Открийте ни и в

Вашето здраве

Всеки трети с рак в САЩ е с диагноза като на починалата звезда Кърсти Али

Този вид рак е лечим, когато се установи в ранен стадии

публикувано

на

Всеки трети с рак в САЩ е с диагноза като на починалата звезда Кърсти Али

Всеки трети, диагностициран с рак в САЩ, е с диагноза като на починалата звезда от „Бар наздраве“ Кърсти Али, или именно рак на дебелото черво. Заболяването е напълно излечимо, стига да се установи в ранен стадии.

Смъртта на Али идва малко след като е открит, твърдят децата й. Болестта обаче отнема хиляди животи всяка година, като според експертите от Дружеството по онкология в Америка, още хиляди ще починат в САЩ и в следващата година. Притеснителното е, че все по-млади хора вече страдат от този вид рак.

Следващата най-срещана диагноза след рака на дебелото черво, е тази на ректума.

И двата вида рак засягат дебелото черво, което е част от храносмилателната система и се нарича „колоректален рак“.

Експертите съветват да се прави често колоноскопия, която може да установи в много ранен стадии заболяването. То основно се причинява от израстъци п олигавицата на дебелото червно или ректума, наречени полипи. Те лесно могат да станат недоброкачествени.

Когато чуеш диагнозата "РАК". Историята на една борбена българка, работила в Чикаго (СНИМКА)

Ако раковите клетки се развият в дебелото черво, пациентът се диагностицира с рак на дебелото черво и по подобен начин се диагностицира с рак на ректума.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията пациентите с полипи или колоректален рак не винаги имат симптоми, което прави редовния скрининг важен.

Типичните симптоми, при които е важно да се обърне внимание и да се отиде на лекар

включват кръв в изпражненията, коремна болка и загуба на тегло.

От средата на 80-те години на миналия век заболяванията от този тип са намалели до голяма степен благодарение на повишения скрининг и широко разпространените промени в начина на живот, които увеличават риска от колоректален рак като тютюнопушенето.

Изповедта на Светлана Борилович, майката на убиеца от Цетине: По-добре и той да е мъртъв

Между 2013 г. и 2017 г. честотата на този тип рак при по-възрастни хора в САЩ намалява с около 1% всяка година. Но от средата на 90-те години на миналия век честотата на колоректален рак сред младите хора в САЩ нараства.

Между 2012 г. и 2016 г. тя нараства с 2 процента всяка година при хората на възраст под 50 години и с 1 процент при тези на възраст между 50 и 64 години. Не е съвсем ясно защо това се случва.

Но тенденцията е отчасти тревожна предвид броя на смъртните случаи, свързани с болестта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено