Открийте ни и в

България

ВСС избра Галина Захарова за шеф на върховния съд

Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет.

публикувано

на

Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. Така не се сбъднаха опасенията на редица магистрати и други юристи, че съветът ще бламира избора на Захарова, която бе номинирана за поста от колегите си от върховния съд.

Кадровиците от ВСС останаха доволни и от представената концепция на Галина Захарова. За това главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. Членовете на ВСС Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, Теодора Точкова, Вероника Имова, Стефан Петров, Евгени Иванов, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова подкрепят издигнатата кандидатура на Галина Захарова за председател на ВКС.

Заседанието на съвета продължи близо 8 часа, в които Захарова изложи концепцията си, отговаря на въпроси, а след това и бе обсъдена от кадровиците. Освен за кратки почивки обаче, заседанието бе прекъснато и заради виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Не е ясно какви теми са обсъждани с Василев.

Най-пламенни защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода и да обясняват как изборът с един кандидат, какъвто беше и този на Иван Гешев за главен прокурор, съвсем не е лош вариант.

Галина Захарова остана единственият за ВКС

Гешев обяви, че още откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. “Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция”, посочи Гешев. И допълни, че той като прокурор не би си позволил да поставя под въпрос съдийското самоуправление. Гешев обаче се надява и “колегите съдии да имат адекватен подход към общността на прокурорите”, т.е. да не им се бъркат за неща, които засягат само тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено