Открийте ни и в

Интересно

Вулканът, който може да превърне две трети от САЩ в пустиня

публикувано

на

Учени смятат, че под Йелостоун в САЩ „дреме“ огнен ад.

Вулканите, тези великани, бълващи лава и пепел, от хилядолетия всяват страх и паника сред хората по целия свят. И не случайно. Само преди два месеца изригнал без прудепреждение вулкан в Нова Зеландия отне живота на няколко туристи. Често се случва течащата лава да поражда притеснения, но всяко изригване ще е нищо пред онова, което би могъл да причини един от супервулканите на планетата. Той се намира под националния парк Йелоустоун в САЩ и според екипа от Университета на щата Юта е изключително тревожно, че се надига с рекордно темпо от 2004 г. насам. Ако изригне, картината ще наподобява нещо като Армагедон, твърдят геолозите.

Последния път, когато това се е случило, цяла Северна Америка е била покрита с пепел, по повърхността й са текли потоци от лава с ширина няколко километра и дължина стотици километри.

Чудовищният вулкан може да превърне две трети от САЩ в пустиня.

Дъното на калдерата му в момента е със 74 см по-високо, отколкото е било през 1923 г., което показва значително „подуване“ отдолу. Подът на калдерата се надига с по 7,8 см през всяка от последните 3 години. Резервоарът на вулкана се пълни с магма тревожно бързо, предупреждава екипът от Юта.

Историята показва, че вулканът изригва с доста точна периодичност от 600 хил. години, а последното изригване е било преди 642 хил. години.

Какво представляват вулканите?

Те са геоложки формации, които представляват обикновено цепнатина на повърхността на земната кора – или на друга планета дори, позволяваща изтичане на лава, вулканична пепел и газове от магмената камера под повърхността.

Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на 17-те тектонски плочи. Изключение правят онези, които се наблюдават в т.нар. горещи точки, например Хавай.

Вулканите винаги са били повод за създаване на много митове и легенди. Дневните хора тълкували мощните изригвания като дело на боговете. Макар да знаем, че те са резултат от тектонските движения на земната кора, вулканите продължават да са любопитна природна сила.

Огнените планини се формират в продължение на хиляди години, но в някои случаи този процес е много по-бърз. На 20 февруари 1943 г. в царевична нива край село Парикутин в Мексико се появява вулкан, който започва да бълва големи количества лава. Само седмица по-късно

 той вече е висок колкото 5-етажна сграда

„Растежът“ му приключва през 1952 г., когато достига височина от 424 м.

САЩ е страната, в която има най-много вулкани – цели 173. На второ място в класацията е Русия с 166 вулкана, а почетната трета позиция е за Индонезия, където има 139 вулкана.

Между 10 и 20 огнени чудовища изригват всеки ден някъде по света.

Според Книгата на световните рекорди на Гинес най-активният вулкан на Земята е Килауеа, намиращ се на Хавайските острови – висок е 1247 м. На практика той не е спирал да бълва лава от 1983 г. насам. Втори в тази класация е Етна, намиращ се на остров Сицилия. Някои учени обаче са на мнение, че най-активният вулкан всъщност е Ясур, намиращ се на остров Тана, част от република Вануату. Според тях той изригва почти непрекъснато от 111 г. насам.

Супервулканите са една от най-големите заплахи за човечеството. Изригването на подобен вулкан може да доведе до

масовото измиране на видове

За щастие, супервулканите изригват средно по веднъж на 100 000 г.

Най-големият вулкан на Земята е Мауна Лоа, един от 5 вулкана, които съставят големия остров Хавай. Изграден е от около 75 000 куб. м материал.

Мауна Лоа е активен щитовиден вулкан и учените смятат, че той

е изригвал в продължение на близо 700 000 г.

Издигнал се е на 4169 м над морската повърхност преди около 400 000 г., но това не е истинската му височина. Измерен от морското дъно, Мауна Лоа е висок над 9000 м – по-висок от връх Еверест. Но Мауна Лоа не е най-високият вулкан, такъв е неговият съсед – Мауна Кеа, който е по-висок с 40 м.

В Исландия, земята на огъня и леда, се намират много вулкани. Неотдавното изригване на вулкана Ейяфятлайокутл бледнее в сравнение с изригването на Скаптар. Той разрушил хранителните запаси на острова и станал причина за глад, унищожил една пета от населението на страната.

Изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. доведе до много по-тежки последствия – той изхвърли 22 млн. т серен диоксид, който обкръжи цялата планета и доведе до намаляване на температурата с 0.5 градуса.


 Най-високият вулкан в Слънчевата система е на Марс

 

 

Въпреки че Марс днес е студен и безжизнен, е установено, че в миналото там е имало вулканична активност. На Марс има много угаснали вулкани. Всъщност най-големият вулкан в Слънчевата система е именно на Марс.

Неговото име е Олимп (Olympus Mons), а размерите му са наистина впечатляващи. Той се извисява на цели 27 км над марсианската повърхност, което го прави три пъти по-висок от връх Еверест.

Никой не знае защо вулканите на Марс са толкова големи, но вероятно е свързано с липсата на тектонични плочи. Възможно е вулканите на червената планета да са все още активни, но те не са изригвали в последните няколко милиона години. Районите около Олимп са млади – на 100 млн. г. Тъй като това е само 2% от възрастта на Марс, вулканът е изригвал през 98% от съществуването на тази планета. Защо обаче е спрял сега, учените все още нямат отговор.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено