Открийте ни и в

СВЯТ

Въвеждат такса-вход в Европа от 2023 г.

Мярката ще засегне и много хора с български произход, но без български паспорт

публикувано

на

Въвеждат такса-вход в Европа от 2023 г.
Сн.: АП/БТА

Всички граждани на страни извън Европейския съюз ще трябва да заплатят малка такса от 7 евро ($7,35), за да посетят страните от Общността от 2023 г. Таксата ще се прилага само за хора на възраст от 18 до 70 години.

Това се дължи на внедряването на дългоочакваната ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Въпреки че

не е виза

в традиционния смисъл, тъй като може да бъде попълнена за кратък период от време онлайн, тя функционира подобно на документа за пътуване, позволявайки на тези, които са го придобили, да влязат в Европа.

Очакваше се ETIAS да направи своя дебют през 2022 г. От гражданите и жителите на ЕС, пътуващи в рамките на Европа, няма да се изисква да плащат малката такса и да преминават през процедурата ETIAS.

Гражданите извън ЕС, включително тези от САЩ, Канада и Великобритания, които пътуват до блока извън Европа, обаче ще трябва да преминат през бързия процес на ETIAS, преди да влязат в страна от ЕС през май 2023 г.

Процедурата до голяма степен ще бъде

автоматизирана онлайн услуга

която в повечето случаи ще предостави одобрение за пътуване на кандидатите само за няколко минути. Ако лицето обаче бъде отбелязано като рисково от системата, може да му се наложи да изчака до 96 часа за одобрение. След като човек е получил одобрението на ETIAS, то ще бъде валидно за неограничен брой пътувания до Европа в продължение на три години. Пътуващите, които са били одобрени чрез процеса ETIAS, трябва да спазват правилата за имиграция на всяка страна. Без специална виза или разрешение за пребиваване на граждани на извън ЕС не е разрешено да остават повече от деветдесет дни в Европа в рамките на 180-дневен период.

Тази нова система се очаква да засегне най-много гражданите на Обединеното кралство след Brexit. Хиляди британци ежегодно изкарват летните си почивки по плажовете на Гърция, Испания, Португалия и Франция.

Внедряването на ETIAS за първи път беше предложено през 2016 г., още преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА