Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Всеки глас е важен: За какво ще гласуват българите в чужбина

ВАС отхвърли искането на сънародниците в САЩ и Великобритания за повече секции

Аида Бурнучян

публикувано

на

За парламентарните избори на 4 април 2021 г. в чужбина ще бъдат открити 465 секции в 69 държави. Пълният списък със секциите беше публикуван на 12 март от Централната избирателна комисия. Броят на секциите е много по-голям в сравнение с изборите през 2017 г., когато те са били 371. Десетки хора коментират, че масовата мобилизация на българската диаспора се е увенчала с голям успех. В Германия, например, тази година секциите са рекордни на брой – 62. Заради Изборния кодекс в Турция, САЩ и Великобритания ще има само по 35 секции – въпреки че са били подадени декларации за откриване на повече пунктове за гласуване.

Това стана повод българи от Острова и от Америка да сезират ЦИК и Върховния административен съд в опит да изискат промяна на Изборния кодекс и увеличаване на секциите за вота на 4 април. ВАС обаче отхвърли всички жалби.

Много българи в САЩ са категорични, че секциите в Америка са крайно недостатъчни. Това е една от причините някои от тях да се откажат да гласуват. Има и такива, които споделят, че не биха гласували, защото не виждат смисъл.

Един от тях е Любослав Иванов. Той живее във Флорида от вече 10 години, където учи и работи активно.

Пред BG VOICE Любослав сподели, че

обича България и често се прибира

но никога не е гласувал. „Не мисля, че моят глас се брои заради корупцията в държавата. А и няма удобна за нас секция, най-близката е много далеч“, допълва той. Любослав разказва още, че със семейството му са напуснали България, за да търсят по-добро икономическо бъдеще. Биха се върнали само ако има прогрес в Родината.

Въпреки нежеланието на Любослав да гласува, много българи в САЩ се активизираха рекордно и показаха засилен интерес към изборите в България.

„Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Само в Чикаго са над 10. Има в Южна Калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и т.н.“, каза пред Bulgaria ON AIR проф. Христофор Караджов.

Той припомни, че техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало такива, са били давани под наем от училища и църкви, но сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения. Преподавателят е на мнение, че процедурата би могла да бъде по-лесна, но в ситуацията държавата нехае. В същото време вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че в чужбина България ще открие повече изборни секции от всякога.

Младото семейство Мария и Пламен Красимирови, които от няколко години са в Дания, също ще гласуват на изборите през април. Те споделят, че имат удобна секция. Двамата допълват, че българската общност е успяла да събере нужните 60 заявления, за

да бъде гласуването по-удобно

Мария и Пламен са категорични, че ще дадат вота си, защото според тях всеки глас е важен.

Мария споделя пред BG VOICE, че за промяна към добро е нужно да се промени мисленето на хората. „При по-кадърно правителство обаче този процес ще се ускори. Като първо и най-важно нещо за промяна ще отбележа правосъдната система“, допълва Мария.

Мария и Пламен Красимирови, които от няколко години живеят в Дания.

Съпругът й Пламен Красимиров смята, че е важно всички държавни институции да започнат да работят прозрачно. „Правителството да бъде съставено от професионалисти, които знаят какво е нужно от всяко едно министерство. За да се гарантира максимална функционалност и продуктивност. Първата стъпка трябва да бъде дигитализация – електронно правителство, след което

радикални реформи

в правосъдие, образование и здравеопазване“, категоричен е той.

В много от градовете, в които има секции за гласуване, намирането на подходящи помещения, предлагането на членовете на секционните избирателни комисии, комуникацията с посолството се извършва от доброволци. Общуването между голяма част от българите става и чрез социалните мрежи, където активно човек може да се информира. Така се стига до мобилизация на българските общности, дори в условията на пандемия.

Мартин Балев живее в испанския град Торевиеха, като успешно от години успява да развива и свой собствен бизнес в страната.

Мартин Балев от Испания.

Споделя, че не е напуснал България поради финансови причини, а заради обстановката, която описва като сива и негативна. И все пак активно се интересува от политика и има категоричен фаворит за който ще гласува.

„Ще гласувам, защото симпатизирам на идеологията на един от кандидатите. Имам му доверие, а и съм му фен. Откакто имам фаворит, определено много повече време отделям, за да се сдобия с информация за дадената партия и за нейните членове“, сподели пред BG VOICE Мартин и допълни, че удобна секция в градчето им има благодарение на българската асоциация, на която самият той също е спонсор.

След излизането на Великобритания от ЕС тази година българската общност там попада в парадоксална ситуация – покрити са критериите

за разкриване на над 80 секции

(събирането на 60 заявления), но действащият Изборен кодекс не позволява всички те да бъдат разкрити заради тавана от 35 секции за страни извън ЕС.

Активността на българите на Острова е безпрецедентна. Около 17 000 българи са подали онлайн заявления за гласуване.

Дигиталният предприемач Виктор Узунов споделя, че удобна секция в Лондон има – само на 20 минути с метро.

Виктор Узунов живее в Лондон.

Виктор живее в метрополитния град от десет години. Пред екипа ни сподели, че не е запознат добре със ситуацията в България, но би се върнал отново в Родината си, защото вярва, че има път за промяна.

„Бих желал да има прозрачност в бизнеса. Да се дава шанс на малкия и среден бизнес, а не само на фирми, които са свързани с властта, без да имат нужната компетенция в дадените сфери“, подчерта дигиталният специалист пред BG VOICE.

Спортистът с редица постижения, Антон Златков, пък споделя, че живее в германското градче Бремерхафен от половин година. Причината да напусне България е ниското заплащане на работната ръка и управлението на страната. В Бремерхафен има удобна секция за гласуване, но все още не е решил дали ще даде своя глас.

Спортистът с редица постижения – Антон Златков, живее в Германия.

Споделя, че би се върнал в Родината си, ако се промени управлението. „Да не се пренебрегват младите, които искат да се развиват, и управлението да обръща внимание на всички граждани“, това казва Антон, че иска от държавата.

От своя страна „Министерството на външните работи“ обяви, че работи активно върху организирането на изборния процес. „Ще продължим да работим за това максимален брой наши сънародници да имат

достъп до изборния процес

каза зам. външният министър Георг Георгиев.

Датата на изборите 4 април не е в помощ на сънародниците в чужбина, категоричен е Георгиев. Като аргумент дава факта, че тогава се пада католическият Великден, и подчертава, че има страни, в които има много тежък локдаун, който не позволява излизането от вкъщи.

„Изборният процес се организира по най-добрия възможен начин, бюлетините да могат да бъдат разпратени, администрацията в секциите да бъде осигурена, изобщо всичко, което зависи от страна на държавата, да се постигне.

Включително и там, където не сме получавали веднага отговор от местните власти, ние сме повтаряли исканията втори, трети път, така че да няма никакво съмнение, че България прави абсолютно всичко възможно българите зад граница да получат достъп до изборите“, допълва още зам.-министърът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

ЦИК: Подадени са над 55 хиляди заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на заявления изтича на 18-19 юни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

До момента са подадени над 55 хил. заявления за гласуване зад граница. Това съобщи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева в интервю за bTV. Срокът за подаване на заявления изтича на 18-19 юни.

Министерството на външните работи още преди месец съобщи, че на предстоящите парламентарни избори в чужбина ще бъдат разкрити два пъти повече секции в сравнение с април, но в същото време досега желаещите за гласуват там са по-малко от април. Причината за това се смята, че може да е тази, че през лятото много българи ще се приберат за ваканция в родината. Преди седмица и ЦИК обяви, че на предстоящия вот ще има рекорден брой секции зад граница.

Според данните, оповестени от министерството, заявленията за гласуване до момента са 37 хил., а секциите, които ще бъдат разкрити, се очаква да бъдат 800. Във Великобритания, където хората пътуваха часове и се редиха цял на опашки, а някои дори не успяха да гласуват през април, сега ще се отворят 130 секции, 48 от които – в Лондон. В Турция се очаква да са около 110. Последното Народно събрание промени текста в Изборния кодекс, приети преди време по предложение на т.нар. патриоти, с който броят на изборните секции извън ЕС бе ограничен до 35.

Рекорд: Българите в чужбина ще гласуват в поне 800 секции на изборите на 11 юли

След големия успех за предишните парламентарни избори, кампанията „Имаш право на България“ продължава с нов призив – „Гласувай отново на 11 юли“. Сънародниците ни, обединени в общността българи в САЩ стартират отново с апел всички български граждани по света да упражнят правото си на вот – преди да е изтекла възможността за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

Кампанията продължава с втора видео компилация, с още по-силни послания и с обновен сайт www.imashpravo.com.

В него могат да бъдат свалени нови постери на още повече градове и универсална визия, в която могат да добавят изображения на местата, в които живеят. Всички, които искат да ги свалят, отпечатат, разпространят, могат да го направят свободно.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

ЦИК: Още 800 машини за вота ще се произведат в Тайван

В България трябва да има машини в 9400 секции, а зад граница в 242 секции

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Още 800 машини ще бъдат произведени в Тайван за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, съобщи пред bTV говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева. 

Тя добави, че продължават преговорите между ЦИК и „Сиела норма“. 

Според  зам.-председателя на ЦИК единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила норма“, поради сключен на 6 февруари договор. 

1000 машини не достигат за гласуването на предсрочните парламентарни избори

„Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни Матева. 

„Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа. 

В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България“, каза още Росица Матева. 

Ива Митева: Отказът за допълнителни машини за изборите е опит за извиване на ръце

Тя посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела норма“. 

„В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим“, заяви Росица Матева.  

По думите й ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. 

ЦИК: До 500 нови машини ще са нужни за вота в чужбина

Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции, обясни говорителят на ЦИК. 

Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите, добави Матева. 

Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, посочи тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

ГЕРБ откри кампанията си с: Водим България към по-добро

„Нашата сила е и в свършената работа. Не в клеветнически кампании като нашите опоненти, които като дойде време за работа се скриват“, каза Даниел Митов пред симпатизантите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ГЕРБ води България към по-добро. Ние можем да преодолеем разделението. Реваншизмът и омразата се плащат скъпо. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в 24 МИР Даниел Митов при откриването на кампанията в София. На събитието присъстваха стотици членове и симпатизанти на ГЕРБ, кметове, общински съветници, младежи, общественици и др.

„Нашата сила е и в свършената работа. Не в клеветнически кампании като нашите опоненти, които като дойде време за работа се скриват. Да се работи е трудно. Но ние не се плашим от работа. Ще продължим да работим за българските граждани чрез инвестиции в здравеопазването, в образованието“, увери Митов. По думите му другите партии непрекъснато се оправдават, на тях все нещо им пречи, все другите са им виновни. „Всъщност демокрацията им пречи. Затова се опитват да я демонтират и превръщат демократичния ред в хаос. Най-ясна илюстрация на това са 45-ото Народно събрание и служебното правителство. Те са изпълнени само с омразата и мракобесие“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Наш партньор е СДС, защото и ГЕРБ, и СДС искаме България да се развива демократично, да стъпва на реда, законността и отговорните хора. Хаосът се изненадва, че ГЕРБ води в социологическите проучвания. Виждаме, че хората, които искат демокрация, са повече, а чегъртачите по-малко“, завърши водачът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР-София.

По време на откриването бяха показани новите лица на партията в предстоящия вот на 11 юли. Сред тях се отличават лекари, политолози, педагози, икономисти – хора с ясна визия за бъдещето на страната.

„Ако бъда избран за народен представител, бих искал да работя за диалог и – ако може, никаква омраза“, заяви кандидатът за народен представител от 24 МИР Драгомир Младенов. Той изтъкна огромните средства, които правителствата на Бойко Борисов инвестираха в реконструкция и ремонт на храмове на всички вероизповедания. „В ГЕРБ има баланс. Но не и крайности. Това бе едно от нещата, които ме убедиха да се присъединя към партията. Това е и нашата философия на работа, с която ще се противопоставим на разделението и омразата“, каза още той.

Според Йорданка Петрова само ГЕРБ може да носи отговорност и да спре хаоса. „Като част от екипа на бившия просветен министър Красимир Вълчев

станах свидетел на всички реформи в системата на образованието. Знам, че най-сигурната и дългосрочна инвестиция в бъдещето на нашето общество е доброто образование. Знам също, че ГЕРБ може да гарантира продължаване на инвестициите в сектора, на чиито резултати се радваме днес“, посочи кандидат-депутатът от 25 МИР-София.

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Радев: Държавата да подкрепи малкия и среден бизнес

Той посочи, че малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката и съхранението им е единствената възможност за бързо възстановяване...

Затвори