Открийте ни и в

СВЯТ

Вучич откри оръжеен панаир в Белград, каза, че Сърбия ще купува оръжие от когото си поиска

Сърбия е „свободна и независима нация“ и няма да търси външно мнение за това кой да е източникът й на оръжия, каза Вучич

публикувано

на

Президентът на Сърбия Александър Вучич (вляво) и военният министър Небойша Стефанович по време на откриването на оръжейния панаир - Белград, 12 октомври 2021 г.

Сърбия ще продължи да се въоръжава с руски, китайски и други оръжия, заяви президентът Александър Вучич, въпреки опасенията в региона и на Запад, че ускореното въоръжаване на балканската държава може да доведе до по-голямо напрежение в тази част от Европа, която все още се чувства последиците от войните, водени през 90-те години на XX век.

Откривайки панаир на оръжия, който съвпадна с двудневна среща на върха, отбелязваща 60-годишнината от първата конференция на необвързаните държави, сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е „свободна и независима нация“, която няма да търси външно мнение за това кой да е източникът й на оръжия.

„Ако някой смята, че трябва да поискаме от САЩ или ЕС да вземат решение относно нашите оръжия, нека затворим държавата си“, каза Вучич при откриването на оръжейния панаир в столицата Белград.

Сърбия е обвинявана, че е предизвикала кървавия разпад на бивша Югославия през 90-те години на миналия век с националистическата си политика.

Напоследък страната се въоръжава най-вече с руски и китайски военни самолети, дронове и зенитни системи.

„Ние сме свободна държава, която иска да възпре потенциална агресия“, каза Вучич и добави, че въпреки че Сърбия е на „пътя към Европейския съюз, тя търси сътрудничество с всички“.

Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия отказа да синхронизира външната си политика с тази на 27-членния блок и вместо това засили своя съюз с Русия и Китай.

Сърбия често е обвинявана, че работи с Русия за дестабилизиране на съседните Босна, Черна гора и Косово.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА