Открийте ни и в

Коронавирусът

Войната на ваксините: Кой ще бъде първи (ВИДЕО)

Щатите започват имунизирането преди Коледа, Путин не е сигурен в руския продукт

публикувано

на

Ваксините дават надежда, че ще бъдат спасени много животи и ще бъде възстановена икономиката.

През последните седмици вниманието на света е вторачено във войната за ваксините. Борбата кой ще регистрира първа ваксина заприлича на надпреварата кой първи ще кацне на Луната.

Русия първа се похвали с това постижение, а разработките на „Pfizer“ и „Moderna“ се похвалиха с висок процент ефективност. Те минаха и всички изпитания, а вече и двата препарата подадоха молби за регистрация в САЩ, където съвсем скоро ще може да започне ваксинацията.

На 20 ноември Pfizer стана първата фармацевтична компания, която поиска разрешение от FDA да започне да използва своята ваксина, а след това Moderna обяви, че ще поиска одобрение от FDA за използването на продукта си.

И двете ваксини показват ефективност над 90%, като Moderna твърди, че ваксината е 100% ефективна при предотвратяване на тежки случаи на вируса.

FDA трябва да заседава на 10 декември, за да разгледа искането на Pfizer за разрешение за спешно използване. Moderna казва, че е получила информация, че изслушването й в FDA ще бъде на 17 декември.

Volunteer Thabisle Khlatshwayo, who received her first shot for a COVID-19 vaccine trial, gives a blood sample before receiving her second shot at a vaccine trial facility set at Soweto’s Chris Sani Baragwanath Hospital outside Johannesburg, South Africa, Monday Nov. 30, 2020. Over 2000 South African volunteers are on AstraZeneca’s experimental coronavirus vaccine trial. (AP Photo/Jerome Delay)

В същото време много страни се отказаха от руската ваксина. Самият президент Владимир Путин също заяви, че няма да се ваксинира с нея, докато не бъде напълно доказано, че тя е безопасна и действа.

Какво е общото между препаратите?

Общото между двете е, че те са РНК ваксини. Т.нар. РНК ваксини не са точно ваксини и не действат така, както другите ваксини. Те се различават от тях по механизма на действие. Де факто този тип ваксини могат да бъдат отнесени към препаратите от генната терапия, но производителите се стараят да не акцентират върху това.

РНК ваксините са нови и опит от прилагането им върху човек никога не е имало. Следователно е необходима специална и задълбочена проверка за безопасност. Само че не е и много ясно как точно се проверяват.

Специализирани изисквания към качеството и доклиничните изследвания на безопасността и имуногенността на РНК ваксините в момента не са разработени в нито една държава в света.

Отдалечените ефекти на такава ваксинация са неразбираеми и загадъчни. Съществува вероятност от редки, но сериозни странични ефекти, които може да се установят само при тестването на голяма група доброволци.

Потенциални рискове от РНК ваксините могат да станат автоимунни реакции (това винаги са неприятни и сериозни заболявания) и образуването на тромби.

Не са изключени и странични ефекти, характерни за генната терапия.

Целият свят обаче е вперил поглед във ваксините и ги очаква с надежда. Смята се, че ще спасят много човешки животи

ще спасят и икономиката

която е колапс заради коронавируса.

В Щатите ваксинирането с двата продукта – на Moderna и Pfizer – ще започне преди Коледа. Здравният министър Алекс Азар изрази подобна увереност през уикенда.

По думите на министъра той е провел разговори с губернатори на щати, заедно с вицепрезидента Майкъл Пенс, кои групи хора първо трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Става дума за съвместната ваксина на американската компания Pfizer и на BioNTech от Германия, както и лекарството от Moderna, и двете с минимум 95% ефективност.

Авиокомпаниите вече са в готовност, за да разпространят ваксината по света.(AP Photo/Christophe Ena)

Министърът подчерта, че с очакваните до празниците първоначални количества ще е възможно да се имунизират около 20 милиона граждани от уязвими групи.

Според Азар, след като FDA одобри ваксина, ACIP ще заседава в рамките на 24 часа, за да финализира плановете за разпространение. Азар каза, че ваксината ще бъде изпратена до щатите за 24 часа след одобрението.

Според уебсайта Contagion, ACIP е дал приоритет на разпределението на ваксината на две фази.

Фаза 1А – ваксини за здравен персонал

Това са медицинските работници в болници, социални домове, аптеки, спешна медицина.

Фаза 1В ще включва: Основни работници: хора, които работят в селското стопанство, хранителните услуги, транспорта, образованието, енергетиката, производството, информационните технологии, комуникациите, полицаи или пожарникари.

Хора с тежки заболявания: тези с диабет, пневмония, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и такива с трансплантирани органи. В тази група са включени и тези, които са със затлъстяване, както и възрастни на 65 и повече години.

След одобрението първите ваксини в САЩ ще пристигнат за 24 часа. (AP Photo/Virginia Mayo)


Сбърканото спасение“ на AstraZeneca

 Скорошната регистрация на една от най-обещаващите ваксини за защита от коронавируса – тази на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, се оказа под въпрос – тя най-вероятно ще има нужда и от допълнителни клинични изследвания. Това може сериозно да забави предстоящата масова имунизация във Великобритания и в ЕС.

С т.нар. оксфордска ваксина AZD1222 стана това, което вече неведнъж се е случвало в историята на световната наука: важното откритие е направено благодарение на случайност и дори – на грешка. Когато става дума обаче за медицински препарати, всяка лабораторна грешка неизбежно привлича вниманието. Особено в условията на пандемия, когато човечеството, от една страна, очаква възможността максимално скоро да се защити от вируса, от друга – внимателно следи ускореното създаване на ваксини от различни производители и конкуренцията помежду им.

Накратко историята изглежда така: в понеделник, на 23 ноември, AstraZeneca и Оксфордският университет обнародват резултатите от клинични изследвания, съгласно които ефективността на тяхната ваксина е 70 процента, а в някои случаи – и 90. „Имаме ваксина за целия свят“, заяви ръководителят на оксфордската изследователска група Андрю Полард.

Специфичното в тази разработка е, че ще е евтина (вероятно пет долара за две дози) и ще може да се съхранява и превозва в обикновени хладилници. Именно по това тя много се различава от ваксината на компаниите BioNTech и Pfizer, за която е необходима температура от минус 70 градуса, което сериозно усложнява логистиката. В процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво – не спрямо самата ваксина, а спрямо методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика.

Превозването на някои от препаратите ще се извършва при -70 градуса. (Str/Xinhua)

Основният упрек е, че компанията е обединила в един отчет две различни проучвания, като по-перспективната първа схема е била тествана само на 2700 доброволци, което е твърде малко за правенето на окончателни изводи за ефективността и сигурността на ваксината.


Конспирациите и инфодемията

 Милиардерът филантроп Бил Гейтс е обект на многобройни конспиративни теории. Според някои от тях той е създал вируса, патентовал го е или се опитва да контролира хората чрез поставянето на чипове в тях.

Но как се създава конспиративна теория, в която много хора започват да вярват?

На 19 март в сайта Biohack.info се публикува фалшивата новина, че Бил Гейтс планира да използва ваксина срещу новия коронавирус за мониториране на хората чрез инжектиране на микрочип или шпионски софтуер. Два дни по-късно в YouTube е качен клип по темата, който бързо генерира зрителски интерес и към момента има около 2 милиона гледания.

Абсурдната идея достига до Роджър Стоун – бивш съветник на Доналд Тръмп, който през април обсъжда конспиративната теория в радиопредаване. Признава, че никога няма да има доверие във ваксина, създадена от Бил Гейтс. Интервюто със Стоун е отразено от вестника New York Post, но в статията не е направен опит за разкриване на абсурдната конспиративна теория. Публикацията е споделена и коментирана почти един милион пъти в социалните мрежи.

Според социолог от Харвард в историята на всяка конспиративна теория има моменти на свръхразпространение. Публикацията в New York Post е споделена с алармиращи коментари от няколко влиятелни личности с над 1 милион последователи. Темата е поляризираща, плашеща и грабваща. Не се учудвайте, че създава голям читателски интерес.

Световната здравна организация определя настоящата ситуация като инфодемия. Затрупани сме с информация, но част от нея е невярна и дори опасна. Става все по-трудно да знаем на кого да се доверим.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Храненето на закрито в ресторантите в DuPage, Kane, Lake и McHenry вече е разрешено

Облекчават се и други мерки

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Властите в щата Илинойс облекчиха ограниченията, въведени заради коронавируса, в окръзите DuPage, Kane, Lake и McHenry във вторник, като наред с другите облекчения, позволиха и на заведенията за хранене на закрито в ресторанти и барове.

Преминаването към ниво 1 позволява събирането на 25 души, увеличава се капацитетът, при който могат да работят фитнесите, разрешават се и повече развлекателни дейности.

Това облекчение е добре дошло за собствениците на местни ресторанти, които се борят да се задържат на повърхността по време на пандемията.

Снежна буря в Чикаго: Какво да очаквате

DuPage и Kane обхващат Регион 8 от 11 от държавните регионални здравни района; Lake и McHenry са в Регион 9.

Там се наблюдават по-малко новозаразени и настанени в болници, което позволява промяната. За да се премине към ниво 1, регионите се нуждаят от степен на позитивност при тестове за COVID-19 под 8% в продължение на три последователни дни, по-малко настанени в интензивни отделения и намаляване броя на настанените в болници в продължение на 10 дни.

В ниво 1 все още се изискват маски и социално дистанциране.

Това се налага, тъй като в Илинойс са регистрирани 8 случая на новия щам на коронавируса, който произхожда от Обединеното кралство. Хората, диагностицирани с новия вариант са на възраст от 12 до 63 години и живеят в Чикаго и крайградския окръг Кук.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Сърбия – новият Лес Вегас, чужденците започнаха масово да се венчават в Белград

Причините да изберат точно Сърбия били различни – познати сърби, по-малки разноски за брака, липса на карантина за чужденци и лесно влизане в страната с отрицателен тест за коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сърбия се превърна в новия Лас Вегас – чужденците започнаха масово да се венчават в Белград, където е най-лесно да се съберат по време на пандемията, съобщава БиБиСи на сръбски език.

Първата среща на американеца Джеймс от Ню Джърси и рускинята Нона от Москва е била на летището в Белград. Два дни след това те са се венчали в града. Зопознали се в интернет, но заради коронавируса Джеймс не можел да отиде в Русия, нито Нона – в Америка.

Те проучили къде по света могат да се срещнат и се оказало, че най-лесно това може да стане в Сърбия.

Все повече сватби се отменят в Онтарио

Джеймс и Нона са само една от многото двойки от чужбина, които са избрали Сърбия като удобна дестинация за сватба, защото там се влиза най-лесно по време на пандемията. Напоследък се забелязва по-голям интерес за сключване на бракове на чужденци, казват за БиБиСи от Градския съвет в Белград.

Ребека Божович, съдебен преводач, също казва, че през есента, веднага след разхлабването на ограничителните мерки, интересът на чужденците към сключване на брак в Сърбия е нараснал, а последната сватба, на която била повикана като преводач, била на 28 декември.

Според градските власти само в Белград за няколко месеца са сключени 25 брака на чужденци, а Божович е помагала при 7 от тях.

По нейните думи най-много били браковете между представители на Изтока и Запада – например американец и румънка, американец и иранка, израелец и азербайджанка, канадец и тайландка.

Причините да изберат точно Сърбия били различни – познати сърби, по-малки разноски за брака, липса на карантина за чужденци и лесно влизане в страната с отрицателен тест за коронавирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

От 29 януари в България ще се влиза само с отрицателен PCR тест

Здравният министър на България проф. Костадин Ангелов подписа заповеди, с които се облекчават част от мерките в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След като по-рано във вторник правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 април, здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нови заповеди, с които се облекчават част от мерките в страната.

По-строг обаче ще е контролът за влизащите в България. От  29 януари до края на април всички, които пристигат в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната.

Изключение се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и самолети, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Всички останали (български граждани, чужденци със статут и членове на техните семейства), които не представят документ, се поставят под 10-дневна карантина.

  • За учениците

Учениците от по-горните класове се връщат в училище, но при определен режим, който ще важи от 1 февруари до 30 април.

От 4 февруари до 17 февруари присъствено се обучават VII, VIII и XII клас.

От 18 февруари до 2 март в клас ще са V, X, и XI клас.

От 4 март до 17 март – VI, IX, XII клас.

  • Моловете и заведенията

От 1 февруари отварят врати кината, които ще работят при 30% от капацитета си.

Фитнесите ще работят на 50% от максималния брой трениращи.

Моловете отварят врати, но малолетните и непълнолетните ще трябва да в тях само с придружител.

От 1 март ще заработят заведенията за хранене и развлечение с изключение на нощните обекти.

Ще трябва да са с 50% капацитет и отстояние между облегалките от метър и половина.

  • Маски

До 30 април гражданите в обществения транспорт и закритите обществени места ще трябва да са задължително с маска за лице. Отпада използването на шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, децата до 6-годишна възраст и изказващите се на публични събития.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
НСО vs. Борисов: Проверяват ли се дамите на премиера?

Министър-председателят и службата за охрана влязоха в задочен спор

Затвори