Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Въвеждат нова процедура за кандидатстване за H-1B виза

По-лесен ли ще е той и какво се променя?

публикувано

на

Администрацията на президента Тръмп търпи изключително много критики за политиката си по отношение на визите за висококвалифицирани работници (H-1B визи). Критиките са заради увеличението на отказите на молбите за такива визи и за изискванията към кандидата, които го поставят в ситуация да предоставя изключително много информация, което изисква време и ресурси.

Цифрите сочат, че за първите девет месеца на 2019 година от USCIS са отказали молбите на 24% от кандидатите, което е многократно повече от предишни години – 6% през 2015 г. например. Между 2010 и 2015 г. отказите за първоначални Н-1В петиции не са надвишавали 8%, а сега са 3-4 пъти по-високи, посочват анализатори.

Освен това американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) показа документи на агенцията по гражданство и имиграция (USCIS), които разкриват, че проверяващите в USCIS имат спуснати указания да ограничават одобренията на H-1B петиции,

без за това да има законно основание

Сега имиграционните служби въвеждат нов процес за кандидатстване за H-1B визи. От там заявяват, че той ще намали документацията и обмена на данни и ще осигури намаление на разходите за изготвяне и подаване на молбите. По новите указания работодателите ще кандидатстват за броя визи, които са им нужни по електронен път. Те ще въвеждат само най-общи данни за кандидата в нова система на USCIS и ще заплащат такса от 10 долара. Това трябва да се направи в периода между 1-ви и 20-ти март за съответната година. След това ще има лотария, подобна на тази, която съществуваше досега, и избраните кандидати ще могат да подадат същинска молба за виза.

„Основният проблем на системата в момента е, че има годишна квота, която ограничава броя на H-1B визите, а постъпват в пъти повече молби за тези визи“, казва имиграционният адвокат Димитър Блянгов, който практикува в щатите Илинойс и Ню Йорк. „Квотата е само за 65,000 H-1B визи плюс допълнителни 20,000 визи, които са запазени за кандидати, притежаващи магистърска или докторска степен от университет в САЩ. Но при имиграционните служби постъпват три или четири пъти повече на брой молби. На 1-ви април, когато започва периодът за подаване на молбите за H-1B визи, се получаваше нещо невероятно –

камиони, натоварени с хартиени молби

 пристигат в центровете за обработка на документацията. Имайте предвид, че всяка молба е от няколкостотин страници, а в случаите, в които визата трябва да се издаде в посолство извън САЩ, молбата е в два екземпляра. Това означава, че имиграционните служби в рамките на няколко дни получават хиляди килограми хартия, които трябва са се прегледат, а информацията да се обработи и въведе в електронните регистри за лотарията. Тъй като имиграционните служби няма как да ограничат броя на постъпващите молби, те намериха това елегантно решение с регистрацията на H-1B работодателите. На всички е ясно, че пак ще се получат в пъти повече молби за визи, но сега това ще са електронните молби от работодателите, подадени в регистрационния период преди 1-ви април, и лотарията ще бъде електронна. Силно подозирам, че като резултат досегашната лотария ще отпадне по причина, че броят на H-1B работодателите ще бъде ограничен само до тези работодатели, които са се регистрирали успешно“, допълва той.

Адвокат Блянгов казва още, че новият процес не гарантира, че работниците от избраните в лотарията работодатели ще получат виза. „Единствените гаранции са, че някой ще прегледа молбата“, разяснява той.

Същинската

молба за виза ще се подава до 1 април

Изискванията за документите по тази молба са същите. Тук е възможно кандидатът да бъде подложен на щателна проверка и да му бъдат поискани допълнително доказателства за работните му ангажименти.

„Не съм напълно съгласен с подхода, но съм съгласен, че нещо трябваше да се направи. Промените ще дадат повече яснота и сигурност на работодателите, а и ще им спестят пари. Не смятам също, че икономика с размерите на американската трябва да има квота само за 85,000 H-1B визи. Но за да се увеличи или отпадне напълно квотата, е нужно Конгресът да приеме закон. На този етап това ми се струва крайно нереалистично, защото я няма политическата воля. Но ако се промени съставът на Конгреса при следващи избори, ако икономиката е стабилна и ако настроенията в обществото се променят, може да има промяна“, коментира също Блянгов.

Заради квотите и малкия шанс да получат Н1В виза, много хора, завършили американски университет, се ориентират към работа в Канада или Австралия. „Особено неприятна е ситуацията за хората с магистърска и докторска степен. Те са на върха на способностите и знанията си, но поради ниската квота могат да останат без виза и да се наложи да търсят други варианти. Ставал съм свидетел на различни еквилибристики, включително и работодателите да изпращат талантливите си служители без право на работа тук в офисите си извън САЩ или да създават сателитни офиси

в Канада, Латинска или Централна Америка

 с единствената цел да подслонят останалите си без визи служители“, казва Блянгов.

Кандидатите за Н1В виза трябва да са сигурни, че работодателите им са подали електронната молба в нужния срок. Паралелно може да си подготвят и документите за същинската молба. Блянгов съветва кандидатите да потърсят помощ от адвокат, за да е пълна молбата им, или да проверят дали не се квалифицират за друга виза, а също да инвестират в себе си и образованието, защото по-високата квалификация ще ги постави в по-изгодна позиция спрямо другите кандидати. Той споменава, че завършилите студенти могат също така да се възползват от възможността за стаж по специалността (ОPT – Optional Practical Training), което може да им даде възможност да работят за американски работодател и да установят работно взаимоотношение с американска компания.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Още по-бавна обработка на петициите – USCIS съкращава служители

Заради пандемията и недостиг на пари агенцията ще освободи 70% от служителите си

публикувано

на

Виж цялата статия

Американската агенция, отговаряща за обработката на имиграционните молби обяви, че се готви да съкрати близо 70% от служителите си, освен ако не получи ново финансиране от държавата. Това означава, че и без това бавното обработване на петиции за визи, зелени карти и гражданство, ще се забави още повече. А от това ще пострадат хиляди българи, които чакат документи.

Службата за гражданство и имиграция в САЩ (USCIS) е на самоиздръжка и зависи от внесените такси за молби от гражданите. Говорител на USCIS каза в изявление, че агенцията наблюдава 50% спад на приходите от внесени молби в периода от март досега, тъй като влизането на чужденци беше ограничено, а издаването на повечето визи спряно.

Още през финансовата 2018 г. са били получени повече от 1 милион по-малко петиции за имиграция в сравнение с предходната година, което доведе до спад от 152 млн. долара в бюджета на имиграционната служба. Петициите леко се увеличиха през февруари 2019 г., но тези с най-високи такси продължиха да намаляват. В резултат на това

постъпленията отново паднаха

Доналд Тръмп превърна намаляването на легалната и нелегална имиграция в основна точка от кампанията си за преизбиране през 2020 г. Новите имиграционни разпоредби, президентските укази, които той издаде, заедно с ограниченията за пътуване, въведени в отговор на пандемията от коронавируса, драстично намалиха броя на имигрантите, идващи в Съединените щати.

Противоречивото правило на Тръмп за хората на помощи (public charge rule), обявено миналото лято от директора на USCIS, е една от основните причини за спада на броя на молбите за визи и гражданство. Правилото гласи, че на имигрантите може да се откаже зелена карта, а оттам и гражданство, ако се счете, че е вероятно те да взимат обезщетения от държавата или ако се установи, че са взимали такива помощи. Според Тръмп правилото има за цел да елиминира имигрантите, които са на издръжка на държавата.

Въпросните помощи включват купони за храна, ваучери за плащане на жилищен наем, здравна застраховка Обамакеър и други.

Много имигранти

не посмяха да кандидатстват за гражданство

или друга промяна на статута, тъй като са получавали един или друг вид помощи, но не биха се определили като издържани от държавата, тъй като си плащат данъците и другите налози.
Правилото за хората на помощи беше удар по имигрантите, но и по агенцията за имиграция, защото заради него имигрантите, които я издържат, бяха подплашени да си покажат дори и носа пред имиграционните и не внасяха така нужните пари за разглеждане на молби. „За някои от молбите се плаща по 2 хиляди долара и повече“, казва Кристина Крилчев, имиграционен адвокат във Вегас. Но не беше само това.

Тестът за гражданство стана по-сложен,

проверките за визи и за гражданство станаха по-сериозни

и имигрантите не смееха да подават документи и рискуват парите и бъдещето си. Отделно пандемията с коронавируса доведе до пълно спиране на постъпленията за агенцията по имиграцията. Така че сега тя е принудена да взема мерки като всеки един друг бизнес – да намалява броя на работниците, за да спести пари. Но на карта пак е бъдещето на имигрантите, които няма да получат бързо обслужване за издаване на документи, ще трябва да чакат с месеци, а в някои случаи чакането може да се проточи с години. И същите тези хора ще страдат от това, че не могат да си намерят по-добра работа, да си купят жилище или да учат, а също и да пътуват спокойно до родните си страни.

Заради коронавируса имиграционните спряха работа на 18 март. Хиляди петиции останаха неразгледани и за много имигранти не бе възможно да подадат документи за смяна на статут или гражданство. На 4 юни офисите на агенцията бяха отворени, но не на пълни обороти. „Възобнови се разглеждането на молби за гражданство и за одобрение за явяване за клетва за гражданство“, казва адвокат Крилчев. „Провеждат се и церемонии за гражданство, което означава, че всички други петиции, и по-специално за смяна на статут, са оставени на заден план. Все още

не са започнали да насрочват интервюта за зелени карти

и не се знае кога ще стане това. Тези, които са имали някакъв час за интервю, което не е за гражданство и което е било отложено, също чакат и никой не се занимава да пренасрочва и тези интервюта“, допълва българката.
USCIS поиска 1,2 милиарда долара от Конгреса, за да избегне прогнозираното съкращение на персонал. Тези пари представляват 25% от настоящия бюджет за финансовата 2020 година. Освен това агенцията иска

ново 10% увеличение на таксите за всички петиции

Миналия ноември USCIS предложи увеличение на таксите, включително скок от 83% за молбите за натурализация, което да влезе в сила през 2020 г. Това щеше да елиминира недостиг на бюджет в размер само на на 1,26 милиарда долара. Но и този ход няма да закърпи дупката във финансите, при все че увеличението не е влязло още в сила и молбите за имиграция тази година ще бъдат с 61% по-малко. От агенцията казват, че са замразили повишаването на заплатите и са намалили разходите до минимум, но и че това също няма да спаси положението.

„На или преди 2 юли приблизително 13 400 служители на USCIS ще получат известие, че ако USCIS пристъпва към съкращения, те ще бъдат освободени от работа от 3 август или по-късно“, се казва в изявлението на говорител на USCIS.

От агенцията признават, че забавянията в обработката на всички документи в момента са огромни. Съкращенията само ще влошат ситуацията, казват служители, които не искат да бъдат цитирани с имена. „Аз говорих със имиграционен служител от Лас Вегас и той потвърди, че всеки ден идва на работа с очакването да види съобщение за съкращение. Повече от

50% от служителите ще бъдат съкратени

Още не се знае дали ще е по старшинство или в зависимост от това какви документи разглеждат“.

Служителите на отдела за бежанците, убежищата и международните операции на USCIS са били информирани в имейл, че на 24 и 25 юни са изпратени известия за съкращения до приблизително 1500 служители от общо 2200 души от персонала в това звено.

Тези, които остават, ще бъдат минимален екип, който да „държи лампите светнати“, се казва в имейла.

В USCIS има общо около 19 000 служители. Изглежда, че няма шанс те да бъдат оставени на работа, за да се организира по-добре преглеждането на имиграционните молби. „Конгресът няма намерение да одобри финансиране за тази агенция, защото според него парите могат да отидат за по-добри цели. В очите на конгресмените има много по-важни проблеми, а това, че имигрантите ще чакат, не е приоритет за решаване“, коментира Крилчев.

„Всичко това е в унисон с изказването на Тръмп, което той направи още с встъпването си на власт – да намали имиграцията, включително и легалната имиграция“, казва тя.

Тръмп подписа указ, забраняващ влизането в САЩ на няколко категории притежатели на временни визи и разшири забраната за някои кандидати за зелени карти. Администрацията заяви, че този ход ще помогне за откриването на повече работни места за безработни американци. Според критиците

мерките ще навредят на икономиката

Адвокат Кристина Крилчев съветва българите, които трябва да решат имиграционен въпрос, първо да проверят дали попадат под някоя от забраните за издаване на визи или зелени карти или под някоя забрана в президентските укази. „Ако не попадат под никоя от забраните и се квалифицират да подадат документи за статут или гражданство, да го направят възможно най-бързо“, настоява Крилчев. „В противен случай рискуват утре да има нова забрана и вече да не се квалифицират. А ако са подали документи, обикновено забраните не важат за вече подадените молби“, разяснява адвокатката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Според последното преброяване: Все по-малко бели младежи в САЩ

Бялото население намалява заради по-ниска раждаемост, азиатците са се увеличили с 30%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Преброяването в САЩ, което се прави на всеки десет години Census 2020 показва, че в страната има все по-малко бели младежи. За първи път данните показват преобладаващо „небяло население“ и латиноси в групата до 16 години.

В същото време, латиноамериканците в САЩ намаляват през последното десетилетие, тъй като смъртността им надминава ражданията.

От 2010 г. броят на белите, които не са латиноси, е намалял с повече от 16 600 души. Но спадът ескалира през последните три години, като броят на хората, които не са латиноси спадна с повече от половин милион души от 2016 до 2019 г.

През 2019 г. малко под 40% от общото население на САЩ е било „небяло“ или латиноси. Очаква се тези, които не са латиноамериканци да бъдат малцинство след около 25 години.

Намалението на смъртните случаи, превишаващи ражданията, плюс забавяне на имиграцията в САЩ, допринесе за спада на населението от 2010 г. на хора, коите не са латиноси, чиято средна възраст от 43,7 през миналата година е била най-високата от всяка демографска група.

Ако тези цифри са в сила за преброяването през 2020 г., което се провежда в момента, за първи път от 1790 г. насам ще има национален спад на бялото население.

Намаляването на раждаемостта сред тази демографска група доведе до понижаване на броя на хората под 18 години през последното десетилетие.

От последното преброяване азиатците имат най-голям темп на растеж на всяка демографска група, увеличавайки се с почти 30%. Почти две трети от този растеж се дължи на международната миграция.

Бройката на чернокожите младежи нараства с почти 12% през десетилетието, докато бялото население нараства с 4,3%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Върховния съд подкрепи Тръмп за депортациите на имигрантите, търсещи убежище

Имигрантите, минаващи границата на САЩ, са изправени пред бързи депортации, освен ако не докажат пред служител за даване на убежище, че имат основателна причина да се страхуват от преследване

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Върховният съд в постанови, че имигрантите, за които има задействани бързи процедури за депортиране, не могат да обжалват отказз за убежище във федералнен съд, като констатират, че бързата депортация не им гарантира правото да минат през всички съдебни инстанции и не им сигурява конституционна защита срещу незаконно задържане и депортиране.

Със решение 7 срещу 2 гласа съдът заяви, че лицата, търсещи убежище, които правителството се опитва да депортира по бързата процедура, нямат право да търсят правото да се явят пред съдия, който да постанови дали задържането им и отстраняването им от страната са законни

Имигрантите, минаващи границата на САЩ, са изправени пред бързи депортации, освен ако не докажат пред служител за даване на убежище, че имат основателна причина да се страхуват от преследване или измъчване в техните страни.

Ако се установи, че търсещият убежище се страхува с основание да не бъде наранен, той е изправен пред продължително производство пред съдия по имиграцията. В такъв случай на този имигрант се разрешава да поиска освобождаване от депортиране и да кандидатства за убежище. Ако констатацията за достоверния страх е отрицателна, мигрантите могат да подадат жалба пред имиграционния съдия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено