Открийте ни и в

САЩ

Вместо помощ: роботите в Amazon увеличили трудовите злополуки

Вътрешните документи показват, че в съоръженията с роботи нараняванията са с около 50% по-високи от тези без тях

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Използването на роботи от „Амазон“ в складовете на компанията е довело до повече наранявания на работниците, се казва в разследване на Центъра за разследваща журналистика (CIR) в Калифорния, базирано на вътрешна информация от 150 склада за четири години.

В най-разпространения в САЩ тип складове за изпълнение на поръчки на компанията сериозните трудови злополуки са с 50% по-високи за тези, които имат роботи, отколкото тези без тях, сочи разследването, за което разказва и ВВС.

Компанията е обвинена, че е подвела обществото и законодателите за броя на злополуките и в „отявлени измами, които компанията е използвала, за да скрие нарастващата криза в безопасността“.

Според „Амазон“ броят е висок, защото насърчава отчитането дори на незначителни инциденти. „Ние категорично опровергаваме твърденията, че сме заблудили някого“, са заявили от компанията, като според тях разледването е грешна интерпреция на данни, които показват „дълбокия фокус върху безопасността на нашите екипи“.

„Амазон“ за първи път въведе роботи в складовете си, след като придоби компания в сферета на роботиката през 2012 г.

Служители на компанията за споделили пред CIR, че роботите, пренасящи предмети през склада, означават, че сега те са ограничени до работните си станции, стоят неподвижни и изпълняват монотонни задачи през целия ден.

Роботите са и много по-ефективни – което означава, че очакванията за производителност за работниците също са се увеличили. Разносвачи са споделили, че очакваният брой предмети, с който трябва да се справят на час, е нараснал от 100 до 400.

Вътрешните документи показват, че в съоръженията с роботи нараняванията са с около 50% по-високи от тези без тях, се казва в доклада на CIR.

Само през миналата година е имало 14 000 „сериозни“ наранявания – изискващи почивни дни или ограничения в работата – и общият процент на наранявания е бил почти двойно по-висок от стандартното в индустрията.

Няколко склада съобщават за пет пъти повече наранявания, отколкото средното за индустрията, измерено в сериозни наранявания на 100 работници.

„Амазон“ твърди, че процентът на нараняванията в докладите, използвани от Администрацията по безопасност и здраве при работа на САЩ, не е показател за „сериозно нараняване“.

Индексът за пропуснати работни дни в следствие на злополука бил по-висок за „Амазон“, защото „компанията насърчава работници с каквито и да е наранявания, например леко разтягане или изкълчване, да не не идват на работа, докато не се подобри тяхното състояние“.

„Амазон“ не е отговорила директно на твърдението, че броят на тези инциденти е по-голям в съоръженията, оборудвани с роботи, отколкото тези без тях.

Докладът също така казва, че публичните изявления за безопасността на работа на компанията са подвеждащи – нещо, което „Амазон“ яростно отрича.

Компанията казва, че подобряването на безопасността е ключова част от целта на роботите, заедно с подобряването на ефективността.

Джеф Уилк, главен изпълнителен директор на „Амазон“ за потребителски бизнес, заяви през 2019 г., че роботиката има благоприятно въздействие върху безопасността.

Роботите на „Амазон“ „увеличават трудовите злополуки“, сочи разследване

„Създаването на по-безопасни работни места чрез внедряване на роботи е просто победа за всички – правенето на работни места по-интересни, позволявайки на хората да се възползват от вроденото си човешко творчество, вместо да правят едни и същи неща отново и отново“, каза той.

Анализът на CIR на получените данни установява, че периодът на продажбите за Prime Day за 2019 г. е „най-опасната седмица що се отнася до наранявания в центровете на „Амазон“ с близо 400 сериозни наранявания в цялата страна“. Компанията обяснява това с повечето заети работници в пиковите периоди и твърди, че всъщност общият брой наранявания остава стабилен или дори намалява през тези периоди.

„Амазон“ отдавна води ПР битки за това как се отнася към служителите си. Синдикатите във Великобритания наскоро обявиха, че стотици работници са претърпели сериозни наранявания или са избегнали на косъм инцидент. Данните показват, че броят на нараняванията, съобщени във Великобритания, се е увеличил през последните години – но също така и броят на складовете.

Работници по света организираха стачки заради натоварването около Prime Day или в последно време за мерките за безопасност от коронавируса.

Компанията казва, че е изхарчила около 55 млн. долара за подобрения на безопасността в складовете си през последните две години. Наскоро компанията обяви, че пуска в действие базирана на изкуствен интелект система, която да следи дали се спазват предписанията за социална дистанция в складовете ѝ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Чикаго „назначи“ 1000 котки за борба с плъховете в града

Така ще се намалят гризачите чрез „екологичен“ метод

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Приют за животни от Чикаго предостъпи на администрацията на града 1000 котки, които да бъдат пуснат по улиците, за да се борят с плъховете. Ветровитият град оглави списъка на 50-те най-засегнати региона от популацията на плховете за 2020-а година.

Сара Лис, която отговаря за програмата, заяви пред Fox News, че техните наблюдения показват, че котките значително подобрявят градската среда, особено по отношение на плъховете, които пълзят навсякъде.

Където има повече котки, плъховете са по-малко, а на места дори изчезват.

За шеста поредна година: Чикаго... градът с най-много плъхове в САЩ

Пускането на котки по улиците на Чикаго започна още през 2012-а година. Идеята беше да се намалява популацията на плъховете чрез „екологичен“ метод.

Котките са основно от приюти. Те са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени. Повечето от тях се залавят от улиците предварително. Държат се 3 седмици в приют, след което се освобождават в определени райони на града.

За всяка жилищна сграда пък има отделени по три животни, а за тях грижи полага специално регистриран стопанин.

„Котките са диви. Това не са домашни котки. Те са такива, които са свикнали да живеят на улицата, а не в хола ви. Те не могат да оцелеят на закрито“, казва Лис.

Именно навиците на тези животни могат да помогнат в борбата с плъховете, които не се повлияват от отрови, а потокът от храна, която си набавят от боклука, не спира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Все повече американски компании отменят носенето на маски за ваксинирани служители и клиенти

Съюзът на регистрираните медицински сестри призовава C.D.C да преразгледа своите насоки за маски

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Все повече компании отменят изискванията си за маски след новите федерални насоки от които стана ясно, че само ваксинираните хора ще могат да се разхождат без маска. Ръководството премахва изискванията за носене на маска на напълно ваксинираните хора в повечето места, като все пак напомня, че местните разпоредби трябва да се спазват.

Напълно ваксиниран човек означава да са преминали две седмици от полуването на втора доза от ваксината на Pfizer или Moderna, или единичната доза Johnson&Johnson’s.

Walmart обяви преди дни, че напълно ваксинираните клиенти няма да има нужда да носят вече маски, а напълно ваксинираните служители също от 18-ти май няма да носят маски. Costco и Publix също отменят изискванията си за маски за ваксинираните хора. Starbucks също ще направи маските незадължителни за ваксинирани клиенти от понеделник, освен ако местните разпоредби не ги спрат.

Какво стои зад решението ваксинираните да не носят маски в САЩ

Много от търговците заявиха, че няма да изискват доказателство за ваксинация. Costco, например, заяви, че вместо това ще изискват „отговорно и уважително отношение“.

Trader Joe’s също няма да задължи ваксинираните си клиенти да носят маски, въпреки, че за служителите те остават все още задължителни. Съветът за контрол на игрите в Невада също издаде насоки за носенето на маски отбелязвайки, че няма да изсква казината да потвърждават ваксинационния статус на служителите си, но няма и да им попречи ако решат да го направят.

Някои фирми като Target и CVS обаче планират да продължат да налагат носенето на предпазни медицински маски за клиентите си.

Новите насоки, публикувани в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, бяха изненада за много американци. Месеци наред федералните служители предупреждаваха, че носенето на маски и социалното дистанциране са необходимост за контролиране на разпространението на вируса. Ръководството показа известно безпокойство, тъй като няма очевиден начин фирмите, техните служители или техните покровители да определят кой е ваксиниран и кой не.

Някои експерти по обществено здраве изразиха опасения, че неваксинираните хора също могат да решат да свалят маските си.

Отмяната на носенето на маски от ваксинирани предизвиква объркване в САЩ

„CDC залага, че като даде широка свобода на ваксинираните хора, това ще насърчи част от тях“, написа Лорънс Гостин, директор на Института за национално и глобално здравно право в университета Джорджтаун. „Но няма поведенчески доказателства за това. По-вероятно е и неваксинираните да свалят маските си.“

Синдикалните лидери посочиха и рисковете за здравето, пред които биха могли да се изправят работниците.

„Насоките са объркващи и не показват как това ще повлияе на работници, които са изправени пред често излагане на риск от хора, които не са ваксинирани и отказват да носят маски “, заяви в изявление в четвъртък Марк Пероне, президент на Обединения международен съюз на храните и търговците.

„Работници все още са принудени да се правят на полицаи за клиентите, които са неваксинирани и отказват да следват местните мерки за безопасност на COVID“, добави той.

Въпреки че паспортите биха могли да помогнат на бизнеса да работи по-безопасно, критици твърдят, че те пораждат опасения относно неприкосновеността на личния живот и справедливостта. И все пак стотици авиокомпании, правителства и други организации експериментират с нови електронни версии.

По въпроса за възможен федерален паспорт за ваксини, Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, заяви на брифинг, че администрацията на Байдън остава фокусирана върху кампанията за ваксинация. Но тя остави отворена възможността компаниите от частния сектор да поискат някаква документация за ваксини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Мъж, арестуван за убийството на съпругата си, е обвинен, че е гласувал за Тръмп от нейно име

Бари Морфю е обвинен във фалшифициране и злоупотреба с бюлетини по пощата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Мъж от Колорадо, който беше арестуван този месец за убийството на съпругата му, която беше обявена за издирване получи още едно обвинение – той е гласувал за Доналд Тръмп от нейно име.

Сн: БТА

53-годишният Бари Морфю е обвинен и във фалшифициране и злоупотреба свързана с бюлетини по пощата, което според съдебните протоколи е нарушение.

По-рано, на 5-ти май Бари е бил задържан по обвинение за убийство, както и подправяне на веществени доказателства, и опит за въздействие върху държавен служител свързани с разследването по издирването на съпругата му Сузани Морфю, която е обявена за издирване още преди една година.

Лиз Чейни: Републиканци гласуваха против импийчмънта на Тръмп от страх за живота си

49-годишната Сузан Морфю с която са имали две дъщери изчезва на 10-ти май 2020-та година в близост до малкото планинско градче Салида, окръд Чафи. Тя все още не е открита.

Месеци след това, през октомври в канцеларията на окръг Чафи пристига бюлетина за изчезналото лице, което чиновник съобщава за измама. Бюлетината не е имала необходимия подпис, но се твърди, че е подписана от Бари Морфю на реда за подпис. Шерифът на окръг Чафи е взел бюлетината и нейния плик като доказателство, а бюлетината и плика на Бари Морфю са иззети през март, 2021-ва.

По време на разпита с агенти на ФБР през април Бари признава, че е подал бюлетина от името на съпругата си. „Просто защото исках Тръмп да спечели. Просто си помислих защо пък да не му дам още един глас“, признава той.

Пред агентите на ФБР Бари отрича да е осъзнавал, че е незаконно да се подава бюлетина от името на друг човек. „Не знаех, че не мога да го направя от името на съпругата ми“, заявява той.

Бари Морфю е задържан в ареста на окръг Чафи. Следващата дата за явяване пред съда е 27-ми май. Неговите адвокати са служебни, които пък отказват да коментират наказателни дела.

Властите съобщиха, че не се очакват други арести във връзка с изчезването на Сюзан Морфю.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тим Себастиан – обвиненият от Москва в шпионаж журналист, който познава добре България

Телевизионният водещ на „Дойче Веле“ добре познава нашия регион - наскоро и министър Деница Сачева се убеди в това

Затвори