Открийте ни и в

България

„Възраждане“: Франция отвлече българско бебе; МВнР: майката няма пари

МВнР продължава да бъде ангажирано със случая и да оказва необходимото съдействие

публикувано

на

„Възраждане“: Франция отвлече българско бебе; МВнР: майката няма пари

“Френските власти отвлякоха български гражданин”, гласи официално съобщение на партия “Възраждане”, публикувано в БТА. По този повод партията организира протест в събота пред посолството на Франция в България. От МВнР вече са се заели със случая. От външното министерство твърдят, че майката спокойно може да вижда детето си, но поради липсата на средства и адресна регистрация, социалните служби се грижат за новороденото, като помагат и на майката.

Ето какво още обявиха от “Възраждане” по казуса:

“На 27 април 2022 г. от болницата “Жан Вердие” във френското предградие на Париж (Бонди) е отвлечен български гражданин на възраст 30 дни. Бебето е отнето от майката без да има медицинско или съдебно основание за това. Майката е българка, която живее във Франция от 5 години, тъй като се лекува там от очно заболяване. Приета е в държавната френска болница, за да роди второто си дете. След раждането е задържана 30 дни в болничното заведение без да има медицинско или съдебно основание за това. Майката се е опитала да потърси помощ от посолството, но такава не й е оказана. В опит да й бъде помогнато майката се свързва с Цветозара Тронвил от “Фондацията на българските културни общности в света”. След като българската общност се активира и започва да оказва помощ на майката Златка Стоянова, болницата отделя бебето от майката, назначава й режим на виждане с него два пъти дневно и след ден администрацията на болницата го отвлича и й съобщава, че вече е настанено в социален дом.

На 26 април 2022 г. народният представител от “Възраждане” Ангел Георгиев в телефонно обаждане уведомява министър Теодора Генчовска за случващото се.

5000-7000 евро: Това е цената на едно българско бебе

Още на следващия ден тя осигурява съдействието на българското посолство

Болницата е посетена от консула – Милена Узунова. За съжаление два часа преди това посещение бебето е отвлечено и въпреки намесата на дипломата ни съдействие от френските власти не е получено.

Към момента майката Златка Стоянова е настанена в българско семейство в близост до социалния дом и всеки ден ходи до вратата на дома, за да моли служителите да види детето си на вратата на социалното заведение.

Ето защо “Възраждане” изпрати писмо до министър Генчовска, с което настоява да привика френския посланик в България, за да получим обяснение защо без документи и без основание български гражданин на 30 дни е отвлечен от френските власти, отделен от майка си, лишен от грижите ѝ и затворен в социален дом.

Подозираме, че здраво бяло дете, родено от самотна според френските власти майка, и

те се възползват от това, за да го дадат за осиновяване

Разпадът на държавността е вече физически видим, след като треторазрядни чужди чиновници се държат като господари и отказват съдействие на наши дипломатически представители.

Във връзка с медийни публикации за новородено дете на българска гражданка, настанено в социална институция във Франция, информираме, че Министерството на външните работи  проучи детайлно случая и оказва съдействие на майката, в рамките на своите компетенции.

Българското посолство в Париж и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР поддържат постоянен контакт с нашата сънародничка и нейните близки. Посолството се свърза с ръководството на болницата, където е родено детето, социалната институция и компетентните френски власти.

Настаняването на детето в социална институция е

предприето като временна мярка

поради липсата на адресна регистрация на майката и налични средства. Тя може да посещава детето си.

На 9 май 2022 г. е насрочено съдебно заседание, на което ще бъде преразгледана наложената на 25 април 2022 г. с прокурорско постановление временната мярка, съгласно която майката не губи родителски права. При желание от нейна страна, тя има възможност да се прибере с детето си в България.

МВнР продължава да бъде ангажирано със случая и да оказва необходимото съдействие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА