Открийте ни и в

България

Властта с натиск върху Мария Цънцарова. Причината – разкритие за „Възраждане“

От АЕЖ-България призовават властите да преустановят незабавно натиска над Мария Цънцарова

публикувано

на

Властта с натиск върху Мария Цънцарова. Причината – разкритие за „Възраждане“

Властта е оказала натиск върху журналиста на bTV Мария Цънцарова с действията си. За това алармира Асоциацията на европейските журналисти и изрази своето безпокойството си от действията.

Любимка на съдбата: Да оживееш в три корабокрушения

За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация от нейно разследване. В началото на годината тя разкри, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

По случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата.

“Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, посочват още от Асоциацията.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването.

АЕЖ депозира становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но отговор не бил получен.

Оттам напомниха своята позиция, че съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:

  •     Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни.
  •     Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение приспазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.
Новата война: 200 убити в конфликта Азербайджан-Армения

От АЕЖ напомнят, че практиката на ЕСПЧ категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

От АЕЖ-България призовават властите да преустановят незабавно натиска над Мария Цънцарова, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено