Открийте ни и в

Канада

Вождът на Шестте нации поиска криминално разследване на училището с безименните детски гробове

Архивите на учебния център показват, че за 142-годишната му работа са починали 54 деца

публикувано

на

Сн: globalnews.ca, кадър

Избраният вожда на Шестте нации на Гранд ривър поиска днес търсенето на вероятни нови гробове на мястото на бившото училище-интернат да да бъде третирано като криминално разследване. Говорейки от името на оцелелите, Марк Хил предложи проверката на територията на работилото почти век и половина училище на „Мохаук инститют“ да се трансформира в специална полицейско звено с няколко юрисдикции.

През май на територията на бившото училище с жилищен кампус бе открит масов гроб с останки на 215 деца от коренното население

Вождът е изпратил специално писмо до отговорните институции, включително премиера Трюдо и полицията на Онтарио, в което се заявява, че това трябва да е разследване на смърт по криминални причини.

Още 182 необозначени гроба са открити в Канада

„Причината да подхождаме така е, че сме свидетели на това, което е ставало в други общности“ – каза Хил.

По думите на вожда има да се свърши още много работа, а разследването трябва да се ръководи от оцелелите, подпомагани с финансиране от федералното и провинциалното управление.

Хил посочи, че не получено никакво финансиране „за да придвижим това важно дело напред“ и даже няма отговор на писмото от 31 май до министър-председателя.

Вождът изрази недоволство от решението на премиера Джъстин Трюдо, който в наскорошното си посещение в Хамилтън не включи отиване до мястото на училището-интернат, където бяха намерени множеството детски трупове, намиращо се само на 30 минути път.

Опожариха църкви в Канада, където живеят хора от коренното население

„Мохаук инститют“ е отворил врати в 1828 година и е преместен в Брантфорд през 1840, преди да бъде унищожен при два отделни пожара през 1858 и 1903 година.

След като бе възстановен, през 1945 г. федералното правителство пое грижата за училището, което бе затворено през 1970 година, като някои деца живяха в пансиона до 1971.

Архивите на учебния център показват, че за 142-годишната му работа са починали 54 деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА