба за неоснователна. Установено е също, че 15 бр. подадени месечни справки декларации по ЗДДС и 1 бр. годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ са подписани от съпругата на подсъдимия, а не от самия Рачев. Поради това прокурорът е поискал да се изменят първоначалните две обвинения, които да се обединят в едно, а именно – за престъпление, състоящо се от 16 деяния, като е увеличена и продължителността на инкриминирания период от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. Искането на прокурора е допуснато изцяло. Според съдебния състав на ВКС така постигнатият краен резултат е правилен, тъй като е съобразен с изискванията на действащия процесуален закон. Затова съдебният състав на ВКС не споделя възражението, че първоинстанционният съд е бил предубеден и е лишил подсъдимия от справедлив процес.

При осъщественото изменение на обвинението съпругата на подсъдимия е записана с неточно собствено име, което отново по искане на прокурора е отстранено от съда. Касационният състав приема, че дори и да е допуснато нарушение на процесуалните правила, то не е от категорията на съществените, тъй като с посочване на точното собствено име на съпругата на Рачев по никакъв начин не е нарушено правото на защита на подсъдимия, още повече че първоинстанционният съд не „самоволно“, а по искане на прокурора е допуснал желаната корекция във вече измененото обвинение.

Според върховните съдии предявеният граждански иск за причинени имуществени вреди към момента на приемането му за съвместно разглеждане в наказателния процес не е бил погасен по давност.

Съдебният състав на ВКС приема, че мотивите на въззивното решение удовлетворят стандартите за посочване на възприетите факти и за анализ на доказателствената съвкупност. Според върховните съдии наложеното на подсъдимия наказание е справедливо, тъй като е съответно на тежестта на извършеното престъпление и проявата на по-голямо снизхождение не би била оправдана, тъй като не биха се постигнали целите на наказанието по чл. 36 от НК.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Български шофьор на камион загина в Италия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Български шофьор на камион загина при тежка катастрофа в Италия. 67-годишният мъж не бил зад волана, а спял в кабината, когато шофираният от колегата му тир се блъснал в друг. Трагедията се разиграла на магистралата А22 в област Венето. Катастрофата станала сутринта на 29 май, на няколко километра от местността Боргето.

Двата камиона били с германски номера.

 Те са се блъснали силно

 по причини, които все още се изясняват от пътната полиция. Шофьорите им останали невредими, защото успели да се измъкнат от кабините, пише „24 часа“.

Българинът, спящ на кушетката в единия от тировете, обаче останал заклещен между ламарините.

Той бил тежко ранен. За измъкването му били необходими хидравлични клещи от спасителите, дошли от Верона и Тренто. На мястото на катастрофата пристигнал и медицински хеликоптер, който транспортирал ранения до болницата на Тренто.

Заради травмите си в гръдния кош и силния вътрешен кръвоизлив обаче българинът починал.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

32 г. по-късно: Отвлеченият Мао прегърна майка си отново

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: english.lokmat.com

Преди 32 години едно малко момченце изчезва на улицата, докато баща му търси вода, защото малкият поискал да пие. Двамата се връщали от детската ясла, където малчуганът цял ден играл щастливо. Бащата спира пред случаен хотел да търси вода и за малко изпуска детето от очи. Буквално минути по-късно от момченцето няма и следа.

Бащата първоначално си мисли, че то се крие около колата, после го вика по име, а не след дълго започва да разбира, че се е случило нещо нередно.

Тази история започва на 17 октомври 1988 година в град Сиан, Китай, но би могла да се е случила и в много други градове на азиатската държава. По това време отвличането на деца е един от най-големите проблеми на страната, за която се знае, че е с най-многобройното население в света. През 1988 година китайските трафиканти взимат по 6000 юана, или около 840 долара, за

да продадат малолетно дете на бездетна двойка

Към днешна дата сумата вече се е променила. Тя достига до 120 000 юана, или 18 хил. долара, в по-богатите източни провинции на Китай. Все още няма точна статистика колко са похитените бебета, предлагани като стока на черните пазари. Според информация, изнесена от властите в Китай преди пет години, похищенията на деца възлизат годишно на 20 хил, пише „168 часа“. Оттогава правителството не е изнасяло друга цифра.

Като отвличат двегодишния Мао Ин през октомври 1988 година, той не се съпротивлява, не опитва и да избяга. Минути след като става ясно, че е изчезнал, баща му вика полиция и половин час по-късно няколко патрулки вече са на мястото. Мъжът съобщава и на майката – Ли Джингжи, че малкия го няма. В първите дни родителите не са на себе си. Не спят, не се хранят, обикалят улиците на града с надеждата, че той ще се появи отнякъде. Питат всеки свой съгражданин дали не го е видял. Месец след случилото се те започват да го издирват и в съседните градове. Стигат и до по-големи провинции. Търсят го из цялата страна.

Времето започва да се ниже бързо, а от детето им все още няма никаква следа. В годините след това Джингджи напуска работа, за да се посвети на намирането на Мао. Успява сама

да раздаде над 100 000 листовки с негова снимка

и кратка информация с отличителните му белези. Появява се в медии, плачейки и молейки за помощ. Обяснява, че го сънува често и знае, че е жив. Историята й стига до сърцата на много хора. Родителите заявяват, че до сетния си дъх ще търсят сина си, каквото и да им струва това.

Имат съмнения, че той е поредната жертва на трафиканти, тъй като е симпатично и тихо дете. Не плачел никога и постоянно се смеел. Майката дори успява да събере над 300 следи около отвличането, но те така и не й помагат да стигне до него. През 2007 година тя изумява всички, след като се включва като доброволец в група, наречена „Детенце, върни се вкъщи“, където помага на други родители с изчезнали деца да ги открият.

Благодарение на усилията й са намерени 29 малчугана, които се събират със семействата си.

Случаят с нейния Мао обаче продължавал да бъде в задънена улица. Допреди месец, когато Цзюнджъ дава поредното интервю за South China Morning Post. Описва последния път, в който вижда сина си. Спомня си го като „сладко и много здраво бебе“. Тогава майката няма дори бегла идея, че един сигнал от провинция Съчуан в Югозападен Китай, на около 1000 км от град Сиан, ще доведе тази история до щастлив край. Властите започват разследване на мъж

осиновил момче точно преди 32 години

Получават анонимно писмо, че същият човек се е сдобил с детето при съмнителни обстоятелства и никой от съседите му не може да каже дали то изобщо е негово. Полицаи започват да го следят и да събират доказателства. Викат го няколко пъти на разпити. В началото той категорично отказва да бъде направен ДНК тест. Малко по-късно обаче това се случва. Изследването показва, че не е биологичният баща, а истинските родители са Мао и Ли Цзюнджъ.

Мао и майка му щастливи преди отвличането

Притиснат до стената, той признава, че преди много години със съпругата си правили няколко опита да имат бебе, но не се получило. Медици им казали, че те никога няма да станат родители. Веднага започнали да подават заявления в сиропиталища, за да си осиновят. Трябвало да чакат с години. Последното спасение се оказало в лицето на човек, който познава трафиканти на деца. Решили да се свържат с него, обяснявайки му, че искат да си вземат момченце без здравословни проблеми. Не са водили преговори за сумата. Съгласили се още на първата, която престъпниците поискали. Дали общо 6000 юана, или около 840 долара. За времето си тези пари не били никак малко.

След това отгледали детето с истинска любов. Дали му ново име – Гу Ниннин. Не го лишавали от нищо.

Момчето завършило елитно училище

записало и висше образование. Помогнали му дори да започне собствен бизнес. Ръководел цяла агенция за декориране на домове. Печелел добре и се чувствал истински удовлетворен от живота.

Самият той нямал ни най-малка идея, че истинските му родители всъщност всеки ден се питат къде е и се молят да го видят жив и здрав. Младежът няколко пъти гледал интервюта на биологичната си майка, която обяснява колко й липсва отвлеченото дете.

Когато му съобщават новината, той е в шок. Първоначално не може да повярва, че това е истина. Смята, че е станало объркване, но ДНК тестът категорично го опровергава. Когато среща баща си и майка си, е силно развълнуван. Усеща, че е свързан с тези хора, а в прегръдките им се чувства добре. Казва, че ще прекарва повече време с тях, за да успеят да наваксат пропуснатото. Попитан как вижда бъдещето си от тук нататък, отговаря, че не е сигурен точно какво ще се случи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Полицаят, притиснал с коляно Джордж Флойд, под наблюдение за самоубийство

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Дерек Шовин, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, има в килита си камера, фокусирана върху него денонощно, и полицията го проверява  редовно – на всеки 15 минути.

Източник в затвора на окръг Рамзи в Сейнт Пол, Минесота – където Шовин е задържан – каза пред TMZ, че той е бил доведен в късния следобед в петък, 29 май, и не е установил контакт с очи с никого след пристигането си.

Джордж Флойд и полицаят, обвинен в убийството му, работели заедно

Източникът на TMZ твърди, че Шовин е в изолация. Никой не потвърждава, че Шовин се счита за способен да се самоубие и че затова го проверяват толкова често, но властите искат да са сигурни, че нищо няма да му се случи, включително и той сам да отнеме живота си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada