Открийте ни и в

Вашите пари

Време за пестене: Как да икономисаме $1000 за година?

Най-добре е да съкратите някои месечни разходи, които дори не помните, че имате

публикувано

на

Коронавирусът поставя на изпитание всички сфери на живота ни. И докато медиците търсят ваксина, а политиците мислят как да ни предпазят, ето няколко съвета как да се погрижим за личните си финанси, които също може да се окажат под заплаха.

Спестяването е въпрос на перспектива. Ако се подложите на стриктна „доларова диета“, сигурно няма да издържите повече от няколко месеца. Най-добре е да намерите начини да съкратите някои от месечните си разходи, които дори сте забравили, че имате.

Затворете линията на домашния си телефон и

подобрете плана на мобилния си телефон

Повечето хора в днешно време използват главно мобилните си телефони (дори и у дома) и почти са забравили, че от години плащат за домашен телефон, по който говорят може би веднъж месечно. Така може да елиминирате няколкостотин долара на година. Ако планът на мобилния ви телефон не е достатъчен за вашите нужди, опитайте да използвате Skype, GoogleVoice или MagicJack.

Друг начин да спестите е да минимизирате минутите, за които плащате съгласно плана на мобилния си телефон. Във времето на smart phones (Android, iPhone) повечето хора използват най-разнообразни характеристики и приложения на телефоните си, но доста рядко – минутите си за говорене. Проверете колко струва по-икономичният план на вашия доставчик и превключете на план с по-малко минути. Дори и да спестите само $17/месец, това означава $204/година!

Спрете да плащате членски внос за фитнес зала

Аз лично познавам поне 10 души (американци и българи), които плащат месечна вноска, за да могат да спортуват или тренират, но посещават залата веднъж на тримесечие или дори веднъж годишно. Една приятелка плаща $40/месец през последните 3 години, а не е стъпила във фитнес залата дори и веднъж! Това е финансово безумие! Така че ако плащате месец за месец (т.е. не сте подписали договор за определен период от време), спрете да хвърляте пари на вятъра! Опитайте безплатни алтернативи – разходки в парка, бягане, каране на колело. Има най-различни тренировки/ физически упражнения по кабелната телевизия – така и така плащате за нея – възползвайте се! Може да закупите много евтини фитнес уреди от CraigsList или FreeCycle. Да речем, че в момента плащате средния за страната членски внос. Ако спрете да посещавате фитнес залата и започнете да правите упражнения или да тренирате сами, то вие бихте спестили около $500 на година.

Отрежете кабелната телевизия

Зная, че за много хора е кощунство да се говори за отрязване на кабелната, но бъдете честни със себе си – наистина ли гледате всички 400 канала, за които плащате? Особено в днешно време, когато почти никой не гледа телевизия на живо – повечето хора записват любимите си шоута, сериали и филми и ги гледат, когато имат време. Тогава какъв е смисълът да плащате за кабелна? Може да гледате любимите си шоута онлайн – на уебсайта на шоуто, на уебсайта на канала, където шоуто се излъчва, или на Hulu. А за далеч по-малка сума може да се абонирате за Netflix и да гледате онлайн всички шоута, сериали и филми, които си пожелаете. Дори и да плащате за най-евтиния кабелен пакет, бихте спестили минимум $600 на година!

Увеличете вашия deductible на автомобилната си застраховка

Deductible е размерът на разходите, които трябва да се покрият от клиента, преди застрахователната компания да започне да прави плащания по дадено застрахователно събитие. Aко увеличите вашия deductible, това може да намали вашата застрахователна премия от 12 до 18%. Също така, проверете уебсайтовете, които сравняват различни застрахователни компании, и вижте дали не можете да намерите застрахователна полица на по-ниска цена. Обадете се на вашата застрахователна компания и поискайте да намалят премията ви, иначе ще спрете да правите бизнес с тях.

Всички гореизброени трикове могат да ви спестят поне $1000 годишно, без да се налага да правите особено големи жертви. Така че – нямате извинения, спестявайте и бъдещето ви ще е изпълнено със спокойствие и сигурност, а не с тревоги и безсънни нощи.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Как да се предпазите от измами с парите от спасителния план

публикувано

на

Виж цялата статия
wspa.com

Оплакванията за измамни схеми в САЩ във връзка с COVID-19 нарастват бързо.

Федералната комисия по търговия обяви, че досега почти 5 милиона долара са загубени от измами, свързани коронавируса.

Полицията предупреждава, че данъчната служба (IRS) няма да се обажда на тези, на които ще изпраща пари от спасителния план за 6 трилиона долара.

„Хората разбираемо се страхуват и това може да ги накара да правят неща, които иначе не биха направили“, каза Ема Флетчър от комисия по търговия.

В комисията от началото на годината са постъпили над 7 800 оплаквания на потребители, измамени заради коронавируса. „Около половината от тези оплаквания са от последната седмица“, каза Флетчър.

„Едно от най-големите оплаквания, които получаваме, е свързано с пазаруване онлайн. Хората поръчват продукти, които никога не получават. Има сайтове, които изскачат от нищото, за да се възползват от ситуацията и сайтове, продаващи фалшиви лекове и лекарства“, обясни Флетчър.

Според данните на агенцията Илинойс е на 7-мо място в САЩ за подобни оплаквания.

Някои от измамите включват разговори чрез спам обаждания (robocalls) за лечение и фалшиви ваксинации, както и схеми, примамващи хората да дадат лична информация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията – калкулатор

публикувано

на

Виж цялата статия

В петък президентът Доналд Тръмп подписа гласувания от Конгреса закон за икономическа помощ заради епидемията с коронавирусаизвестен като CARES ActОсвен разпоредбикоито ограничават какво могат да правят банките и наемодателитев закона се предвиждат директни плащания за почти всеки американски данъкоплатец и заеми за малките и средни бизнесикоито ще бъдат опрощаваниЕто как вие може да получите икономическата подкрепагарантирана от правителството. 

 Индивидуална помощ 

 Всекикойто има доход под 75 хиляди долара на година и е подал данъчна декларация за 2018 или 2019 г., ще получи еднократна помощ от $1,200 долараДвойкитекоито са подали обща данъчна декларация с доход помалко от 150 хиляди долараще получат помощ от $2,400 

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

За хоратакоито правят повече парипомощта намалява с долара на всеки 100 долара доход над $75,000/$150,000Таванът за доход е 99,000 долара. Държавата отпуска и по 500 долара за всяко дете. 

Ето калкулаторкойто ще ви покаже колко пари да очаквате: 

  

 От IRS казватче повечето хора няма нужда да правят нищо и ще получат парите си директно в банкатаако са подали данъчната си декларация електронноДругата опция е чак когато от службата подготвят сайтв който всеки да може да си въведе банковата информация за директен депозитТози сайт обаче все още не работеше към вторник вечерта. 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Финансовият министър Стивън Манучин обещаче хората ще получат парите до три седмици. 

А ако нямам легален статут? 

 Имигрантитебез значение от техния статуткоито са подали данъчна декларация с номер на социална осигуровка (SSN), също ще получат помощТези обачекоито са използвали ITIN номер, няма да получат чек от държаватаКолективно тези хора плащат 11,74 милиарда долара в щатски и местни данъци според изчисления на Института за данъчни и икономически политикиПрез 2015 гданъкоплатците с ITIN са внесли във федералната хазна още 23,6 милиарда долара. 

Има и още една уловка – за имигрантитекоито живеят в смесени семействат.еедин от членовете на семейството няма SSN“Ако детето или съпругът/а ви нямат номер на социална осигуровканикой в семейството няма да се класифицира за помощ”обясни Джаки Вимоанализатор в Националния център по имигрантски закони 

Около 16,7 милиона души живеят в подобен тип семейства към март 2019 гспоред данни на Института по миграционна политикаОколо 11 милиона от тези хора са без документи. 

Хоратакоито имат статут по DACA (т.нардриймъри), ще получат помощзащото те имат право на SSN. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

публикувано

на

Виж цялата статия

В спасителния пакет на правителството има почти 350 милиарда долара за заеми в програманаречена Paycheck Protection Program. Тя е направена такаче собствениците на малки и средни бизнеси светкавично да могат да получат заеми без много бюрокрацияЦелта е те да запазят служителите си, докато отминат мерките за социална изолацияЧаст от тези заеми ще бъдат опрощаваниако бизнесите не съкратят персоналаа друга част ще е с лихва от 0,5% (в закона има опция за повишаване на лихвата до 4% в бъдеще). 

Молбата за заема е много опростена – на странички и може да я попълните тукСлед което я занесете във вашата банка заедно с посочените документи – W-2 формисметки за наеми и сметки 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Именно банките ще раздават заемитегарантирани от държаватаАдминистрацията е одобрила засега 1,800 финансови институцииЦелта е заемите да бъдат одобрявани и парите изпращани в същия денМного банкови експерти са скептичниче това е практически възможно заради проверките за измамакоято всяка банка правиНаказанието за подаване на фалшива молба за заем е до милион долара глоба. 

 Заемите ще покриват 

 разходи за заплати (включително комисиони и бакшишиболничниваканционни дни и др.)осигуровки и здравни застраховкиипотеки отпреди 15 февруаринаемсметки за токвода по договори за наемслучени преди 15 февруари. 

 Заемите ще са достъпни за всички бизнесикоито заради “сегашната икономическа несигурност имат нужда от заем, за да поддържат продължаването на дейността”се казва в документ на Службата за малкия бизнес (SBA)Банките ще решават сумата спрямо изискванията на SBAно без да е нужно администрацията да дава одобрение. 

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията - калкулатор

Малки бизнеси до 500 служителинонпрофит организацииselfemployedindependent contractorssoleproprietors също имат право на такива заемиУсловието е компанията ви да е била в бизнес преди 15 февруари т.г. 

 Ще бъдат ли опростявани заемите? 

 Заемите по тази програма за до 10 милиона долара за покриване на заплати и определени други разходи или 2,5 пъти от общата сума на разходите за заплати (payrollза периода на заема. 

Гратисният период е месецаслед което ще трябва да се правят първите вноскиа целият заем ще трябва да се изплати след години. 

Разходите за първите седмици по заема ще бъдат опростени на компаниитекоито задържат служителите си по време на кризата с коронавируса 

BG VOICE ще организира живо предаване с експерти по данъчни и икономически въпросина които ще може да зададете вашите въпроси. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada