Открийте ни и в

Лайфстайл

Водопадите на света: Красота и мощ

Със своята величественост те привличат милиони туристи по света

публикувано

на

На 3 март, националният празник на България, един от най-мощните и красиви водапади в света, Ниагарският, свети с цветовете на българското знаме. Той е най-широкият и най-мощният водопад в Северна Америка. Ниагара всъщност се състои от три водопада, които пресичат границата между САЩ и Канада, по-специално Ню Йорк-Онтарио. Както Bridal Veil Falls, така и American Falls се намират в САЩ, докато Horseshoe Falls е на границата между Канада и САЩ.

 Разположени на река Ниагара

която се оттича в езеро Онтарио, тези водопади имат най-висока скорост на водния поток от всички в Северна Америка. Максималното количество вода, преминаващо през водопада през върховия сезон, е 5700 м³/с. И вси това го прави не само внушителен, но и един от най-красивите в света.

Ниагара

Водопадите като цяло са сред най-величествените природни творения и това ги прави привлекателни за милиони хора по света, пише Profit. Ето някои от най-уникалните в света.

Игуасу – невероятна красота

Игуасу са сред най-значимите водопадни системи на земята. Технически те са разположени на границата между Бразилия и Аржентина, като около 80% от падовете се намират в Аржентина и 20% в Бразилия.

Името „Игуасу’ „е дума на тупи, която означава вода.

Виктория – дълъг над 1.6 км

Виктория

Водопадите Виктория се намират на река Замбези, точно на границата между Зимбабве и Замбия. На 16 ноември 1855 г. Дейвид Ливингстън ги открива и кръщава на кралица Виктория.

Оригиналното му име обаче е Mosi-oa-Tunya, което се превежда като „дим, който гърми“. Въпреки че не е нито най-широкият, нито най-високият водопад на земята, той е двойно по-висок от Ниагарския и е известен със своята неземна красота.

Тугела – най-високият в Южното полукълбо

Тугела

Тугела е сезонен водопад в Южна Африка. Обикновено се приема като втория най-висок водопад в света. Комбинираният пад на петте му части е приблизително 948 метра. По време на дъждовния сезон обикновено се вижда от главния път, който води към парка.

Айсгарт – най-известният в Англия

Айсгарт

Това са тройни водопади, заобиколени от земеделски земи и гори. Издълбани са от река Уре близо до село Айсгарт в Йоркшир Дейл, Англия. Привличат милиони посетители повече от два века.

Освен водопадите, има и туристическа пътека, която се вие през долината, предоставяйки на посетителите страхотна гледка към околността.

Анхел – най-високият водопад в света

Анхел

Анхел е най-високият непрекъснат водопад в света с обща височина 1054 м. Разположен във Венецуела, той е известен още като salto angel.

Наречен е на американския авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл, който го „открива“ на 16 ноември 1933 г. и го прави известен по целия свят.

Детифос – най-мощният водопад в Европа

Детифос

Националният парк Vatnajökull в Исландия е дом на водопада Детифос – най-мощният водопад в Европа. Той води началото си от близкия ледник, чийто утайки се оттичат, придавайки на водата сиво-бял цвят.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено