Открийте ни и в

Здраве

Всеизвестни догми за метаболизма се оказаха неверни

Резултатите от изследването вероятно ще променят науката за човешката физиология

публикувано

на

Всеки знае прословутата концепция за метаболизма: хората качват килограми година след година от 20 -те години насам, защото метаболизмът им се забавя, особено около средната възраст. Жените имат по -бавен метаболизъм от мъжете. Ето защо те по -трудно контролират теглото си. Менопаузата само влошава нещата, забавяйки метаболизма на жените още повече.

Всичко това е погрешно, според проучване, публикувано в четвъртък в Science. Използвайки данни от близо 6500 души, на възраст от 8 дни до 95 години, изследователите откриха, че има четири отделни периода от живота, що се отнася до метаболизма.

Те също така установиха, че няма реални разлики между метаболитните нива при мъжете и жените. Резултатите от изследването вероятно ще променят науката за човешката физиология и биха могли да имат отражение и върху някои медицински практики, като определяне на подходящи дози лекарства за деца и възрастни хора.

В битката срещу затлъстяването: Американски авиопревозвачи ще теглят пътниците си

Но последиците от новите констатации за общественото здраве, диетата и храненето, за момента са ограничени, тъй като изследването дава „много далечна представа за енергийния метаболизъм“, казва д-р Самюъл Клайн, който не е участвал в проекта и е директор на Център за човешко хранене към Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Що се отнася до увеличаването на теглото, казва той, проблемът е същият, както винаги: хората ядат повече калории, отколкото изгарят.

Метаболитните изследвания са скъпи и затова повечето публикувани проучвания са имали много малко участници. Но главният изследовател на новото проучване Херман Понцер, еволюционен антрополог от университета Дюк, каза, че участващите в проекта изследователи са се съгласили да споделят своите данни. Има повече от 80 съавтори на изследването. Комбинирайки усилията на половин дузина лаборатории, събирали данни 40 години, те имаха достатъчно информация, за да изследват основните въпроси за промените в метаболизма през целия живот.

Проучване доказа: Затлъстяването е най-рисковият фактор за смърт от COVID-19 (СНИМКИ)

Четирите периода на метаболитен живот, описани в новата статия, показват, че „няма постоянна норма на разход на енергия на килограм тегло“. Интензивността на разхода зависи от възрастта. Това противоречи на дългогодишните предположения в науката за храненето.

Новата концепция ще отворят редица изследователски въпроси, например какви са характеристиките на хората, чийто метаболизъм е по -висок или по -нисък от очакваното и има ли връзка със затлъстяването?

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА