Открийте ни и в

Войната в Украйна

Властите в Украйна са загрижени за безопасността на служителите в “Чернобил”

От МААЕ съобщиха, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни

публикувано

на

Безопасността на стотиците служители, които все още са на работа в атомната електроцентрала в Чернобил, е под въпрос. От МААЕ съобщиха, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил в Украйна, които бяха превзети от руски сили миналия месец, са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност.

Около 210 служители са застъпили на дежурство от 24 февруари, ден преди руските военни сили да влязат в зоната около централата, и от тогава не са се сменяли.

Ядрените материали и съоръженията изискват непрекъснато наблюдение, което означава, че служителите трябва да работят на смени.

Иде ли нов Чернобил? Най-голямата атомна централа в Европа гори след руски обстрел

Има много психологически и физиологически въздействия, които могат да повлияят на работата, безопасността и сигурността на хората, ако никой не наблюдава централата.

Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна заяви пред МААЕ, че става все по-спешно и важно за безопасното управление на обекта сегашният персонал да се смени.

Персоналът има достъп до храна, вода и лекарства в ограничена степен и ситуацията се влошава, каза украинският ядрен регулатор пред МААЕ.

„Дълбоко съм загрижен за трудната и стресираща ситуация, пред която е изправен персоналът на атомната електроцентрала в „Чернобил“, и потенциалните рискове, които това носи за ядрената безопасност. Призовавам силите, които имат ефективен контрол на обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там “, каза в изявление във вторник Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА