Открийте ни и в

Вашите пари

Войната в Украйна може да промени фундаментално световния икономически и политически ред

Конфликтът нанася тежък удар на световната икономика, който ще засегне растежа и ще покачи цените

публикувано

на

Руската инвазия в Украйна ще засегне световната икономика, като забави растежа и предизвика покачване на инфлацията, и би могла фундаментално да промени световния икономически ред в дългосрочен план, заяви Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Освен че предизвиква човешки страдания и мащабни потоци от бежанци, войната води до увеличение на цените на енергията и хранителните продукти, засилвайки инфлацията и оказвайки натиск върху стойността на заплатите. В същото време се нарушават търговията, снабдителските вериги и доставките във всички съседни на Украйна страни, изтъква фондът в комюнике, публикувано на сайта му.

Конфликтът оказва натиск и върху бизнес доверието и поражда неяснота сред инвеститорите, която ще понижи цената на активите, ще затегне финансовите условия и може да предизвика изтегляне на капитали от нововъзникващите пазарни икономики, посочват експертите на МВФ.

“Конфликтът нанася тежък удар на световната икономика, който ще засегне растежа и ще покачи цените”, отбелязва финансовата институция.

Ръководителите на МВФ вече заявиха, че очакват да преразгледат към понижение предишните си прогнози за световен икономически растеж от 4,4 процента през 2022 г. В комюнике, публикувано вчера, те намекнаха, че прогнозите им за регионалния растеж ще трябва да бъдат преразгледани към леко понижение.
МВФ ще публикува преразгледаните си прогнози на 19 април.

Според фонда продоволствената несигурност може да се задълбочи в някои райони на Африка и Близкия изток, където страни като Египет внасят 80 процента от пшеницата си от Русия и Украйна.

В по-дългосрочен план, според доклада, войната може да промени фундаментално световния икономически и геополитически ред, ако се промени търговията с енергия, ако веригите за доставки се преоформят, ако платежните мрежи се раздробят и ако страните преразгледат валутните си резерви.

МВФ предрича дълбоки рецесии в Украйна и Русия и посочва, че в Европа могат да настъпят значителни сътресения с вноса на природен газ и други, по-големи, с веригите за доставки. В Източна Европа, където бяха приети повечето от 3-те милиона бежанци от Украйна, разходите за финансиране ще нараснат в резултат на това.

Според фонда страните в Кавказ и Централна Азия с по-тесни търговски и платежни системни връзки с Русия ще бъдат по-засегнати от рецесията и санкциите, въведени след нахлуването в Украйна. Това ще намали търговията, плащанията, инвестициите и туризма.

В Азия най-голямо отражение ще има за вносителите на петрол от АСЕАН, Индия и някои острови в Тихия океан, докато нови субсидии за горивата ще облекчат отражението от конфликта в Япония и Южна Корея, отбелязва МВФ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено