Открийте ни и в

България

Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби през Турция и Гърция

Очаква се индустрията, потребителите и топлофикацията да получат по-изгодни цени за втечнения газ през следващия отоплителен сезон

публикувано

на

Русия повече няма да спира газа към европейски страни
Сн.: Архив

Втечненият газ, който премиерът Кирил Петков договори да бъде доставян на България по време на двудневната си визита в САЩ, може да пристигне с кораби до гръцки и турски пристанища, а оттам да бъде доставен до Родината през терминали.

Това обясни в кулоарите на парламента депутатът от “Демократична България” Владислав Панев.

“Колкото повече алтернативи има България за внос на газ, толкова по-ниски ще са крайните цени за потребителите. В момента имаме достатъчно капацитет да вкарваме тук този втечнен газ, въпросът е в източниците. Колкото повече диверсифицирани източници, толкова по-добре – конкуренцията поражда качеството”, каза той.

Панев очаква индустрията, потребителите и топлофикацията да получат по-изгодни цени за втечнения газ през следващия отоплителен сезон.

От юни България ще получава втечнен газ от САЩ на цени под тези на "Газпром"

“Не знам дали втечненият газ от САЩ ще стане до юни, доколкото знам България и миналата седмица имаше доставки на втечнен газ, имаше официална информация за това. Хранилището в Чирен вероятно има достатъчно запаси за месец напред. Не очаквам проблеми през лятото с потреблението на природен газ”, каза съпредседателят на “Зелено движение”.

Владислав Панев очаква интерконекторът с Гърция да заработи през новия отоплителен сезон и така България да получи достъп до азербайджански газ. “Знаете, че цената на азерския газ е свързана с цената на петрола, което значи, че най-вероятно ще е в пъти по-ниска от цената, на която сме купували от “Газпром”, заяви той.

Съпратиецът му Ивайло Мирчев заяви, че за България ще има сигурни доставки на природен газ, а от ДБ още миналата седмица са казали, че цената от май до декември ще бъде по-ниска от досегашната за руския газ.

Той потвърди, че втечненият газ от САЩ най-вероятно ще минава през газовата ни връзка с Гърция. Според Мирчев е важно България да има различни източници, за да може да гарантира енергийната си независимост.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че новината е добра, но че към нея трябва да се гледа скептично. Той заяви, че не е ясно дали в цената са включени разходите за транспорт, които значително биха могли да увеличат крайната сума.

“Ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска. Става дума за един танкер или двадесет, колкото трябват годишно за нуждите на България. Руската цена е 70 евро/мегаватчас. Тоест този танкер на по-ниска цена ли е или по-висока? Тази цена променя ли се с времето? Има много въпроси, на които нямаме отговор”, каза депутатът от ГЕРБ.

Според него Петков е дал клетва, която не гарантира нищо и ГЕРБ имат пълното право да се съмняват в думите му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА