Открийте ни и в

България

Временно правителство – търсеният изход с третия мандат

Без гласовете на „Има такъв народ“ обаче той е невъзможен

публикувано

на

Правителство с ограничен времеви хоризонт и конкретна програма предлагат „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП като изход от политическата криза. Всяка от формациите е готова, ако получи третия мандат, да проведе разговори с всички партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, в опит да се избегнат нови избори.

„Третият мандат е кризисният мандат. Той принуждава политическите сили да водят разговори. Да сядаме да разговаряме за правителство, което може да издържи поне следващите 6 до 8 месеца преди следващите парламентарни избори. Това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал, но не може да позволим страната да бъде хвърлена в трети избори“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в началото на седмицата.

Според него такъв кабинет трябва да свърши няколко важни неща – да преведе страната през новата вълна от коронавирус, да приеме актуализиран бюджет, да преизчисли пенсиите, да се внесе Планът за възстановяване и устойчивост и развитие и да се започне реформа в съдебната система.

Иванов обаче уточни, че „Демократична България“ не би подкрепила правителство на БСП и ако президентът връчи мандат на тази политическа сила, кабинетът ще е обречен.

В същото време социалистите дадоха да се разбере, че са готови да получат третия мандат и да проведат разговори за програмно правителство.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че според нея то трябва да е

с хоризонт шест месеца

Приоритетите и според нея трябва да бъдат справяне с новата вълна на коронавируса и икономическите последици.

За програмно правителство с третия мандат се обявяват и от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

За да се превърне в реален изход на кризата обаче, евентуално временно правителство трябва да получи освен гласовете на формациите на Христо Иванов и Мая Манолова и Корнелия Нинова, и тези на „Има такъв народ“.

Отношенията между „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, БСП и „Има такъв народ“ обаче се обтегнаха още повече в сряда, когато ИТН ги обвини, че преговорите за кабинет са се провалили, защото те са искали единствено постове.

Междувременно ГЕРБ обявиха, че ще предложат свой вариант за правителство на президента, но бяха категорични, че ще върнат мандата. „Идеята е хората да направят сравнение и да видят разликите“, каза лидерът Бойко Борисов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА