Всички сертификати за ваксина срещу COVID-19 ще трябва да бъдат преиздадени.

„Ваксинираните, които вече са ги получили, ще трябва да се връщат до местата, където са им поставени дозите, за нов документ. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR. Причината за това е в европейския ваксинационен сертификат, който влиза в сила от 1 юли.

"Ще бъдат преиздадени в новия вид, който е одобрен от Европейската комисия. Това са някъде от порядъка на 400 хил. - 500 хил. сертификата", каза Кацаров. Той обясни, че макар и единният европейски ваксинационен сертификат да влиза в сила от началото на юли, ще има гратисен период, в който ще важат и досега издадените документи за поставени дози срещу COVID-19.

Здравният министър обяви, че държавната технологична фирма "Информационно обслужване" ще пригоди сертификатите към европейския образец, но от отговора му не стана известно кога ще са в готовност. Кацаров обаче поясни, че новите документи за ваксинация е най-добре да се получат от местата, където е поставена последната доза, но и офисите на "Информационно обслужване" са възможност.

"Нищо не налага хората спешно да тръгнат и да се струпат на опашки, тъй като някъде до средата на юли ще важат и старите издадени сертификати за пътуване", каза Кацаров.