Открийте ни и в

Войната в Украйна

Войната в Украйна и разширяването на ЕС: Ключови теми на срещата на върха в Брюксел

Лидерите на ЕС ще обсъдят последните събития във войната

публикувано

на

Основните теми на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, която ще се проведе утре в Брюксел, ще бъдат руската агресия срещу Украйна и нейните последици за световната икономика, както и предоставянето на Украйна и на Молдова статути на кандидатки за членство в ЕС. Това се съобщава на сайта на Европейския съвет.

Лидерите на ЕС ще обсъдят последните събития във войната в Украйна, включително нейното въздействие върху глобалната криза за продоволствена сигурност. Те също така ще обсъдят продължаващата подкрепа от Европейския съюз за Украйна, състояща се от икономическа, военна, политическа и хуманитарна помощ.

Като отделен въпрос лидерите на страните от ЕС ще разгледат молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС. В публикуваното съобщение се припомня, че Украйна кандидатства за членство в ЕС на 28 февруари 2022 г., докато Грузия и Молдова направиха такава стъпка на 3 март 2022 г. Европейската комисия публикува официалното си становище по заявленията и на трите държави на 17 юни 2022 г.

Преди началото на срещата на върха лидерите на ЕС ще проведат неформална среща с политическите лидери на страните от Западните Балкани и ще обсъдят с тях по-специално перспективите за европейска интеграция на региона.

В заключенията си от 17 юни Европейската комисия призна европейската перспектива за страните, но Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да даде статут на кандидатки за членство на Украйна и Молдова и определи условията, при които е възможно да продължи процеса на европейска интеграция и за двете страни.

Грузия все още не е получила такава препоръка за статут на страна-кандидатка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА