Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Въвеждат нова процедура за кандидатстване за H-1B виза

По-лесен ли ще е той и какво се променя?
Сибила Патси

публикувано

на

Администрацията на президента Тръмп търпи изключително много критики за политиката си по отношение на визите за висококвалифицирани работници (H-1B визи). Критиките са заради увеличението на отказите на молбите за такива визи и за изискванията към кандидата, които го поставят в ситуация да предоставя изключително много информация, което изисква време и ресурси.

Цифрите сочат, че за първите девет месеца на 2019 година от USCIS са отказали молбите на 24% от кандидатите, което е многократно повече от предишни години – 6% през 2015 г. например. Между 2010 и 2015 г. отказите за първоначални Н-1В петиции не са надвишавали 8%, а сега са 3-4 пъти по-високи, посочват анализатори.

Освен това американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) показа документи на агенцията по гражданство и имиграция (USCIS), които разкриват, че проверяващите в USCIS имат спуснати указания да ограничават одобренията на H-1B петиции,

без за това да има законно основание

Сега имиграционните служби въвеждат нов процес за кандидатстване за H-1B визи. От там заявяват, че той ще намали документацията и обмена на данни и ще осигури намаление на разходите за изготвяне и подаване на молбите. По новите указания работодателите ще кандидатстват за броя визи, които са им нужни по електронен път. Те ще въвеждат само най-общи данни за кандидата в нова система на USCIS и ще заплащат такса от 10 долара. Това трябва да се направи в периода между 1-ви и 20-ти март за съответната година. След това ще има лотария, подобна на тази, която съществуваше досега, и избраните кандидати ще могат да подадат същинска молба за виза.

„Основният проблем на системата в момента е, че има годишна квота, която ограничава броя на H-1B визите, а постъпват в пъти повече молби за тези визи“, казва имиграционният адвокат Димитър Блянгов, който практикува в щатите Илинойс и Ню Йорк. „Квотата е само за 65,000 H-1B визи плюс допълнителни 20,000 визи, които са запазени за кандидати, притежаващи магистърска или докторска степен от университет в САЩ. Но при имиграционните служби постъпват три или четири пъти повече на брой молби. На 1-ви април, когато започва периодът за подаване на молбите за H-1B визи, се получаваше нещо невероятно –

камиони, натоварени с хартиени молби

 пристигат в центровете за обработка на документацията. Имайте предвид, че всяка молба е от няколкостотин страници, а в случаите, в които визата трябва да се издаде в посолство извън САЩ, молбата е в два екземпляра. Това означава, че имиграционните служби в рамките на няколко дни получават хиляди килограми хартия, които трябва са се прегледат, а информацията да се обработи и въведе в електронните регистри за лотарията. Тъй като имиграционните служби няма как да ограничат броя на постъпващите молби, те намериха това елегантно решение с регистрацията на H-1B работодателите. На всички е ясно, че пак ще се получат в пъти повече молби за визи, но сега това ще са електронните молби от работодателите, подадени в регистрационния период преди 1-ви април, и лотарията ще бъде електронна. Силно подозирам, че като резултат досегашната лотария ще отпадне по причина, че броят на H-1B работодателите ще бъде ограничен само до тези работодатели, които са се регистрирали успешно“, допълва той.

Адвокат Блянгов казва още, че новият процес не гарантира, че работниците от избраните в лотарията работодатели ще получат виза. „Единствените гаранции са, че някой ще прегледа молбата“, разяснява той.

Същинската

молба за виза ще се подава до 1 април

Изискванията за документите по тази молба са същите. Тук е възможно кандидатът да бъде подложен на щателна проверка и да му бъдат поискани допълнително доказателства за работните му ангажименти.

„Не съм напълно съгласен с подхода, но съм съгласен, че нещо трябваше да се направи. Промените ще дадат повече яснота и сигурност на работодателите, а и ще им спестят пари. Не смятам също, че икономика с размерите на американската трябва да има квота само за 85,000 H-1B визи. Но за да се увеличи или отпадне напълно квотата, е нужно Конгресът да приеме закон. На този етап това ми се струва крайно нереалистично, защото я няма политическата воля. Но ако се промени съставът на Конгреса при следващи избори, ако икономиката е стабилна и ако настроенията в обществото се променят, може да има промяна“, коментира също Блянгов.

Заради квотите и малкия шанс да получат Н1В виза, много хора, завършили американски университет, се ориентират към работа в Канада или Австралия. „Особено неприятна е ситуацията за хората с магистърска и докторска степен. Те са на върха на способностите и знанията си, но поради ниската квота могат да останат без виза и да се наложи да търсят други варианти. Ставал съм свидетел на различни еквилибристики, включително и работодателите да изпращат талантливите си служители без право на работа тук в офисите си извън САЩ или да създават сателитни офиси

в Канада, Латинска или Централна Америка

 с единствената цел да подслонят останалите си без визи служители“, казва Блянгов.

Кандидатите за Н1В виза трябва да са сигурни, че работодателите им са подали електронната молба в нужния срок. Паралелно може да си подготвят и документите за същинската молба. Блянгов съветва кандидатите да потърсят помощ от адвокат, за да е пълна молбата им, или да проверят дали не се квалифицират за друга виза, а също да инвестират в себе си и образованието, защото по-високата квалификация ще ги постави в по-изгодна позиция спрямо другите кандидати. Той споменава, че завършилите студенти могат също така да се възползват от възможността за стаж по специалността (ОPT – Optional Practical Training), което може да им даде възможност да работят за американски работодател и да установят работно взаимоотношение с американска компания.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп спира визите за бременни жени

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Белият дом въвежда ново правило, за което твърди, че ще спре т.нар. „birth tourism“ – бременни жени да пътуват до САЩ, за да родят американски гражданин.

„Според правилото пътуване до Съединените щати с основна цел получаването на американско гражданство за дете чрез раждане в САЩ прави кандидата за В виза недопустим в САЩ“, се казва в документа, пуснат в четвъртък. В резултат консулските служители ще отказват туристически визи, ако заподозрят, че това е целта на пътуването. Не е ясно обаче как те ще могат да определят дали бременната жена има за цел да направи детето си американски гражданин или не като го роди в САЩ.

Наблюдатели смятат, че това е само първата стъпка в ограничаването на т.нар. „birth tourism“ в САЩ и администрацията на Тръмп ще приложи и още мерки в тази насока.

„Тази промяна цели да обърне внимание на рисковете пред националната сигурност и прилагането на закона във връзка с туризма за раждане, включително криминални дейности, свързани с този бизнес“, се казва в изявление на Белия дом.

От Белия дом публично критикуваха

правото на гражданство за всеки роден в Америка, дадено от 14-тата поправка на Конституцията

Кен Кучинели, бивш ръководител на Службата по гражданство и имиграция на Тръмп, а в момента No. 2 в Департамента по вътрешна сигурност, заяви, че няма да е необходима нова поправка в Конституцията, за да се направят промени в правото на добиване на гражданство.

“Аз не вярвам, че се нуждаем от промяна в Конституцията“, заяви Кучинели пред репортери през октомври. „Аз мисля, че  въпросът е нуждаем ли се от действие на Конгреса”.

Авиокомпания принуди пътничка да си направи тест за бременност, за да докаже, че е само пълна, а не бременна

В един от случаите миналата година, федералните прокурори обвиниха 19 души за схеми, при които получавали плащания от хиляди долари от клиентки, с обещание да ги отведат в САЩ, за да родят там. Подсъдимите бяха обвинени в измама на жертвите си и пране на пари след разследване на Департамента за вътрешна сигурност.

Но сътрудникът на ABC News Джон Коен, който изпълняваше функциите на висш служител по вътрешната сигурност при президента Обама, заяви, че случаите на подобни схеми са рядкост и не трябва да се считат за приоритетна заплаха за националната сигурност.

Длъжностните лица засега не са предоставили броя на туристите, пътували до САЩ с цел да родят, и не е ясно как администрацията планира да наложи промените в политиката. Държавният департамент не отговори на допълнителни въпроси относно промените в процеса на проверка на кандидатите за виза.

Бившият директор по Имиграцията и митниците Том Хоман нарече правото на гражданство на родените на територията на САЩ ключов „двигател“ на нелегалната имиграция, като предполага, че то стои зад скока на кандидатите за убежище, пристигнали на южната граница през 2019 година.

„Те смятат, че това е златният им билет да дойдат в САЩ“, каза той пред Fox News по-рано този месец. „Ако съобщението, което искаме да изпратим на останалия свят, е: влезте нелегално в тази държава, родете гражданин на САЩ и сте свободни да си отидете, тогава ние никога няма да разрешим граничната криза“, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Зелени карти, гражданство, визи: много по-скъпо, още по-бавно

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

В ерата на Тръмп имиграционната служба USCIS ще увеличи таксите за различните петиции за визи и други услуги, но за сметка това ще се чака по-дълго за одобрение.

2019: По-малко арести, повече депортации (ВИДЕО)

USCIS предлага увеличение на повечето бизнес визи с 50% и повече, ще поскъпнат петициите за зелени карти и американско гражданство.

В края на миналата година от службата публикуваха предложение за увеличение на таксите, което вероятно ще бъде прието. Срокът за коментари по предложението изтекоха на 30 декември. Въпреки по-скъпото обслужване не очаквайте то да стане по-бързо.

Драконовите мерки срещу миграцията в САЩ (легална или не), въведени от администрацията на Доналд Тръмп, изисква повече служители да правят проверки, да връщат петициите с искания за допълнителни документи и допълнителни лични интервюта с имигрантите (като нововъведението те да се викат лично за удължаване на работни визи).

Двойно се е увеличило времето за обработка на случай

пред USCIS между 2014-а и 2018 година – точно 91%, според данни на самата служба, анализирани от Американската асоциация на имиграционните адвокати (AILA). И въпреки че новите случаи са намалели с един милион между 2017 и 2018 г., времето за обработка е продължило да расте. И тази тенденция едва ли ще се промени, докато Доналд Тръмп е в Овалния кабинет.

Ще дават US гражданство и при два ареста за DUI

Драстично щe поскъпне подаването на петиция за зелена карта – формата I-485 вече ще струва със 79% повече – от $1,225 на $2,195. Това е така, защото от USCIS ще искат от имигрантите да плащат 3 отделни такси – за I-485 (adjustment of status), I-765 (разрешително за работа) и I-131 (разрешително за пътуване)

Подаването за натурализация за американско гражданство скача с 83% – от $640 на $1,170. Допълнително от USCIS искат да отпадне и облекчената такса за US гражданство за хора с по-ниски доходи.

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

Таксата за най-популярните работни визи H-1В скача с 22% – от $460 на $560, тази за трансфер L-1 ще скочи със 77% – от $460 на $815. Администрацията обаче сега тълкува закона за таксите по различен начин и за тези компании, които имат повече от 50% служители на Н-1В или L-1 визи, се въвежда нова астрономическа такса от $4,000 за Н-1В и $4,500 за L-1.

Сезонните визи Н-2 скачат почти двойно – от $460 на $860 за Н-2А и на $725 за Н-2В.

Скачат и таксите за визи за артисти,

с които на турнета в САЩ идваха любими български изпълнители и актьори – категории О и Р. Те ще струват с 50% повече. Бързата поръчка, която повечето организатори използват и за която казват, че е узаконен рекет, ще струва както досега допълнителните $1,440, но вече ще се прави не за 15 календарни дни, а за 15 работни дни, т.е. по-бавно за същата цена.

В резултат на всички тези увеличения USCIS ще промени и името на формата за работодател I-129, така че да отразява вида виза, за който се кандидатства и съответната такса.

Много работодатели и имигранти виждат предложените много по-високи такси като нов скрит данък.

При Тръмп: Отказват една четвърт от работните визи

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Град-убежище: По-малко имиграционни арести в Чикаго

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Хенри Лусеро, заместник-директор на агенцията по имиграция и митнически контрол (ICE), пътува миналата седмица специално от централата във Вашингтон до Чикаго, за да съобщи, че имиграционните арести във Ветровития град са намалели.

Той допълни, че причината е, че през aприл миналата година (при кмета Рам Емануел) градът се обяви за убежище за имигрантите и арестите през 2019 г. са били предимно от затворите. Това няма да попречи на имиграционните да си вършат работата в района, каза още Лусеро.“Просто става много по-трудно“, каза той.

Градската наредба в Чикаго за статута му на убежище забранява на полицията да предоставя на агентите на ICE достъп до затворниците в местните арести. Наред с другите разпоредби наредбата забранява на дежурните полицаи да разговарят със служители на ICE преди освобождаването на дадено лице или да разрешава на агентите на ICE да използват местни полицейски съоръжения за разследвания или разпити.

Кметицата Лори Лайтфут, която застана начело на Чикаго миналия септември, продължи

 линията на разделение с ICE

и нареди на полицейското управление в Чикаго да отказва достъп на имиграционните до всички бази данни.

Кметицата Лори Лайтфут

Сега само един от най-западните райони на Чикаго – окръг Макхенри – продължава да съдейства на имиграционните, тъй като там действа споразумение за сътрудничество, което предшества разпоредбите на кметството в Чикаго. Съдействието се изразява най-вече в това, че окръжният затвор там задържа затворници, които имат заповед за арест от ICE, и ги прехвърля на имиграционните. Средно 28 дни е престоят на затворник в затвора в Макхенри, преди да бъде предаден на имиграционните.

Лусеро потвърди, че агенцията му вече няма достъп до полицейските масиви в Илинойс. Преди служителите на ICE са използвали такива данни за проследяване на имигранти. Освен това през 2019 г. затворите в Чикаго, освен този в окръг Макхенри, са отказали да предадат на ICE повече от 1000 задържани. От ICE казват, че така властите в Чикаго защитават престъпници, а много от тях дори и излизат на свобода.

Данни на сайта TRAC Immigration обаче показват, че в цялата страна имиграционните арести на хора, които не са извършили престъпления, се е увеличил.

Към април 2019 г. само 36% от задържаните от ICE са имали криминално минало, 64% са нямали. Разпределението на

задържаните лица без наказателни присъди

е неравномерно: мнозинството (85%) от близо 32 000 задържани без криминална история през април 2019 г. са държани само в 1/3 от 214-те центъра за задържане на ICE. Някои от тези центрове са в Тексас, Мисисипи, Джорджия, Флорида.

Данните на сайта TRAC Immigration също показват, че Илинойс не е от щатите, в които са стартирани много процедури по депортиране на имигранти. Той е на шесто място с 3205. Преди него се нареждат Тексас Калифорния, Флорида и Ню Йорк. В Тексас досега са започнати 46,744 процедури, в Калифорния – 7,425, във Флорида – 3,871, и в Ню Йорк – 3,745.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada