Открийте ни и в

Коронавирусът

Всичко за COVID ваксините: Въпроси и отговори (ВИДЕО)

Ще промени ли ДНК-то ми ваксината? Задължително ли е да се ваксинирам? Какви са страничните ефекти? Вижте отговорите на на най-честите въпроси

публикувано

на

На 17 ноември се навърши една година от появата на COVID-19 в Ухан. За тези 12 месеца вирусът успя мълниеносно да се разпространи в целия свят, да порази милиони и да отнеме живота на стотици хиляди души. Месеци оттогава всички очакваме ваксината, която засега се очертава единственото възможно оръжие срещу заразата. И ето, че вече има две наведнъж.

В сряда Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина e показала 95% ефективност в третата фаза на изпитването и че продуктът ще бъде предложен за регулаторно одобрение. Дни по-рано и Moderna, другата голяма фармацевтична компания, също съобщи, че ваксината й е с 95% ефективност.

Moderna обяви близо 95% ефективност на ваксината си

Коя ли по-добра от двете? Имат ли странични ефекти? Направени ли са тестовете по всички правила или са били прибързани? В социалните медии не спират дискусиите за това, че могат да причинят повече вреди отколкото ползи. Някои учени пък не спират да хранят надежди, че с тях вирусът ще бъде забравен завинаги.

Въпрос: Тези ваксини лекуват ли COVID-19?

Отговор: Не. Те възпрепятстват повечето от нас да страдат от сериозни симптоми и намаляват инфекцията. Но ваксините няма да излекуват този, който вече се е заразил с вируса и няма никаква гаранция, че ще попречат хората да го разпространяват. Познаваме противогрипните ваксини от дълго време, но те само намаляват смъртните случаи и не изкореняват болестта.

В) Трябва ли да се ваксинирам, ако съм млад и здрав?

О) Да. Вирусът ще продължи да циркулира дори след като възрастните бъдат ваксинирани. Най-добрият начин да се спре разпространението му е да се ваксинират колкото се може повече хора. Така всички ще можем да се върнем обратно към нормалността.

В) Ако се ваксинирам, ще мога ли да заразявам другите?

О) Учените все още не са сигурни за това. Дозите са създадени така, че да подсигурят имунната ни система да се пребори с вируса, ако се срещне с него. Те би трябвало да попречат на повече от 90 процента от нас да развият сериозни симптоми. Но проблемът с COVID-19 е, че хората са инфектирани дори и да не показват симптоми като треска или кашлица. Така че човек може да предаде вируса и след ваксинацията.

Covuity - името на съвместната ваксина на Pfizer и BioNTech

Едва след като голям брой хора получат своите дози, ще знаем дали те „блокират предаването“.

В) Безопасни ли са ваксините за възрастните или за хронично болните?

О) Надяваме се да е така, но още не можем да бъдем сигурни. Нито една от двете ваксини не е тествана на достатъчен брой хора, за да се знае колко ефективна може да е за възрастните и за хората с различни здравни проблеми.

В) Безопасни ли са за бременните?

О) Надяваме се, но още не знаем. Предстои регулаторните органи да определят това.

В) Ако се ваксинирам, ще престана ли да се притеснявам за COVID-19?

О) За съжаление не. Все още не знаем колко дълго ще се задържи имунитетът срещу болестта. Учените ще трябва да продължат задълбочените си наблюдения върху доброволците, които вече са приели ваксината, дали ще имат имунен отговор и в бъдеще.

В) Ще промени ли някоя от ваксините моето ДНК?

О) Не. И двете инжектират РНК (Рибонуклеинова киселина), която по същество е ДНК на вируса, не човешки ДНК.

Техниката е позната като информационна РНК, защото казва на нашата имунна система да произвежда протеин, който присъства в клетките на COVID-19. Това позволява на наата имунна система да научи как да се бори срещу вируса с антитела, ако се инфектираме.

В) Подобни ваксини не са използвани преди, можем ли да сме сигурни, че са безопасни?

О) Информационната РНК никога не е използвана при ваксини, но учените са я тествали за тази цел много преди COVID-19. При всички положения новите ваксини ще трябва да бъдат проверени от регулаторите в САЩ, Великобритания и други страни.

Pfizer и Moderna - две ваксини от нов тип срещу COVID-19

Все още не е сигурно какви политики ще бъдат предприети веднъж след като ваксините бъдат разпространени.

В) Къде мога да се запиша за ваксина и кога мога да я получа?

В САЩ д-р Фаучи вече обяви, че първите ваксинации срещу COVID-19 могат да започнат в края на декември, но в началото дозите няма да са достатъчни за всеки. Най-нуждаещите се групи, сред които здравните работници, възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания ще получат ваксината първи. „Мисля, че всички останали ще могат да започнат да се ваксинират в края на април“, каза Фаучи. „И това ще продължи през майю юни, юли. Ще са нужни няколко месеца“.

Британското правителство поиска от Националната здравна служба да бъде готова за внедряване на ваксината в началото на декември.

В) Задължителни ли ще са ваксините? Какво ще стане, ако откажа да се ваксинирам?

Някои хора смятат за свое патриотично задължение да се ваксинират, но други не. Великобритания обяви, че няма да прави ваксинацията задължителна, д-р Фаучи също каза, че това вероятно няма да е задължително.

Но ако решите да не се ваксинирате, трябва да знаете, че това ще има и по-широки последици. Причината е, че не само няма да имате защита срещу COVID-19, но и това може да попречи да се развие така наречения стаден имунитет. Според проучвания на учени от Великобритания най-малко 55 процента от населението трябва да се ваксинира, за да се постигне общ имунитет.

В) Имат ли странични ефекти ваксините?

О) Не са доказани сериозни странични ефекти по време на изпитанията и при двата продукта. Водещият имунолог професор Робин Шаток казва: „Когато търсите странични ефекти, повечето ще се появят много бързо. В продължение на седмица след като няко е получил ваксина, можем да видим сериозни странични ефекти“.

Но това се случна при всички лекарства, дори парацетамолът може да има странични ефекти.

Доброволците, които са били ваксинирани, съобщават за краткотрайни ефекти като главоболие, болка на мястото на инжектирането и мускулни болки. Но те могат да се появят и ако вземете противогрипна ваксина.

В) Ако се ваксинирам, ще трябва ли да се изолирам при контакт със заразен?

О) Не сме сигурни какви политики ще бъдат въведени след разпространението на ваксините.

В) Ще се инжектира ли микрочип с ваксините?

О) Не. Една от най-популярните антивакс теории в социалните медии е, че основателят на Microsoft Бил Гейтс ще използва ваксините, за да постави тайно микрочипове в нашите тела. За това има почти толкова доказателства, колкото и за това, че Елвис Пресли живее на Марс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Лекар с коронавирус продължи работа на първа линия

Лекарят от Русе споделя, че най-големият проблем там е кислородът

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Facebook/Kamen Emilov Kozhuharov

Все повече медици у нас работят въпреки влошеното си здравословно състояние. Доктор Камен Кожухаров е поредния случай на медицински персонал с COVID-19, който работи на първа линия.

Той е директор на Онкологичния център в Русе, който работи в разкрития наскоро COVID-сектор.

„Съществува приказката „мокър от дъжд не се бои”. Аз се чувствам добре, почти нямам симптоми и вероятно съм от групата, която преминава през вируса по-леко. Направих си бърз тест, за да проверя просто как се чувства пациентът. Аз съм добре и искам да помогна и разбера каква е организацията в отделението”, споделя д-р Кожухаров пред Нова телевизия.

Здравният министър: Няма да стигнем до никъде, ако се насажда, че лекарите са убийци

Лекарят разкри, че най-същественият проблем в лечебното заведение е кислородът. Сградата, в която е разкрит COVID-секторът, не е предвидена за пациенти с такива нужди.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Великобритания с още 2 милиона дози от ваксината на „Модерна“

Moderna очаква близо 20 милиона дози за употреба в САЩ,а до един милиард за целия свят през 2021-ва

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: АП/БТА

Британските власти сключиха с американската компания „Модерна“ договор за доставката на още 2 милиона дози от нейната ваксина.

Лондон вече е поръчал 5 милиона дози. С новия договор страната си осигурява достатъчно дози за ваксинацията на 3,5 милиона души, гласи съобщение, публикувано на сайта на британското правителство.

Предварителни договори за доставката на общо 357 милиона дози ваксини от седем различни производители, включително 100 милиона дози от ваксината на британско-шведската компания „Астра Зенека“, разработвана съвместно с Оксфордския университет.

Великобритания ще одобри ваксина следващата седмица

Доставките на ваксини за Великобритания може да започнат още през пролетта, ако ваксината покрие стандартите на регулационните органи.

Според проучвания на американската компания „Модерна“ тя е с почти 95% ефикасност. Подобно на Pfizer тя също може да помогне за предотвратяване на пандемията. И двете компании използваха иновативни експериментални подходи при проектирането на препаратите.

Moderna очаква да има на разположение близо 20 милиона дози за употреба в САЩ,а до един милиард за използване в целия свят през следващата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

BREAKING: 1,792 нови заразени с COVID-19 в България, 69 са починали, с 1,535 случая по-малко от 28 ноември

За последното денонощие са се излекували 1039 болни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1,792 са регистрираните нови случаи на коронавирус за денонощие у нас, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 4928 PCR теста.

Битката с болестта през последните 24 часа са загубили 69 наши сънародници.

Активните случаи в момента са се увеличили до 90 219. 6830 заразени се лекуват в болници, като 431 са в интензивни отделения.

За последното денонощие са се излекували 1039 болни.

Националната информационна система показва, че при 5800 лица – медицински служители у нас, е констатиран COVID-19.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 67; Бургас – 133; Варна – 209; Велико Търново – 26; Видин – 17; Враца – 21; Габрово – 31; Добрич – 68; Кърджали – 2; Кюстендил – 90; Ловеч – 39; Монтана – 46; Пазарджик – 78; Перник – 38; Плевен – 62; Пловдив – 129; Разград – 28; Русе – 48; Силистра – 22; Сливен – 74; Смолян – 19; София област – 65; София град – 375; Стара Загора – 50, Търговище – 10; Хасково – 21; Шумен – 5; Ямбол – 19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в BioNTech, Moderna, newsletter, newsletter_ca, newsletter_EU, Pfizer, Ваксини
Марадона затъвал в дългове, оставя на дъщерите си едва $100 хиляди

Приживе Марадона бе в непрестанен конфликт със закона и с властите във всяка страна, в която играе

Затвори