Открийте ни и в

Войната в Украйна

Външните министри на ЕС: Ще подкрепяме Украйна до победата

Борел заяви, че общият размер на военната помощ на ЕС за Украйна се оценява на 8 млрд. евро

публикувано

на

Борел: Имаме споразумение между Косово и Сърбия

На срещата си в Брюксел външните министри на ЕС потвърдиха, че продължават да подкрепят Киев, съобщи ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел. Той заяви, че участниците са потвърдили “приоритета си да продължим да подкрепяме Украйна”.

“Чухме обръщението на украинския външен министър Дмитро Кулеба и имахме възможност да му потвърдим, че ще подкрепяме Украйна, докато тя победи”, заяви той на пресконференция след министерската среща.

Той добави, че министрите са се договорили също така “да продължат международната изолация и санкционния натиск върху Русия”.

Съперничество, а не конфликт: САЩ не искат нова Студена война, Пекин начерта червена линия около Тайван

“Ще продължим да изолираме Русия на международната сцена, ще продължим да налагаме ограничителни мерки срещу руската икономика. Готови сме да засилим ограничителните мерки, да наложим санкции срещу трети страни, които доставят оръжие и оказват военна подкрепа на Русия – Иран и Беларус”, заяви Борел на заключителната пресконференция.

Той разкри, че общият размер на военната помощ на ЕС за Украйна се оценява на 8 млрд. евро.

Преговори между САЩ и Русия са се провели днес в Турция

“Помолих военните си служители да изчислят с най-голяма точност общия размер на военната подкрепа на ЕС за Украйна… Мога да кажа, че са били прехвърлени оръжия на стойност най-малко 8 милиарда евро, както от ЕС, така и от държавите-членки на двустранна основа”, заяви той след срещата на министрите.

Така Борел отговори на критиките в медиите, че военната помощ на ЕС за Украйна е “твърде малка” в сравнение с тази на САЩ, които са предоставили помощ за над 16 млрд. долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено