Открийте ни и в

България

Военният министър пред НС: Не водим преговори за 8 нови самолети

Искам думата във връзка с неверни твърдения, които бяха изречени от парламентарната трибуна, заяви Георги Панайотов

публикувано

на

Сн: БТА

Военният министър Георги Панайотов направи изявление в Народното събрание, за да отрече, че служебният кабинет води преговори за покупка на нови 8 изтребителя. Той поиска думата, за да отговори на вчерашната декларация на ГЕРБ, които го обвиниха, че МО води тайно и на тъмно преговори за следващите 8 F-16.

“Искам думата във връзка с неверни твърдения, които бяха изречени от парламентарната трибуна и впоследствие, тиражирани в медии. Към мен и кабинета бяха отправени обвинения, че водим преговори за купуване на самолети. Служебното правителство нито води преговори за купуване, нито има право да прави това”, каза той. Панайотов припомни предисторията на казуса, решенията на предишните 43-ти и 44-ти парламент, и обяви, че единствено и само е изпратил писмо със запитване до американската страна за предложение.

Американският отговор ще дойде най-рано между 6 и 8 месеца, поясни министърът на отбраната. Едва след това може да бъде изготвен проект за инвестиционен разход, който евентуално Народното събрание да одобри. Само при одобрение на парламента ще се пристъпи към подписване на договор, напомни още Панайотов. И също така подчерта, че служебното министерство на отбраната не може да спре да работи по проектите за модернизация на българската армия.

Военният министър за катастрофата с МиГ-29: Не става въпрос за пилотска грешка

Панайотов заяви още, че за да имаме цяла ескадрила, ни трябват поне 14 изтребителя, докато към момента сме купили само 8. Затова и още в началото на проекта за модернизация беше планирано на следващ етап да се купят още 8 изтребителя.

“Крайното решение е в правомощието и отговорностите единствено на Народното събрание. Когато НС взе решение да се купуват 8 самолета F-16, това е все едно да ви разрешат да си купите половин кон!”, възкликна военният министър.

“Една ескадрила се състои между 14 и 16 самолета. Ако искаме да охраняваме своето небе, ВВС трябва да имат поне една ескадрила”, допълни той. Панайотов припомни още, че предишните 8 нови самолета трябваше да бъдат плащани разсрочено, според решението на НС, но бяха платени авансово от кабинета Борисов. “Следващите самолети няма да бъдат плащани авансово – как ще бъдат плащани, ще решите вие, обърна се към депутатите Панайотов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА