Открийте ни и в

СВЯТ

Вулканът в Ла Палма привлича туристи, но местните не са доволни

Не само лавата, но вулканичният туризъм залива остров Ла Палма

публикувано

на

Сн: БТА

От преди почти два месеца вулканът Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма, един от Канарските острови, се събуди и започна да бълва лава и изхвърля стълбове от пепел.

Бедствието принуди хиляди хора да напуснат домовете си, но привлече и много туристи. В един от последните уикенди те са били 10 хиляди, казват местните. Но това, което за част от жителите на острова е драма, за други, които идват отдалеч, е и невероятно зрелище.

Не само лавата, но вулканичният туризъм залива остров Ла Палма. И не всички са доволни. В края на октомври, около празника Хелоуин, желаещите да видят вулкана са били толкова много, че местните власти в Ла Палма са организирали осем автобуса, които на всеки половин час да тръгват от старото летище близо до Санта Крус, столицата на острова, за да водят туристите до един от най-добрите наблюдателни пунктове.

Изригващият вулкан на остров Ла Палма се превръща в туристическа атракция

Някои са развълнувани от невероятната гледка, правят снимки, има и други, които са разочаровани, че не са улучили най-впечатляващия момент, а и не са очаквали да има такъв наплив. Но от друга страна, кога друг път ще видиш действащ вулкан, признават те.

Институциите на острова стимулират вулканичния туризъм. Искахме да получим помощ и подкрепа и това е подкрепа, казва Мигел Анхел Моркуенде, техническият директор на Певолка, службата, която следи вулканичната активност и отговаря за действията при извънредни ситуации. Само че проблемът е в мащаба, според някои туристите стават твърде много. Миналата седмица испанският премиер Педро Санчес, който за пореден път посети Ла Палма, увери жителите на острова, че правителството ще осигури всичко необходимо за възстановяване на разрушенията.

През октомври Мадрид обеща помощ в размер на 225 милиона евро, от които 21 милиона вече са отпуснати. Помощта се изразява и в данъчни облекчения и субсидиране на цените на полетите до и от Канарските острови. От една страна, надеждите на местните са, че бумът от посетители ще налее пари в икономиката на острова, само че според някои той има и обратен ефект.

Хората, изгубили домовете си – потоците от лава разрушиха около 2 500 сгради – се опитват да се настанят някъде под наем, но заради туристите това е по-трудно, защото цените са тръгнали нагоре. От съображения за сигурност след 19 септември, когато вулканът се събуди за пореден път, бяха евакуирани около 7 хиляди души.

Някои от хотелите, които са близо до добрите места за наблюдаване на Кумбре Виеха, още са затворени, защото почти всеки ден от небето се сипе пепел, собствениците чистят, но не смогват, и няма как да отворят за гости. Други хотели, разположени по-далеч, са пълни – близо 85 на сто от стаите са предназначени за евакуираните от районите, непосредствено до вулкана, а останалите се пълнят с туристи, привлечени от природния спектакъл.

Затова и от местния туристически бранш казват: заповядайте, но си направете навреме резервации. В сряда нов поток от лава достигна до Атлантическия океан.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено