Открийте ни и в

България

Въпреки ветото на Радев: Ще има прокурор, разследващ главния

ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля гласуваха против ветото на президента върху промените.

публикувано

на

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев и потвърди създаването на нова фигура на прокурор, който да води разследвания срещу главния прокурор и неговите заместници.

Окончателното решение бе взето със 125 гласа “за” (на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля), 77 “против” (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (и тримата от ДПС).

Президентът с вето на поправката за разследващия главен прокурор

Новият прокурор трябва да бъде избран през пролетта. Той ще бъде първият, който ще има правомощия да разследва главния.
ГЕРБ се отказаха от първоначалното си предложение кандидати за поста да номинират само шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). С приетите промени правото да номинират е дадено на поне шестима членове на целия ВСС, т.е. това могат да правят и членовете на съдийската колегия, пише “Дневник”. Магистрат, който желае да заеме тази длъжност, ще може и сам да внесе документи и да се самономинира.

Новият прокурор ще се избира от пленума на ВСС и това ще става с поне 15 гласа “за” от общо 25 членове на съвета. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

5 години ще е мандатът на новия прокурор, а след края му той “се назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт”. Друго съществено изменение е, че за първи път по изключение за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, а процедурата ще се провежда в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено