Открийте ни и в

Интересно

Вулканът, който може да превърне две трети от САЩ в пустиня

Между 10 и 20 огнени чудовища изригват всеки ден някъде по света

публикувано

на

Учени смятат, че под Йелостоун в САЩ „дреме“ огнен ад.

Вулканите, тези великани, бълващи лава и пепел, от хилядолетия всяват страх и паника сред хората по целия свят. И не случайно. Само преди два месеца изригнал без прудепреждение вулкан в Нова Зеландия отне живота на няколко туристи. Често се случва течащата лава да поражда притеснения, но всяко изригване ще е нищо пред онова, което би могъл да причини един от супервулканите на планетата. Той се намира под националния парк Йелоустоун в САЩ и според екипа от Университета на щата Юта е изключително тревожно, че се надига с рекордно темпо от 2004 г. насам. Ако изригне, картината ще наподобява нещо като Армагедон, твърдят геолозите.

Последния път, когато това се е случило, цяла Северна Америка е била покрита с пепел, по повърхността й са текли потоци от лава с ширина няколко километра и дължина стотици километри.

Чудовищният вулкан може да превърне две трети от САЩ в пустиня.

Дъното на калдерата му в момента е със 74 см по-високо, отколкото е било през 1923 г., което показва значително „подуване“ отдолу. Подът на калдерата се надига с по 7,8 см през всяка от последните 3 години. Резервоарът на вулкана се пълни с магма тревожно бързо, предупреждава екипът от Юта.

Историята показва, че вулканът изригва с доста точна периодичност от 600 хил. години, а последното изригване е било преди 642 хил. години.

Какво представляват вулканите?

Те са геоложки формации, които представляват обикновено цепнатина на повърхността на земната кора – или на друга планета дори, позволяваща изтичане на лава, вулканична пепел и газове от магмената камера под повърхността.

Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на 17-те тектонски плочи. Изключение правят онези, които се наблюдават в т.нар. горещи точки, например Хавай.

Вулканите винаги са били повод за създаване на много митове и легенди. Дневните хора тълкували мощните изригвания като дело на боговете. Макар да знаем, че те са резултат от тектонските движения на земната кора, вулканите продължават да са любопитна природна сила.

Огнените планини се формират в продължение на хиляди години, но в някои случаи този процес е много по-бърз. На 20 февруари 1943 г. в царевична нива край село Парикутин в Мексико се появява вулкан, който започва да бълва големи количества лава. Само седмица по-късно

 той вече е висок колкото 5-етажна сграда

„Растежът“ му приключва през 1952 г., когато достига височина от 424 м.

САЩ е страната, в която има най-много вулкани – цели 173. На второ място в класацията е Русия с 166 вулкана, а почетната трета позиция е за Индонезия, където има 139 вулкана.

Между 10 и 20 огнени чудовища изригват всеки ден някъде по света.

Според Книгата на световните рекорди на Гинес най-активният вулкан на Земята е Килауеа, намиращ се на Хавайските острови – висок е 1247 м. На практика той не е спирал да бълва лава от 1983 г. насам. Втори в тази класация е Етна, намиращ се на остров Сицилия. Някои учени обаче са на мнение, че най-активният вулкан всъщност е Ясур, намиращ се на остров Тана, част от република Вануату. Според тях той изригва почти непрекъснато от 111 г. насам.

Супервулканите са една от най-големите заплахи за човечеството. Изригването на подобен вулкан може да доведе до

масовото измиране на видове

За щастие, супервулканите изригват средно по веднъж на 100 000 г.

Най-големият вулкан на Земята е Мауна Лоа, един от 5 вулкана, които съставят големия остров Хавай. Изграден е от около 75 000 куб. м материал.

Мауна Лоа е активен щитовиден вулкан и учените смятат, че той

е изригвал в продължение на близо 700 000 г.

Издигнал се е на 4169 м над морската повърхност преди около 400 000 г., но това не е истинската му височина. Измерен от морското дъно, Мауна Лоа е висок над 9000 м – по-висок от връх Еверест. Но Мауна Лоа не е най-високият вулкан, такъв е неговият съсед – Мауна Кеа, който е по-висок с 40 м.

В Исландия, земята на огъня и леда, се намират много вулкани. Неотдавното изригване на вулкана Ейяфятлайокутл бледнее в сравнение с изригването на Скаптар. Той разрушил хранителните запаси на острова и станал причина за глад, унищожил една пета от населението на страната.

Изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. доведе до много по-тежки последствия – той изхвърли 22 млн. т серен диоксид, който обкръжи цялата планета и доведе до намаляване на температурата с 0.5 градуса.


 Най-високият вулкан в Слънчевата система е на Марс

 

 

Въпреки че Марс днес е студен и безжизнен, е установено, че в миналото там е имало вулканична активност. На Марс има много угаснали вулкани. Всъщност най-големият вулкан в Слънчевата система е именно на Марс.

Неговото име е Олимп (Olympus Mons), а размерите му са наистина впечатляващи. Той се извисява на цели 27 км над марсианската повърхност, което го прави три пъти по-висок от връх Еверест.

Никой не знае защо вулканите на Марс са толкова големи, но вероятно е свързано с липсата на тектонични плочи. Възможно е вулканите на червената планета да са все още активни, но те не са изригвали в последните няколко милиона години. Районите около Олимп са млади – на 100 млн. г. Тъй като това е само 2% от възрастта на Марс, вулканът е изригвал през 98% от съществуването на тази планета. Защо обаче е спрял сега, учените все още нямат отговор.

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Сайт плаща $636, за да изгледаш всички филми за Джеймс Бонд

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Британска компания ще заплати 646 долара на победилия кандидат, който пожелае да изгледа всички филми за Джеймс Бонд за 24 последователни вечери, предава ЮПИ.

Офертата е на фирмата „Кар тейк бек“, която се занимава с рециклиране на стари автомобили. Сайтът й приема кандидатури под мотото „Лиценз за гледане“.

Победителят за взимане на „лиценза“ ще получи 24-те филма гратис, като ще бъде задължен да записва своите мисли по време на прожекциите.

Участниците в конкурса ще трябва да отговарят на свързани с Джеймс Бонд въпроси, които да покажат познанията им за житието и битието на агент 007. Въз основа на тях ще бъде излъчен победителят.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

И Марс се тресе от земетресения. Вижте колко е най-силното от тях

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА потвърди, че Марс е сеизмически активен.

Спускаемият апарат, кацнал на Марс през ноември 2018 г., е регистрирал оттогава около 450 труса, повечето умерени. Сеизмичната активност на планетата е по-голяма от тази на Луната, но по-малка от земната.

Сеизмичната активност на Марс се дължи на продължителното охлаждане на планетата от горещото й течното състояние преди 4,5 милиарда години. Заради него тя се свива и крехките външни слоеве се напукват, обясни главният изследовател на мисията Брус Банерд от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Най-големи трусове на Марс има в района Cerberus Fossaе на екватора. Най-силният регистриран трус е с магнитуд под 4.

Двайсетина са с магнитуд 3-4.

Геоложката динамика на Марс е различна от земната. Външната обвивка на планетата ни е разделена на огромни плочи, които се движат върху скалист вътрешен слой над ядрото. Марс няма такава тектоника на плочите.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Проветряването не намалява мръсния въздух в помещенията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Pixabay

Проветряването на домовете ни не е толкова ефикасно колкото си мислим. Химикалите, освободени по време на чистене и готвене, остават по стените, мебелите и други повърхности, вместо да бъдат отнесени, когато отворим прозореца, съобщи сп. „Ню сайънтист“.

Учени от университета на Торонто изследваха задържането на 18 често срещани химикали в помещенията в псевдокъща. Някои от тях като карбоксилната киселина, се освобождават при готвене, други – при чистене. Дали с натрупването по повърхностите стават вредни, още не е известно.

Тези химикали са летливи – изпаряват се във въздуха. Специалистите са искали да установят дали се задържат по повърхностите. За целта доброволци са имитирали ежедневни домакински дейности, а след това учените са измервали наличието на 18-те химикала във въздуха, проветрявали са помещенията и отново са правели измервания.

Проветряването за 15 и дори за 30 минути не променило никак ситуацията. Химикалите скоро след това достигали същите нива. Нивата на химикалите в домовете не са толкова високи, че да предизвикват притеснения. Те обаче се увеличават след готвене или чистене.

„Съвременните домове са с все по-добра изолация, защото се стремим да запазваме енергията – каза Франк Кели от лондонския „Кингс колидж“. – Това може да е лошо за качеството на въздуха, освен ако не бъде предвидена механична вентилационна система“.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada