На 17 ноември се навърши една година от появата на COVID-19 в Ухан. За тези 12 месеца вирусът успя мълниеносно да се разпространи в целия свят, да порази милиони и да отнеме живота на стотици хиляди души. Месеци оттогава всички очакваме ваксината, която засега се очертава единственото възможно оръжие срещу заразата. И ето, че вече има две наведнъж.

В сряда Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина e показала 95% ефективност в третата фаза на изпитването и че продуктът ще бъде предложен за регулаторно одобрение. Дни по-рано и Moderna, другата голяма фармацевтична компания, също съобщи, че ваксината й е с 95% ефективност.

Коя ли по-добра от двете? Имат ли странични ефекти? Направени ли са тестовете по всички правила или са били прибързани? В социалните медии не спират дискусиите за това, че могат да причинят повече вреди отколкото ползи. Някои учени пък не спират да хранят надежди, че с тях вирусът ще бъде забравен завинаги.

Въпрос: Тези ваксини лекуват ли COVID-19?

Отговор: Не. Те възпрепятстват повечето от нас да страдат от сериозни симптоми и намаляват инфекцията. Но ваксините няма да излекуват този, който вече се е заразил с вируса и няма никаква гаранция, че ще попречат хората да го разпространяват. Познаваме противогрипните ваксини от дълго време, но те само намаляват смъртните случаи и не изкореняват болестта.

В) Трябва ли да се ваксинирам, ако съм млад и здрав?

О) Да. Вирусът ще продължи да циркулира дори след като възрастните бъдат ваксинирани. Най-добрият начин да се спре разпространението му е да се ваксинират колкото се може повече хора. Така всички ще можем да се върнем обратно към нормалността.

В) Ако се ваксинирам, ще мога ли да заразявам другите?

О) Учените все още не са сигурни за това. Дозите са създадени така, че да подсигурят имунната ни система да се пребори с вируса, ако се срещне с него. Те би трябвало да попречат на повече от 90 процента от нас да развият сериозни симптоми. Но проблемът с COVID-19 е, че хората са инфектирани дори и да не показват симптоми като треска или кашлица. Така че човек може да предаде вируса и след ваксинацията.Едва след като голям брой хора получат своите дози, ще знаем дали те „блокират предаването“.

В) Безопасни ли са ваксините за възрастните или за хронично болните?

О) Надяваме се да е така, но още не можем да бъдем сигурни. Нито една от двете ваксини не е тествана на достатъчен брой хора, за да се знае колко ефективна може да е за възрастните и за хората с различни здравни проблеми.

В) Безопасни ли са за бременните?

О) Надяваме се, но още не знаем. Предстои регулаторните органи да определят това.

В) Ако се ваксинирам, ще престана ли да се притеснявам за COVID-19?

О) За съжаление не. Все още не знаем колко дълго ще се задържи имунитетът срещу болестта. Учените ще трябва да продължат задълбочените си наблюдения върху доброволците, които вече са приели ваксината, дали ще имат имунен отговор и в бъдеще.

В) Ще промени ли някоя от ваксините моето ДНК?

О) Не. И двете инжектират РНК (Рибонуклеинова киселина), която по същество е ДНК на вируса, не човешки ДНК. Техниката е позната като информационна РНК, защото казва на нашата имунна система да произвежда протеин, който присъства в клетките на COVID-19. Това позволява на наата имунна система да научи как да се бори срещу вируса с антитела, ако се инфектираме.

В) Подобни ваксини не са използвани преди, можем ли да сме сигурни, че са безопасни?

ОИнформационната РНК никога не е използвана при ваксини, но учените са я тествали за тази цел много преди COVID-19. При всички положения новите ваксини ще трябва да бъдат проверени от регулаторите в САЩ, Великобритания и други страни.Все още не е сигурно какви политики ще бъдат предприети веднъж след като ваксините бъдат разпространени.

В) Къде мога да се запиша за ваксина и кога мога да я получа?

В САЩ д-р Фаучи вече обяви, че първите ваксинации срещу COVID-19 могат да започнат в края на декември, но в началото дозите няма да са достатъчни за всеки. Най-нуждаещите се групи, сред които здравните работници, възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания ще получат ваксината първи. „Мисля, че всички останали ще могат да започнат да се ваксинират в края на април“, каза Фаучи. „И това ще продължи през майю юни, юли. Ще са нужни няколко месеца“.

Британското правителство поиска от Националната здравна служба да бъде готова за внедряване на ваксината в началото на декември.

В) Задължителни ли ще са ваксините? Какво ще стане, ако откажа да се ваксинирам?

Някои хора смятат за свое патриотично задължение да се ваксинират, но други не. Великобритания обяви, че няма да прави ваксинацията задължителна, д-р Фаучи също каза, че това вероятно няма да е задължително.

Но ако решите да не се ваксинирате, трябва да знаете, че това ще има и по-широки последици. Причината е, че не само няма да имате защита срещу COVID-19, но и това може да попречи да се развие така наречения стаден имунитет. Според проучвания на учени от Великобритания най-малко 55 процента от населението трябва да се ваксинира, за да се постигне общ имунитет.

В) Имат ли странични ефекти ваксините?

О) Не са доказани сериозни странични ефекти по време на изпитанията и при двата продукта. Водещият имунолог професор Робин Шаток казва: „Когато търсите странични ефекти, повечето ще се появят много бързо. В продължение на седмица след като няко е получил ваксина, можем да видим сериозни странични ефекти“.

Но това се случна при всички лекарства, дори парацетамолът може да има странични ефекти.

Доброволците, които са били ваксинирани, съобщават за краткотрайни ефекти като главоболие, болка на мястото на инжектирането и мускулни болки. Но те могат да се появят и ако вземете противогрипна ваксина.

В) Ако се ваксинирам, ще трябва ли да се изолирам при контакт със заразен?

О) Не сме сигурни какви политики ще бъдат въведени след разпространението на ваксините.

В) Ще се инжектира ли микрочип с ваксините?

О) Не. Една от най-популярните антивакс теории в социалните медии е, че основателят на Бил Гейтс ще използва ваксините, за да постави тайно микрочипове в нашите тела. За това има почти толкова доказателства, колкото и за това, че Елвис Пресли живее на Марс.