Открийте ни и в

Хай-тек

Вода без бутилка: Отхапваш, пиеш и поглъщаш

публикувано

на

Ново изобретение се опитва да се изправи срещу вредните пластмасови бутилки за вода и да ги остави в миналото, като даде възможност на потребителите да се наслаждават на течността по нов начин.

Най-новото изобретение представлява един вид шушулка, пълна с вода, която поглъщате цяла. Ядливото топче ще ограничи нуждата от пластмасовите бутилки. Пакетът, който е компостиран, е направен от морски водорасли и растителни екстракти. Просто отхапвате ъгъла и пиете.

Стартиращият производител на опаковката, Notpla, цели да създаде дългосрочно решение без отрицателни последици за хората и околната среда. Бивш инженер по опаковане от известната марка L’Oréal започна да работи върху концепцията заедно с дизайнера Родриго Гарсия Гонсалес през 2013 г. Седем години по-късно това вече не е студентски проект, а жизнеспособен бизнес. Компанията е събрала значителна сума в подкрепа на иновативния замисъл.

Дизайнерите използват техника от молекулярната гастрономия, за да създадат пакета. При потапяне на сфера от лед в смес от калциев хлорид и екстракт от кафяви водорасли, се получава ядлива мембрана. Тя се формира около леда, задържайки течността на мястото си. Междувременно ледът се топи на стайна температура. Най-малката версия на пакета е проектирана

да се разтвори в устата ви

Изживяването може да бъде малко изненадващо, докато свикнете с разпукването на водата.

Шотландска марка уиски планира да се възползва от откритието и да направи така наречения коктейл без стъкло. Творението от морски водорасли не притежава вкус, така че това няма да наруши качествата на питието.

Компанията се разширява и в други продукти, включително сашета, които могат да държат кетчуп или майонеза за клиентите на ресторанти за бързо хранене. Те ще заменят малките пластмасови опаковки, които трудно можеха да бъдат изместени в миналото и не подлежаха на рециклиране. Just Eat, услуга за доставка на храна в Лондон, вече използва изобретението.

Подобно на други фирми, които правят алтернативи на пластмасовите опаковки, Notpla казва, че пейзажът коренно се е променил от началото на 2013 г. насам, тъй като замърсяването с пластмаса се превърна в основен проблем. Потребителите стават все по-осъзнати и емоционално свързани с проблема. Фирмите се борят да намерят по-добри решения, така че техните маркови пакети да не замърсяват реките и океаните.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено